Salohallin padot murtuvat – LP-Vampulalle seurahistorian ensimmäinen vierasvoitto LP Viestistä

0
Iina Andrikopoulou ohitti Inka Mehtolan (vas.) ja Katarina Pilepicin muodostaman torjunnan. (kuva: Mestaruusliiga)

LP Viestin muuten hyvin sujuneella alkukaudella naisten Mestaruusliigassa on tapahtunut kaksi historiallista tappiota. Ensin Pölkky Kuusamo päihitti salolaiset ensimmäistä kertaa koskaan, ja pyhäinpäivänä LP-Vampula haki ensimmäisen vierasvoittonsa Salohallin virallisista otteluista äärimmäisen täpärillä 3–2-lukemilla.

Vampula pelaa liigassa kuudetta kauttaan. ”Salohallin taika” on viimeisen noin vuoden aikana hieman murentunut, kun ensimmäisen voittonsa sieltä ovat hakeneet myös LP Kangasala ja Oriveden Ponnistus. LP Viestin 2010-luvun dominanssista kertoo se, että tappio kuin tappio kotikentällä tuntuu olevan jollain tavalla historiallinen.

Molempia LP Viestin tämän kauden tappioita yhdistää yksi tilastollinen yksityiskohta. Syöttöpeli oli kyseisissä otteluissa vaisua. Pölkkyä vastaan ei tullut neljään erään ainuttakaan ässää, ja lauantaina kuuden ässän seuraksi kertyi peräti 16 syöttövirhettä.
Osin näiden ottelujen myötäkin LP Viesti lukeutuu ässien ja virheiden kannalta liigan heikoimpiin syöttöjoukkueisiin, vaikka peli muuten kulkeekin suhteellisen hyvin.

– Jos katsoo tilastoja, niin meiltä ihan hyviä lukemia, mutta syöttövirheitä ja suoria hyökkäysvirheitä on aivan liikaa, perkasi LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen.

Ainoana salolaispelaajana liigan syys–lokakuun tähdistöön valitun Kayla Hanelinen poissaolo ymmärrettävästikin näkyi. Keskitorjujan tilalle pelasi ensimmäisen erän Inka Mehtola ja loput neljä enimmäkseen Nea Haatainen. Heidän hyökkäysmääränsä ja -tehonsa jäivät mataliksi.

Vastaavasti keskitorjuja Anna Czakan ja yleispelaaja Anu Ennok pelasivat tilastollisesti vahvan ottelun. LP Viestin hyökkäysprosentti oli ylipäätäänkin vahva, mutta virheitä tuli vastustajaa enemmän.

– Vampulalla oli enemmän taisteluasennetta kuin meillä. Meillä ”naamat painuivat” hävityn pallon jälkeen, ja sieltä oli vaikea nousta, Czakan totesi.

LP-Vampulan voitto tekee hyvää Mestaruusliigalle, joka ehti näyttää etenevän täysin ennakkospekulaatioiden mukaisesti.

Ennakoiduista viidestä kärkijoukkueesta epäonninen Hämeenlinnan Lentopallokerho kyntää suhteellisen syvällä Kangasalan lauantaisen 1–3-vierastappion jälkeen. Muut povatut kärkijoukkueet LiigaPloki, Pölkky, LP Viesti ja LP Kangasala olivat aloittaneet kauden vahvasti.

Vampulan peli on aivan alkumetreiltä parantunut, ja kolmikko Iina Andrikopoulou–Aleksandra Cveticanin–Nina Jakic vakuutti Salohallissa. Hakkuri Andrikopouloun hyökkäyspäivä oli erinomainen, Cveticaninin vastaanottoprosentit suorastaan häikäisevät.

– Yksi meidän parhaista peleistämme tähän mennessä. Mielestäni ihan ansaittu voitto meille, Andrikopoulou näki.

– Uhh, oli kova ottelu. Tästä on hyvä jatkaa Challenge Cupin otteluihin tiistaina italialaista Luganoa vastaan, kommentoi puolestaan LP-Vampulan päävalmentaja Darko Dobreskov.

Toki ottelun ratkaisu oli äärimmäisen pienestä kiinni. LP-Vampulan toinen ottelupallo päättyi kotijoukkueen pelaajan verkkovirheeseen. Lisäksi LP Viesti johti neljättä erää vielä 15–12 eli oli menossa kohti täysiä sarjapisteitä.

– En muista kotimaan liigasta yhtä hyvää esitystä vierasjoukkueelta kuin Vampula pelasi ensimmäisessä erässä. Kun hyökkäysprosentti on yli 70, silloin sellaista joukkuetta on vaikea voittaa. Toisessa erässä vastaavasti meiltä onnistui kaikki, ja Vampulalta ei oikein mikään. Kolme viimeistä erää olivat normaalimpaa lentopalloa, Lemminkäinen ynnäsi.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA

LP Viesti–LP-Vampula 2–3 (13–25, 25–15, 25–20, 20–25, 14–16)

LP Viestin pisteet/plusmiinus: Viktoriia Tuchashvili (passari) 4/+2, Katarina Pilepic 23/+12, Veda Mansikkaviita (passari) 1/+1, Lotta Piesanen 8/+5, Anna Czakan 17/+13, Anu Ennok 18/+12, Nette Peit 4/0, Inka Mehtola 1/0, Nea Haatainen 3/-3. Liberojen vastaanottoprosentti: Netta Laaksonen 45, Eveliina Rautiainen 36.
LP-Vampula: Klara Peric (passari) 4/+3, Aleksandra Cveticanin 20/+12, Jenni Jantunen 7/+2, Nina Jakic 14/+12, Iina Andrikopoulou 20/+12, Rahima Agrebi 5/+1. Libero Emilia Joensalon vastaanottoprosentti 63.

Hyökkäysprosentti: 47–44
Vastaanottoprosentti: 47–55
Torjuntapisteet: 8–5
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 6–10/16–11

Yleisöä: 413

SSS-pisteet: Czakan 3, Ennok 2, Laaksonen 1. Pistekilpailun tilanne: Czakan ja Kayla Haneline 6, Ennok 5, Pilepic 3, Laaksonen, Peit, Mansikkaviita ja Arita Ternava 1.

LP Viestin seuraava ottelu: perjantaina 8. marraskuuta LP Viesti–WoVo kello 18.30 Salohallissa.