Rajamies jättää haamut näyttämättä – salolainen lentopallotuomari Alpo Tahvanainen on säästynyt pahoilta kommenteilta

0
Sisällä oli, näyttää Alpo Tahvanainen vuosien rajatuomarikokemuksella. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Sisällä vai ulkona, ottiko pallo torjuntaan vai ei, kävikö pallo lattiassa ennen kuin pelaaja ehti liukua alle, pelattiinko palloa verkkoantennin oikealta puolelta?

Lentopallon rajatuomarilla riittää kiperiä tilanteita pelistä toiseen.

– Yritän näyttää sen, minkä näen, enkä lähde arvaamaan tai näyttämään haamuja. Muuten pelaajien luotto tekemiseen menee, vuodesta 1993 lentopallotuomarina toiminut salolainen Alpo Tahvanainen painottaa.

Tahvanainen on tuttu näky LP Viestin naisten Mestaruusliigan otteluissa. Hänen lisäkseen Salon Seudun Lentopalloerotuomareista liigapeleissä rajatuomarivastuussa on kuudesta seitsemään muutakin henkilöä. Salolaisia pää- tai verkkotuomareita ei tällä kaudella liigassa nähdä.

– Olen sanonut pelaajille ja valmentajille, että jos en ole satavarma torjuntakosketuksesta, on parempi silloin jättää näyttämättä, Tahvanainen kiteyttää ajatusmaailmansa.

Vaikka lentopallossa tunteet käyvät harvemmin kuumina, saavat tuomarit välillä kestää kritiikkiä siinäkin lajissa.

– Ainahan valmentajat ja pelaajat kiukuttelevat, mutta se kuuluu lajin luonteeseen. Mitään ei ole jäänyt hampaankoloon, Tahvanainen vakuuttaa.

– Virheitä ei voi jäädä miettimään. Jos jäät, olet sen jälkeen ihan hukassa. Joskus nuorempana saatoin näyttää vahingossa liian nopeasti tuomion, joka meni väärinpäin. Nyt käsi on rauhoittunut jo sen verran, ettei vastaavaa tapahdu.

Arvokisoissa tuomariston apuna on nykyään videot, joiden avulla tilanteita voidaan katsoa uudestaan, jos valmentajat niin vaativat.

– Se on hyvä asia, koska ainahan laji kuin laji kehittyy. Kameran kulma ainoastaan mietityttää, että näyttääkö se aina oikein. Mutta kehitys on hyvä, koska kaikkia sormenpääosumia rajatuomari ei voi nähdä.

Tahvanainen heilauttaa lippua myös naisten ykkössarjan otteluissa. Päätuomarina hän voi puhaltaa kakkossarjassa ja siitä alaspäin.

Alasarjaottelut ovat Salosta kuihtuneet lähes olemattomiin, mutta juniorisarjoissa tehtäviä sentään vielä riittää. Silloin tällöin rajamiehen työt vievät Tahvanaista myös Raisioon tai Loimaalle miesten liigamatseihin.

– Vähän harmittaa näin jälkikäteen, etten ole kirjannut tuomaroituja pelejäni ylös. Kyllä kai siihen 26 vuoteen aika paljon otteluita mahtuu, Tahvanainen pohtii eikä edes lähde veikkaamaan pelien määrää.

Pohjois-Karjalan Enosta kotoisin oleva Tahvanainen innostui lentopallosta jo pikkupoikana.

– Pikkuserkkuni Matti Rotinen pelasi Pieksämäen Namikassa ja maajoukkueessa. Itse olen pelannut nelos- ja vitossarjassa. Armeijan jälkeen olin yhdellä kaudella Viesti 2:ssa kolmossarjassa vaihtomiehenä, Hämeenlinnan kautta Saloon vuonna 1975 muuttanut Tahvanainen naurahtaa.

Lentopallon parissa tuomaritehtävissä hänet onkin pitänyt juuri kiinnostus lajia kohtaan.

– En ole osannut vielä lopettaa. Eikä koskaan ole tullut niin pahoja kommentteja, että joku olisi haukkunut naama punaisena. Kausi kerrallaan olen katsonut, viitsiikö enää lähteä vai ei. Välillä tämä tympiikin, mutta kai sitä voisi huonompaakin tekemistä olla.

Liigassa rajatuomareilla ei ole Tahvanaisen mukaan yläikärajaa toisin kuin päätuomareilla.

– Sitten kun peleihin tulee rollaattorin kanssa, on parempi lopettaa, 61-vuotias tuomari vitsailee.

Rajatuomarin saama ”kipukorvaus” otteluista on Tahvanaisen mielestä kohtuullisella tasolla.
– Summat ovat nousseet siitä 26 vuoden takaisesta. En tiedä, viitsiikö tässä summia sanoa, Tahvanainen jää pohtimaan.

Mestaruusliigan otteluissa tuomariston muodostavat pää- ja verkkotuomari sekä kaksi rajatuomaria. Eurocup-otteluissa rajatuomarien määrä nousee neljään.

– Yhteistyö sujuu kaikkien tuomarien kanssa. Jokainen päätuomari pitää ennen ottelua alkupalaverin. Ottelun jälkeen tuomarivalmentaja (entinen tuomaritarkkailija) antaa palautteen, Tahvanainen selvittää.

Tahvanainen kantaa huolta siitä, ettei lentopallotuomariksi haluavia ole Salon seudulla jonoksi asti.

– Lentopalloseurat pitäisi velvoittaa kouluttamaan tuomareita, koska muuten ne loppuvat kohta.

Kuka pelaajista tai valmentajista on jäänyt uran varrelta mieleen hyvässä tai pahassa?

– Kososen Reino. Aikoinaan tuomaritkin menivät lehdistötilaisuuksiin. ”Renne” muisti aina mainita tuomarit, hän yleensä kehui meitä. Oli sen verran diplomaattinen, Tahvanainen muistelee.

LP Viesti ja LP-Vampula kohtaavat Salohallissa naisten Mestaruusliigan ottelussa lauantaina kello 17. Tahvanainen on seuraavan kerran rajalla LP Viesti–LiigaPloki-ottelussa 9. marraskuuta.