Sairaalan kutsujen perillemeno varmistetaan postilakon aikana soittamalla

2
Sairaalan kutsukirjeiden perillemeno asiakkaille varmistetaan lakon aikana soittamalla. Kuva: SSS-arkisto/Marko Mattila

Postilakon vaikutukset ovat laajat ja huolestuttavat monia. Tuleeko kutsukirje sairaalasta nyt perille? Miten Kelan asiat hoituvat?

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri lähettää päivittäin 2 000–2 500 kirjettä, joista suuri osa on potilaille lähetettäviä kutsuja erilaisiin toimenpiteisiin. Postilakon aikana on turvauduttava muihin vaihtoehtoihin.

– Kun ei voida luottaa siihen, että kirjeet menevät ajoissa perille, meidän täytyy puhelimitse varmistaa, että asiakkaat saavat tiedon kutsusta. Se on valtava rumba. Lisäksi käytämme Suomi.fi:hin liittyvää suojattua sähköpostia, toteaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin viestintäpäällikkö Esa Halsinaho.

Puhelinvarmistusta hankaloittaa, että monet ihmiset eivät helposti vastaa vieraasta numerosta tuleviin soittoihin. Halsinahon mukaan nyt asiakkaita kannustetaan kuitenkin vastaamaan, jos he ovat lähiaikoina asioimassa sairaalassa.

Sairaanhoitopiirin kirjepostin joukossa on myös paljon laskuja. Niissäkin postilakko on huomioitu.

– Laskuissamme on normaalisti 30 päivän maksuaika, mutta nyt maksuaikaa on pidennetty kahdella viikolla. Se tehtiin jo viime viikolla lähetettyihin laskuihin, Halsinaho kertoo.

Salon kaupungilla lakko vaikuttaa monella tavalla. Esimerkiksi kaupungin tekemiä päätöksiä lähetetään asianosaisille lakon aikana hallintojohtaja Irma Niemisen mukaan sähköpostilla, jos siihen on asianosaisen suostumus.

– Aika usein päätöksiä jo lähetetäänkin sähköpostilla. Ja on myös mahdollisuus antaa asiakirja henkilökohtaisesti, hän sanoo.

Sosiaalipuolella sähköinen päätösten lähettäminen ei ole vaihtoehto, koska sähköposti ei ole suojattu yhteys. Ainoita tapoja toimittaa päätöksiä on siis postitettu kirje tai ojentaminen henkilökohtaisesti.

– Oikaisuvaatimusaikoja täytyy jatkossa tarkastella sen perusteella, koska asianomainen on saanut päätöksen, sanoo sosiaalipalveluiden johtaja Eeva Purhonen .

Talousjohtaja Anna-Kristiina Korhonen toteaa, että Salon kaupunki postittaa vielä melko paljon paperisia laskuja. Ne eivät lakon aikana kulje, mutta kun ne lähtevät matkaan, niiden eräpäivä lasketaan sen ajankohdan mukaan.

– Jos lasku lähtee kaksi viikkoa myöhässä, eräpäiväkin siirtyy kahdella viikolla. Eli asiakkaalla on yhtä pitkä maksuaika kuin normaalisti, Korhonen korostaa.

Kela on tiedottanut, että postilakko voi viivästyttää asiakkaiden Kelaan lähettämiä hakemuksia, liitteitä ja lisäselvityksiä. Hakemusten viivästymisen vuoksi on mahdollista, että erityisesti työttömyysetuuksien ja toimeentulotuen maksaminen myöhästyy. Siksi hakemukset kannattaa täyttää ja liitteet lähettää Kelan verkkopalvelussa.

Lakko viivästyttää myös Kelan postittamien etuuspäätösten saapumista. Päätökset näkyvät kuitenkin Kelan verkkoasiointipalvelussa, eikä viive postinkulussa vaikuta asiakkaalle myönnetyn etuuden maksupäivään.

Kelan verkkoasiointipalvelussa voi tarkistaa myös oman hakemuksen käsittelytilanteen. Palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Kelan palvelupisteissä annetaan ohjausta verkkoasiointiin.

Jos asiakas ei voi asioida verkossa, Kelan palvelunumeroihin voi tehdä suullisen hakemuksen tai työttömyysajan ilmoituksen. Hakemuksen voi myös viedä Kelan palvelupisteeseen.

Postilakolla on vaikutuksia myös yritysten toimintaan, erityisesti laskujen toimitukseen. Esimerkiksi Louneassa jo kaksi kolmasosaa laskutuksesta tapahtuu sähköisesti, mutta kolmaosa laskuista toimitetaan vielä perinteisesti kirjeenä. Tämä tarkoittaa yli 10 000:tä kirjettä kuukaudessa, joista runsaat puolet on Postin jakelun piirissä.

– Tämä on meille lakosta koituva suurin käytännön haaste, sanoo Lounean talous- ja hallintojohtaja Harri Mannonen.

– Lisäksi olemme toimittaneet esimerkiksi kuituasiakkaille käyttöönottoinfoja yleensä postitse, mutta nyt on mietittävä vaihtoehtoisia tapoja.

Lounealla on kumppani, joka vastaa yhtiön laskujen välittämisestä ja joka tahollaan selvittää Postin kirjejakelulle vaihtoehtoja.

– Kuukauden päästä meiltä lähtee seuraava suurempi laskutuserä. Viime viikolla lähti viimeksi laskutuserä, ja vähän jännitystä on siinäkin, ehtikö se perille, Mannonen toteaa.

– Onneksi e-lasku on helppo vaihtoehto, ja siihen ei lakolla ole mitään vaikutusta.

Paperilaskuasiakkaiden kohdalla Lounea tulee joustamaan eräpäivän tulkinnassa, kuten Salon kaupunkikin.

– Asiakkaamme saattavat lakosta johtuen saada laskunsa vasta laskuun merkityn eräpäivän jälkeen, jolloin laskun voi ilman viivästyskorvausta maksaa myöhässä maksuajan puitteissa, Mannonen sanoo.

Lounea lähettää jonkin verran myös paketteja. Postilakon ei pitäisi vaikuttaa pakettitoimituksiin niin paljon kuin kirjepostiin. Mannonen toteaa, että Matkahuolto tuntuu kuitenkin lakon aikana varmemmalta vaihtoehdolta.

Eläkeukko

Postilakko on remonttihuijareiden kulta-aikaa, kun ihmisiä erityisesti kehotetaan vastaamaan tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin.

MDI

Remonttihuijareille voi lyödä luurin korvaan kuten muillekin puhelinmyyjille, eikä muutenkaan ole pakko tilata puhelimessa keltään mitään. Nämä ”teemme alueella remontteja” yms. höpinät ovat silkkaa tuubaa. Tarvittavat palvelut ja etenkin remonttipalvelut, kannattaa tilata paikalliselta yrittäjältä, jonka taustoja voi selvittää ja tutustuakin tehtyihin remontteihin.

PS. Jos puhelimenne on yrityksen tai toiminimen nimissä, niin mitään kotimyynnin peruutusmahdollisuutta ei ole. Jokainen vähänkin myöntävä vastaus voi johtaa ”tilaukseen”.