Salolaislasten lahjatoiveet odottavat toteuttajia

0
Joulu Salon lapsille -lahjakeräyksen lahjatoiveiden jakaminen aloitettiin viime viikolla. Salolainen Merja Erkkola kävi hakemassa neljä lahjatoivekorttia, yhtä monta kuin hänellä itsellään on lapsenlapsia. Kuva: SSS/Marko Mattila

Joulu Salon lapsille -lahjakeräyksen lahjatoiveiden jakaminen aloitettiin viime keskiviikkona, ja sitä jatketaan aina 5. joulukuuta asti.Salolainen Merja Erkkola oli hakemassa toiveita ensimmäisten joukossa. Hän on osallistunut Joulu Salon lapsille -keräykseen alusta asti.

– Olen aina ottanut täytettäväksi yhtä monta lahjatoivetta kuin itselläni on lapsenlapsia. Olen myös valinnut samanikäisten ja samaa sukupuolta olevien lasten toiveita kuin omat lapsenlapseni. Omille lapsenlapsille tulee ostettua kauheat pakettiröykkiöt, ja jotkut lapset eivät saa jouluna mitään, hän perustelee osallistumistaan.

Salolainen Maritta Sanaksenaho taas osallistuu Joulu Salon lapsille -keräykseen nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuonna hän otti osaa Anna Tukesi ry:n joululahjakeräykseen.

– Aina täytyy auttaa ihmisiä. Minulla on myös Planin kautta kummilapsi Boliviassa, hän kertoo.

Sanaksenaho täyttää nyt 11-vuotiaan salolaistytön lahjatoiveen ja hankkii tälle lahjakortin vaatekauppaan. Lahjakortin arvon lahjoittaja saa itse päättää, mutta korkeintaan lahjat saavat olla 50 euron arvoisia.

– Näin on päätetty tasapuolisuuden vuoksi. Jos haluaa lahjoittaa enemmän, voi toteuttaa useampia toiveita, vinkkaa Sirpa Stenström Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiristä.

Salon kaupunki, Salon seurakunnan diakoniatyö ja Salon Vilpas Koripallo ry järjestävät Joulu Salon lapsille -lahjakeräyksen yhteistyössä nyt jo kolmatta kertaa. Mukana ovat myös MLL:n Varsinais-Suomen piiri, Anna Tukesi ry, Punainen Risti, Perniönseudun Lehti ja Salonjokilaakso.

– Keräys sai alkunsa jo vuonna 2013, kun Dionne ja Michael Pounds haastoivat Suomen koripalloyhteisön tähän. Vilppaan Koripallo ry otti haasteen vastaan, ja he olivat yhteydessä Salon kaupungin lastensuojeluun. Tämän jälkeen keräystä on kehitetty vuosittain ja se on laajentunut, kun uusia yhteistyötahoja on lähtenyt mukaan, kertoo Salon kaupungin sosiaaliohjaaja Anne Lyhde-Tallqvist.

Keräyksen tavoitteena on tuoda jouluiloa vähävaraisille perheille lahjoittamalla lapsille joululahjoja heidän toiveidensa mukaan. Vähävaraisten perheiden huoltajat ovat voineet esittää joululahjatoiveita lokakuun loppuun asti.

– Tänä vuonna tuli 534 toivetta, mikä on reilusti yli 100 enemmän kuin viime vuonna, kertoo diakoniatyöntekijä Sanna Saramo Salon seurakunnasta.

Mistä suosion kasvu kertoo?

– Se on hyvä kysymys. Yksi syy saattaa olla, että keräys on tullut entistä tutummaksi, Saramo sanoo.

– Ja taloustilanne on monilla haasteellinen, Stenström lisää.

Viime vuonna kaikki toiveet saatiin toteutettua, ja tavoitteena on onnistua siinä nytkin. Salolaisten toivotaankin lähtevän keräykseen aktiivisesti mukaan.

– Jos on mahdollisuus ostaa joululahjoja, eikä lähipiirissä ole lapsia, joille antaa paketteja, voi osallistua tätä kautta. Nämä ovat ainakin todella odotettuja ja toivottuja lahjoja, Saramo kannustaa.

