Salo laskee saavansa 34 miljoonan euron myyntivoiton vesihuollon yhtiöittämisestä

8
Kaupunginjohtaja Lauri Inna julkisti esityksensä Salon talousarvioksi perjantaina. Tiedotustilaisuudessa hän havainnollisti vesihuoltoyhtiön myyntiä piirroksella.

Salon kaupunki laskee saavansa 34 miljoonan euron laskennallisen myyntivoiton siirtäessään Liikelaitos Salon Veden toiminnan osakeyhtiölle ensi vuonna. Se nostaisi kaupungin taloudellisen tuloksen parikymmentä miljoonaa euroa plussalle 2020.

Vesihuollon yhtiöittäminen on mukana kaupunginjohtaja Lauri Innan talousarvioesityksessä, joka julkaistiin perjantaina.

Salon taloutta vesihuollon yhtiöittäminen ei pelasta. Lauri Innan mukaan kaupungilla on edelleen 10-14 miljoonan euron tasapainotustarve, ja sitä koskevia rakenteellisia ratkaisuja on tarkoitus tehdä talven aikana.

Käytännössä säästöjä haetaan esimerkiksi kouluverkosta. Esityksiä on luvassa kouluja, päiväkoteja ja nuorisotiloja koskevasta oppimisympäristöselvityksestä, joka julkistetaan joulukuussa.

 

 

Jerppu

Ehkä pitäisi itsekin alkaa myymään omaa omaisuutta itselleen, niin saisi liikevoittoa. Vai toimiiko tämä talousmatematiikka vain kuntapuolella? Jos minä nyt myyn vaikkapa autoni itselleni, niin kuinka paljon on mahdollista saada voittoa? Saisiko vaikka tonnin autosta viissatasen lisää käyttörahaa? Edelleen epäilen, ettei kaupunginjohtajalla ole mitään maagista taikasauvaa, jolla rahaa loihditaan tyhjästä, vaan tällä yhtiöittämistoimella lienee tarkoituksena ensinnäkin tehdä katoamistemppu kaupungin talouden surulliselle alijäämälle (piilottaa se pois kaupungin taseesta siirtämällä velaksi uudelle yhtiölle) ja toisaalta samalla siirtää vesilaitoksen toiminta demokraattisen päätöksenteon ulottumattomiin. Bonuksena yhtiön tiedot ja toimet saadaan piiloon julkisuudelta, kun julkisuuslaki ei yrityksiä koske. En voi olla epäilemättä, että tällä on… Lue lisää »

mole

Olisiko keskuudessamme myyrä? Silloin on kaupunginvaltuutettujen syytä pitää kiinni kalsareistaan, ettei myyrä vie niitäkin.

Lindholm

Turkulaisten pussiin tässä nyt pelataan, toivottavasti joku laittaa stopin tälle järjettömyydelle. LSJH touhu myös suorastaan haisee. Osaako joku arvailla paljonko esimerkiksi umpikaivon tyhjennys Turkuun tulee maksamaan? Tällä hetkellä meillä esimerkiksi Muurlasta tyhjennys Saloon maksaa noin 150 euroa. Turkuun 300-500 euroa?
Salolaiset halutaan näköjään kyniä putipuhtaaksi keinolla millä hyvänsä.

Muurlalainen

Tässä käy kuten kaukolämpöyhtiön joka viime vuonna tuotti tappiota 330.339,37 euroa.
Miten yhtiö maksaa nyt kuuden miljoonan investoinnin lämmönsiirtoputkeen jätevoimalalta.
Miljoona tappiota tuotti myös IOT Park jne. Näin piilotetaan kunnan taseesta tappiot yhtiöiden taseisiin joista ei saa tietoa kuin maksamalla tilinpäätöstiedoista PRH:lle. Välillä tuntuu ettei luottamushenkilötkään ymmärrä tehtyjä muutoksia silmänkääntötempuiksi, joilla saadaan valtion holhous siirrettyä muutamalla vuodella!

Mole

Porttimaksu pitää tietysti asettaa tasolle, jolla voimala pystyy hoitamaan rahoituskulunsa ja tuottaa hieman voittoa. Ainakaan se ei saa olla niin pieni, että salolaiset veronmaksajat tai kaukolämmön käyttäjät joutuvat maksamaan muun maakunnan jätteidenkäsittelystä. Tosin voimalaa markkinoitiin aikanaan sillä, että kaukolämmön hinta laskee ja jätteiden käsittelyn hinta laskee kaikille. ”Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n maksamat polttokelpoisen jätteen varastointikulut, kuljetuskulut ja porttimaksut ovat nyt yhteensä noin 110 euroa/tonni. Uuden ekovoimalaitoksen tarkkaa porttihintaa ei pystytä vielä tässä vaiheessa määrittelemään, mutta hinta tulee laskemaan huomattavasti nykytasosta seudullisen käsittelyratkaisun myötä. Lisäksi varastointi- ja kuljetuskustannukset laskevat merkittävästi.” Saa sitten nähdä ketkä niistä porttimaksuista päättävät. Salolaiset ovat kuitenkin vähemmistössä siinä… Lue lisää »

Valtakunnan ihmettelijä

Asiaa voi pohtia myös käänteisesti. Mitä hyvää vesiyhtiön yhtiöittäminen toisi kuntalaiselle? Alenevatko vesimaksut? Paraneeko veden laatu?

Pelkäänpä että vastaus on molempiin ”ei”.
En tiedä, onko kaupunginjohtaja keksinyt runsaudensarven mutta ”laskennallisten” voittojen kuvitteleminen oikeana rahana on pahasti harhainen käsitys. Rahan siirtäminen taskusta toiseen ei ole tähänkään saakka lisännyt todellista varallisuutta.

Veronmaksaja

Kaiken takanahan tässä on se, että Salo on menossa kriisikunnaksi jälleen kerran ja sitä yritetään tällä vesilaitoksen myyntikikkailulla nyt sitten estää. Poliitikot ja virkamiehet säilyttävät kasvonsa, mutta muutenhan tuossa ei ole yhtikäs mitään järkeä, koska kyseessä on vain kirjanpidollinen kikkailu ja virtuaaliraha vaan siirtyy. Lopputulema on mitä ilmeisin, eli tämä ajetaan läpi väkisin ja kuntalaiset saavat entistä korkeamman vesilaskun ja muut kyseiseen ”bisnekseen” liittyvät maksut (vrt. Caruna, Yara).

Valtakunnanihmettelijä

Ja maanantain lehdessä oli selitysosasto vesilaitoksen yhtiöittämisestä. Edelleenkään mistään ei käy ilmi, mistä ne 34 miljoonaa oikeasti tulisivat. Virkamiehet vain kertovat että ”me osaamme yhtiöittämisen ja tätä on tehty ennenkin…” Ei se, että ”osataan” jotain, tee siitä yhtään sen tehokkaampaa, parempaa tai hyväksyttävämpää. Moni osaa tehdä petoksiakin, mutta yleisen oikeustajun mukaan sellainen toiminta ei ole hyväksi. Laitoksen yhtiöittöminen saattaa palvella hallintoa mutta ei kuntalaisia. Yhtiömuotoisen laitoksen sisäiset asiat siirtyvät liikesalaisuuden piiriin, joten kuntalaisten olisi vaikea, jos ei mahdoton, tietää yrityksen toiminnasta, suunnitelmista yms. Tämä ei olisi avoimen kuntalaisdemokratian mukaista. Ehkä kannattaisi uskoa vanhaa sanontaa: Jos joku ei ole rikki, älä… Lue lisää »