Salolaisyritys kehitti vesivoimalan purjehtijoille – katso videolta, kuinka laite toimii

1
Samuli ja Pekka Aura uskovat, että purjehduksen aikana akut lataava laite kiinnostaa monia. Kuva: SSS / Minna Määttänen

Kun tuuli tarttuu purjeisiin, purjeveneen konetta ei tarvitse käyttää. Mutta kun kone ei käy, akutkaan eivät lataudu – ja samalla viriää ajatus yöpaikasta. Olisi päästävä kiinni maasähköön.

Tähän yhtälöön tarjoaa omaa ratkaisuaan salolaisyritys Remoran Oy, joka on kehittänyt purjeveneisiin tarkoitetun vesigeneraattorin. Ensimmäistä 50 kappaleen erää kootaan parhaillaan.

– Ensi vuoden myyntitavoite on 500–1 000 kappaletta, sanoo Pasatel Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Aura. Pasatel omistaa Remoran Oy:n.

Mikäli tavoite toteutuu, yritys tulee tarvitsemaan myös uusia työntekijöitä.

Itsekin purjehdusta harrastava Pekka Aura tietää omakohtaisesti, kuinka paljon purjeveneiden varustelutaso on muuttunut vuosikymmenten vaihtuessa.

– Ensimmäisessä purjeveneessäni oli kaikuluotain, tuulimittari, ajovalot ja radio, Aura muistelee.

– Jääkaappina oli styroksilaatikko, jossa oli kylmäkalleja.

Auran nykyisen veneen sähkölaitteiden määrä on niin suuri, että täydellisen listan rakentaminen on haastavaa. Veneestä löytyy ainakin navigaatiolaitteisto monine vempaimineen, tutka, jääkaappi, ankkurikone perästä ja keulasta, vesi- ja pilssipumppuja, valaistus, sähkövinssit ja jopa mikroaaltouuni ja televisio.

– Kerran lämmitimme ruokaa Gotlannin pohjoispuolella mikrossa, ja hajotimme yhden akuista mikron ottaman suuren virran seurauksena.

Aivan näin pitkää varustelistaa harvan perhepurjehtijan veneessä on, mutta esimerkiksi kylmäsäilytystilat ja vesipumput ovat sähköä vieviä vakiovarusteita. Oman lisänsä tuovat matkapuhelimet, joita tuppaa olemamaan veneessä yhtä monta kuin miehistön jäsentäkin. Nekin pitää ladata.

Remoranin kehittämän vesigeneraattorin avulla veneen akut voi ladata suhteellisen alhaisessakin matkavauhdissa.

– Testasimme tätä paljon viime kesänä. Kun lähdimme liikkeelle vajailla akuilla, kuuden tunnin purjehduksen aikana saimme neljän solmun nopeudella ladattua akut melkein täyteen.

Generaattori kiinnitetään veneeseen ruuvattuun kiskoon, josta se on helppo nostaa pois. Kuva: Remoran Oy

Vesigeneraattori toimii veneen liikkuessa, kun virtaava vesi pyörittää turbiinia, ja generaattori tuottaa sähköenergiaa. Veneen sisäpuolelle asennettu laturi puolestaan muuttaa generaattorin tuottaman kolmivaihevirran 12-volttiseksi. Laitteen maksimiteho on 300 wattia, joka saavutetaan kymmenen solmun nopeudessa.

Koko paketin kuluttajahinta on noin kolme tuhatta euroa.

– Tavoitteena on saada hintaa alaspäin volyymin kasvaessa, sanoo Aura.

Vesigeneraattori ei sinällään ole uusi keksintö, vaan markkinoilla on jo pitkään ollut samantyyppisiä tuotteita. Toteutukset ovat kuitenkin erilaisia.

– Laitteen sähköiset ja magneettiset ominaisuudet olemme kehittäneet itse. Siinä on paljon sisäänrakennettua osaamista.

Aura arvioi eniten kilpailua tulevan Ranskasta, jossa yksi valmistaja on jo onnistunut kasvattamaan volyymia. Siellä kehitetyn generaattorin hän näki viime kesänä myös Taalintehtaalla olleen veneen perässä. Laitteet ovat kuitenkin vielä suhteellisen harvinaisia.

– Meidän on parempi kuin kilpailijan. Laitteemme on siistimmän näköinen, eikä sitä tarvitse asentaa kiinteästi veneeseen.

Remoran on saanut laitteelleen mallisuojan EU:n alueella, ja se aikoo hakea sitä myös muualla. Aura uskoo, että tärkeimmiksi markkina-alueiksi muodostuvat EU:n ohella USA, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti.

– Lähdemme markkinoimaan tuotetta esimerkiksi kansainvälisten venelehtien new gears -palstoilla.

Nimi tulee kalasta

Remoran markkinoi vesigeneraattoria nimellä Remoran Wave 3. Nimi viittaa remora-nimiseen kalalajiin. Remorat kiinnittyvät päälaellaan olevalla imukupilla suurempiin vaeltaviin merieläimiin kuten haihin.

– Laitekin kulkee vähän niin kuin imussa, sanoo Remoran Oy:n toimitusjohtaja Samuli Aura.

Allan

Mielenkiintoinen laite.

Toivottavasti löytyy runsaasti ostajia.