Tänä vuonna lahjatoiveita jaetaan entistä useammassa pisteessä. Toiveita voi hakea 5. joulukuuta asti Salon kaupungintalon infosta ja Perniönseudun Lehden toimituksesta niiden aukioloaikoina. Lisäksi toiveita jaetaan torstaina 14. marraskuuta Linjurin hyvinvointipisteessä klo 13–15 ja Citymarketissa klo 14–17 sekä lauantaina 16. marraskuuta Vilppaan koripallopelissä. 19. marraskuuta klo 13–15 lahjatoiveita voi kysellä vielä puhelimitse numerosta 02 778 3077.

Hankitut lahjat voi viedä paketoimattomana 5. joulukuuta mennessä kaupungintalon infoon, Vilppaan toimistoon, Perniönseudun Lehteen tai Salonjokilaaksoon. 7. joulukuuta lahjoja vastaanotetaan vielä Vilppaan pelissä.

Valmiista lahjasta lähetetään tekstiviesti lahjatoiveen esittäneille. Lahjapaketit ovat noudettavissa 10.–12. joulukuuta kaupungintalolta.

Anna Tukesi ry:n joululahjakeräys jatkuu jouluun asti

Salolainen hyväntekeväisyysyhdistys Anna Tukesi ry on mukana Joulu Salon lapsille -joululahjakeräyksessä, mutta lisäksi yhdistys järjestää oman keräyksensä.

– Kaupungin joululahjakeräys loppuu aika aikaisin. Usein ne, jotka tarvitsevat apua joululahjojen hankinnassa, heräävät tilanteeseen aika myöhään. Meidän keräyksemme alkaa, kun kaupungin keräys loppuu, kertoo Lise-Lotte Uusitalo Anna Tukesi ry:stä.

Salon kaupungin joululahjakeräyksessä vähävaraisten perheiden huoltajien on pitänyt esittää joululahjatoiveet lokakuun loppuun mennessä. Anna Tukesi ry:lle voi esittää toiveita 15. marraskuuta alkaen aina 22. joulukuuta saakka.

Ohjeet toiveiden esittämisestä tulevat 15. marraskuuta yhdistyksen nettisivuille: annatukesi.net. Viime vuonna lahjoja jaettiin yli 300.

– Viime vuonna kaikki lasten lahjatoiveet saatiin toteutettua. Saimme jaettua pieniä lahjoja aikuisillekin, kun ihmiset lahjoittivat lasten toivelahjojen lisäksi suklaata ja hygieniatarvikkeita. Niitä voi tuoda tänä vuonnakin, kertoo Anna Tukesi ry:n toiminnanjohtaja Sari Pesonen .

– Ihanasti löytyi vapaaehtoisia myös viemään lahjoja perille ennen joulua, sillä kaikilla toivomuksen esittäneillä ei ole autoa, Pesonen jatkaa.

Anna Tukesi ry tekee keräystyötä myös pitämällä Kauppakeskus Plazassa, Suomalaisen Kirjakaupan ulkopuolella paketointipalvelua. 15. marraskuuta avautuva paketointipiste toimii samalla joululahjakeräyksen lahjojen vastaanottopisteenä. Sieltä voi myös noutaa lahjatoiveen.

Paketoinnista voi maksaa omantuntonsa mukaan, ja tuotto menee Anna Tukesi ry:n toiminnan tukemiseen. Viime vuonna paketointi tuotti 2 000 euroa, ja sillä hankittiin viime hetken lahjatoiveet, ruokalahjakortteja ja ruokakasseja.

– Ruokalahjakortteja jaettiin viime vuonna noin 40, ja osa niistä oli yritysten lahjoittamia. Aivan kaikille niitä ei riittänyt. Osalle tarvitsijoista olemme vieneet valmiin ruokakassin, Pesonen sanoo.

Paketointipisteellä tarvitaan aina kaksi työntekijää, ja paketointivuoroihin toivotaankin ilmoittautuvan runsaasti yhdistysten ja yritysten vapaaehtoisia.

Marraskuussa paketointia on vain viikonloppuisin ja joulukuussa joka päivä aatonaattoon asti.