Golfinpeluu paljasti vakuutushuijarin – korvattavaa yli 140 000 euroa

1
Salon Seudun Sanomat uutisoi tapauksesta ensimmäisen kerran 29. toukokuuta 2017.

Työkyvyttömäksi tekeytynyt salolaismies joutuu maksamaan vakuutusyhtiölle yli 140 000 euroa törkeästä petoksesta. Huijaus paljastui, kun vakuutusetsivät panivat merkille miehen kyvyt golfkentillä.

”Vastaaja on erehdyttänyt lääkäreitä ja antanut sitä kautta harhaanjohtavaa ja väärää tietoa toimintakyvystään”, Turun hovioikeus toteaa tuomiossaan.

Hovioikeuden mukaan mies oli liioitellut kipujaan ja kertonut lääkäreille olevansa täysin työkyvytön. Vakuutusyhtiö maksoi ansionmenetyskorvauksia samaan aikaan, kun mies pelasi golfia hyvällä tasolla. Kentällä hänet saatettiin nähdä välillä 5–7 päivänä viikossa.

Huijaus jatkui hovioikeuden mukaan yli seitsemän vuoden ajan 2008–2015. Mies oli voinut pelata golfia vain muutamaa päivää ennen lääkärin vastaanottoa ja heti seuraavana päivänä vastaanoton jälkeen. Lääkärille mies kuitenkin kertoi, ettei hän siedä rasitusta.

Salon Seudun Sanomat uutisoi tapauksesta ensimmäisen kerran 29. toukokuuta 2017. ”Vakuutusetsivät panivat merkille keski-ikäisen salolaismiehen urheilusaavutukset ja alkoivat seurata hänen tekemisiään”, lehti kertoi.

Vakuutusetsivät toimittivat aineiston poliisille, joka teki epäillyn luona kotietsinnän ja ryhtyi tutkimaan juttua törkeänä petoksena. Rikoskomisario Pertti Läksy Salon poliisista totesi tuolloin, että kyse oli kuusinumeroista summasta.

SSS tiesi, että mies pelasi golfia. Lajia ei kuitenkaan uutisessa kerrottu, koska kyse oli vasta rikosepäilystä.

Esitutkintapöytäkirjassa oli 300 sivua. Mukana oli muun muassa valokuvia, videoita ja asiantuntijalausuntoja. Poliisi leimasi esitutkintapöytäkirjan ei julkiseksi, koska se sisälsi arkaluonteisia tietoja epäillyn terveydestä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli jutun suljettujen ovien takana ja julisti siihen liittyvät asiakirjat salaisiksi. Tuomio tuli 13. huhtikuuta 2018. Julkisessa selosteessa käräjäoikeus kertoi, että mies oli valehdellut työkyvyttömyydestään lääkäreille ja vakuutusyhtiölle.

Rangaistus oli neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus velvoitti miehen maksamaan korvauksia 19 800 euroa.

Sekä tuomittu että vakuutusyhtiö valittivat hovioikeuteen.

Golfaaja vaati syytteen hylkäämistä ja hänen vapauttamistaan kaikesta korvausvelvollisuudesta. Lisäksi hän halusi, että hovioikeus julistaa tuomionsa salaiseksi. Vakuutusyhtiö puolestaan vaati rangaistusta törkeästä petoksesta ja yli 400 000 euroa vahingonkorvauksia.

Turun hovioikeus kuuli yli kahtakymmentä todistajaa golfinharrastajista erikoislääkäreihin. Maanantaina antamassaan ratkaisussa hovioikeus on käräjäoikeuden kanssa eri mieltä jutun salaamisesta. Yleisö ei saanut olla läsnä suullisessa käsittelyssä Turun Akatemiatalossa, mutta koko 23-sivuinen tuomio on julkinen.

Vakuutusyhtiö kertoi, että mies oli toistuvasti vähätellyt lääkäreille golfharrastustaan, vaikka hän oli esimerkiksi vuonna 2010 osallistunut liki neljäänkymmeneen kilpailuun. Yhtenä vuonna hän oli lähtenyt neljäksi viikoksi Thaimaahan pelaamaan golfia. Vain kolme päivää ennen lähtöä mies oli kuitenkin kertonut lääkärille, että pystyy kävelemään golfkentällä vain kymmenen minuuttia.

Kuntoutuksessa oli puolestaan todettu, että mies oli hyvässä fyysisessä kunnossa. Kuntoutettava itse oli kuitenkin sanonut, ettei hänellä ole motivaatiota eikä voimia liikkumiseen.

Kokemaansa kipua mies oli välillä kuvaillut maksimaaliseksi.

Turun hovioikeus arvioi tuomiossaan, että mies on 50-prosenttisesti työkykyinen. Aiempaa fyysistä työtään hän ei voi tehdä, mutta pärjäisi kyllä kevyessä osa-aikatyössä.

Tuomio törkeästä petoksesta on vuosi ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Vakuutusyhtiölle golfaajan pitää maksaa takaisin yli 146 000 euroa viivästyskorkoineen. Maksettavaksi tulivat myös vakuutusyhtiön liki 12 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Mies loukkaantui liikenneonnettomuudessa parikymmentä vuotta sitten. Salon Seudun Sanomissa oli risteyskolarista pieni uutinen syyskuussa 1998. Toinen autonkuljettajista oli lehden mukaan loukannut jalkansa.

Z.Z.Zalolainen

Lukaisin paperilehdestä.

Eihän tuo kupru ole iso asia, kun vertaa vakuutusyhtiöiden korvaamisten järjestelmällistä eväämisiä ja maksamattomuutta ja lääkärilausuntojen kumoamista.

Välillä näinkin päin.