ÄLÄ PÄIVITÄ TÄTÄ ENÄÄ Romania valitsee presidenttiä, Klaus Iohannis vahvoilla kakkoskaudelle

0

Romaniassa järjestetään tänään presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Selkeä ennakkosuosikki vaaleissa on istuva presidentti, keskustaoikeistolainen ja EU-myönteinen Klaus Iohannis.
Hänen päähaastajiaan ovat sosiaalidemokraatteja (PSD) edustava entinen pääministeri Viorica Dancila, uuden Pelastakaa Romania -liiton Dan Barna ja kahden pienpuolueen tukema entinen näyttelijä Mircea Diaconu.
Maan perinteisen valtapuolueen PSD:n ehdokas saattaa pudota toiselta kierrokselta nyt ensimmäistä kertaa sitten kommunismin kaatumisen 30 vuotta sitten. PSD on maata sitä ennen hallinneen kommunistipuolueen suora seuraaja. Dancilan menestysmahdollisuuksia syö hänen hallituksensa kaatuminen ja puolueen lukuisat korruptioskandaalit.
Iohannis puolestaan on profiloitunut korruption vastustajana ja oikeusvaltion puolustajana. Osin hänen ansiostaan Romania ei ole lipsunut Puolan ja Unkarin tapaan autoritaarisuuden ja kansallismielisen populismin tielle.
Iohannisia on kuitenkin arvosteltu demokratian halveksunnasta, sillä hän ei ole suostunut osallistumaan vaaliväittelyihin.
Romanian presidentin valtaoikeudet ovat melko suuret. Hän muun muassa johtaa maan ulkopolitiikkaa, osallistuu EU-kokouksiin ja nimittää pääministerin.
Vaalien toinen kierros järjestetään kahden viikon päästä.

STT

Kuvat: