Salon johtovirat puhuttivat valtuustoa – apulaiskaupunginjohtajan virka lakkautetaan

1
Salon kaupunginvaltuusto piti henkilöstöorganisaation uudistuksesta neuvottelutauon ennen päätöksentekoa.

Henkilöstöorganisaation uudistus nousi odotetusti illan puheenaiheeksi Salon valtuustossa maanantaina.

Kaupunki lakkauttaa apulaiskaupunginjohtajan viran ja perustaa tilalle kaksi toimialajohtajan virkaa ensi huhtikuun alusta alkaen.

Sivistyspalveluiden johtajan virka aiotaan täyttää sisäisin siirroin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajan virka julistetaan haettavaksi.

Lisäksi Saloon tulee perusopetusjohtajan virka, joka täytetään sisäisesti. Varhaiskasvatus erotetaan omaksi palvelualueekseen.

Valtuusto hyväksyi esityksen kahden äänestyksen jälkeen äänin 35–16. Ensimmäisessä äänestyksessä kaatui Jaana Haapasalon (sit.) palautusesitys äänin 45–6.

Valtuustossa Hannu Eeva (sd.) sanoi, etteivät kaikki asiat ole menneet kaupungissa kuten olisi toivonut. Hän muistutti opetuslautakunnan jäsenenä, että lautakunta käsittelee taas tiistaina aluehallintoviraston huomautusta, joka koskee varhaiskasvatusta.

Hannu Eeva (sd.)

– Tapahtuuko kaikki nyt oikein? Edustan avointa päätöksentekoa, ja mielestäni virat pitäisi julistaa avoimiksi, Eeva totesi. Hän esitti, että virkojen täyttö tuodaan valtuuston päätettäväksi, eikä asiaa delegoida kaupunginhallitukselle.

Jaana Haapasalo (sit.) kannatti Eevan esitystä. Hän ihmetteli uusien johtajanvirkojen tarvetta ja ehdotti, että kaupunki voisi mieluummin perustaa mielenterveydelle oman palvelualueen.

Juha Punta (kok.) ihmetteli organisaatiouudistusta ja kysyi, miksi kaupunkiin perustetaan nykyisessä taloustilanteessa lisää virkoja.

Jerina Wallius (kok.) piti uskomattomana, että väki vähenee ja kaupunki perustaa uusia virkoja. Osmo Fribergin (kok.) mielestä koko uudistus näyttää hullunkuriselta.

Juha Punta (kok.)

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) patisti ihmettelijöitä matematiikan tunnille. Hän sanoi, ettei virkoja tule yhtään lisää. Hallinnon kuluja muutokset lisäävät 18 000 euroa vuodessa, mikä on Karnisto-Toivosen mielestä kohtuullista.

Arttu Karhulahti (kok.) totesi Karnisto-Toivosen laskeneen oikein. Karhulahti puolusti organisaatiomuutosta sanoen, että hyvinvointipalvelut on ollut yhdelle ihmiselle liian iso kakku.

– Keskustelussa tuppaa unohtumaan, että apulaiskaupunginjohtajan pesti on ollut melkein mahdoton hoitaa. Aivan liian laaja toimenkuva, Elina Seitz (kd.) huomautti.

Saija Karnisto-Toivonen (sd.)

Sanna Lundström (kok.) sanoi olevansa pettynyt organisaatiouudistukseen. Hän muistutti olleensa tekemässä edellistä uudistusta, jossa johtajista tehtiin päälliköitä. Nyt päälliköistä tulee uudelleen johtajia.

– Olisin toivonut hiukan enemmän, hän myönsi ja mietti asian palauttamista uudelle kierrokselle.

Jaana Haapasalo tarttui asiaan ja esitti uutta valmistelua. Hänen mielestään muutoksen tarve pitäisi perustella paremmin.

Timo Lehti (kesk.) huomautti, että uudistusta on valmisteltu jo aika kauan ja kaikkien valtuustoryhmien toimesta. Aikaa toiveiden esittämiseen olisi hänestä ollut riittävästi.

Osmo Friberg kannatti palautusesitystä ja sanoi, että asia voidaan hyvin katsoa uudelleen.

Jaana Haapasalo (sit.)

Neuvottelutauon jälkeen valtuusto äänesti Haapasalon palautusesityksen nurin äänin 45–6.

Arttu Karhulahti vastasi virkojen julkista hakua vaativille, että se tarkoittaisi yt-neuvotteluita ja irtisanomisia. Ajatus oli hänestä mahdoton.

Hannu Eeva vastasi, ettei muutoksella ole mitään tekemistä yt-asioiden kanssa.

Jaana Haapasalo harmitteli, että valtuutetulle tulee kumileimasimen olo, kun joutuu hyväksymään asioita tietämättä yksityiskohtia.

Kaupunginjohtaja Lauri Inna vakuutti, että uudistukseen liittyvät siirrot on varmistettu kuntatyönantajien ja lakimiesten kanssa. Kaupunki toimii myös hallintosääntönsä mukaisesti.

– Ei ole mitään epäselvyyttä, tässä toimitaan oikein, Inna lupasi.

Elina Seitz (kd.)

Haapasalo esitti vielä, että sivistyspalveluiden ja sosiaali- ja terveyspalveluiden johtajien virat jätetään perustamatta. Sen sijaan olisi perustettu uusi mielenterveyspalveluiden palvelualue, jota johtaisi uusi psykologiapalveluiden johtajan virka.

Esitys raukesi, koska kukaan ei kannattanut sitä.

Matti

Käsittämätöntä, että tässä taloustilanteesa vielä nostetaan palkkamenoja. Se toiminta on aivan käsittämätöntä. Palkkamenot kasvavat 16 000 euroa vuodessa vaikka pitäisi pienentyä 160 000 euroa vuodessa.

Onko se sosiaalidemraateille niin tärkeätä saada äänensä kaupungin työntekijöiltä? Kyllä vähän pitäisi olla myös taloudellista vastuuta.