Salon kamarikuoro valmistautuu parhaillaan syyskauden suurimpaan koitokseensa eli Wiurilassa 29. marraskuuta pidettävään joulukonserttiin. Kuoro esittää konsertissa vanhoja ja valtaosin suomalaisia Väinö Hannikaisen sovittamia joululauluja.

Kamarikuoro on jo pitkään pitänyt vuosittain kaksi illalliskonserttia, jotka järjestetään Wiurilan kartanon juhlasalissa joulun alla ja keväisin.

– Ne ovat huipputapahtumia, joihin tähdätään koko lukukausi, kuoroyhdistyksen puheenjohtaja David Bergen painottaa.

Wiurilassa kuullaan musiikkia ennen ruokailua, ruokalajien välissä ja aterian jälkeen. Myös yleisö pääsee laulamaan pariin otteeseen.

– Yleisölle on etenkin joulukonserteissa tärkeää päästä osallistumaan, kuoronjohtaja Katri Jalonen tietää.

Syyskauden alussa yhteistyön kuoron kanssa aloittanut Katri Jalonen kehuu kamarikuorolaisia hyväksi porukaksi.

– Kuoro laulaa aika hyvin suoraan nuoteista ja omaksuu helposti uutta. Nuottien lukeminen on kuitenkin vasta lähtökohta, josta aletaan rakentaa musiikkia ja etsiä sointia, hän muistuttaa.

Tänä vuonna Wiurilassa on mukana myös Laulusiskot, joita Jalonen on johtanut yhtäjaksoisesti vuodesta 2015. Kolmiäänisesti laulavassa kuorossa on 11 naista.

Jalonen on laulanut turkulaisessa kamarikuoro Meloksessa, mutta ei ole aiemmin johtanut sekakuoroa.

– Ohjelmisto ei juurikaan eroa aiempien kuorojeni ohjelmistoista, mutta sovitukset ovat erilaiset.

Jalonen hyödyntää enimmäkseen valmiita sovituksia.

– Tulevaa konserttia varten tein itse yhden sovituksen Laulusiskoille, koska halusin mukaan portugalilaisen kansansävelmän Jouluyönä enkä löytänyt siihen valmista kuorosovitusta ennen kuin olin omani tehnyt, hän nauraa.

Katri Jalonen on koonnut konserttiohjelmiston pääosin kotimaisista sävellyksistä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Salon kamarikuoro on David Bergenin tietojen mukaan Salon ainoa a cappella -kuoro eli ilman soitinsäestystä esiintyvä kuoro. Kamarikuoron tavoitteisiin kuuluu laulaa korkeatasoista kuoromusiikkia eri aikakausilta. Kuoro on 20 toimintavuotensa aikana esittänyt sekä kirkko- että taidemusiikkia keskiajalta Einojuhani Rautavaaraan ja Ulf Longbackan .

– Kamarikuoro esittää vakavampaa ja klassista musiikkia, mutta myös joululauluja ja nykymusiikkia. Ohjelmiston skaala on laaja, toteaa Bergen, mutta nauraa, että viihdemusiikkiin se ei veny.

Salon kamarikuorossa on 15 laulajaa. Bergen sanoo kuoron kutistuneen vuosien saatossa.

– Uusia laulajia kaivataan kipeästi; etenkin miehiä ja erityisesti tenoreita! Laulamme kolmiäänisesti eli sopraanot, altot ja miehet. Olen kuoron ainoa tenori, mutta laulamme nyt kaikki kolme miestä baritonia.

Katri Jalonen toteaa miesten vähyyden olevan haaste, joka rajoittaa ohjelmiston valintaa:

– Vaikka he hyviä ovatkin!

Tulevan joulukonsertin ohjelma sisältää muun muassa kahdet eri Joulun kellot; Armas Maasalon säveltämän ja Helmi Auvisen sanoittaman sekä Lauri Parviaisen säveltämän ja Linda Kunnaksen sanoittaman laulun.

– Maasalon sävellys alkaa sanoilla Hiljaa, hiljaa joulun kellot kajahtaa ja Parviaisen Kuule, kellot, rauhan kellot soivat, Jalonen huomauttaa.

Saksaksi ja italiaksikin laulamaan tottunut kamarikuoro esittää joulukonsertissa latinaksi Piae Cantiones -sävelmän 1500-luvulta Personent hodie. Muut laulut kaikuvat suomeksi. Sakari Topeliuksen runon Tervehtii jo meitä kamarikuoro esittää Richard Norénin sävellyksenä.

– Ohjelmiston omia suosikkejani ovat Taneli Kuusiston kaunis sävellys Joulu saapuu isänsä Antti William Kuusiston tekemin sanoin, Sulho Rannan Jouluiltana ja Olavi Pesosen Joulukynttilät, Jalonen kertoo.

Salon kamarikuoron ja Laulusiskojen Jouluinen illalliskonsertti Wiurilassa perjantaina 29.11. kello 19. Illallislippu 38 euroa. Lipunmyynti 25.11. asti kamarikuorolta tai kuorolaisilta. Ruokailun järjestämisen takia lippuja ei saa enää ovelta.

YLI 20 VUOTTA KUOROLAULUA

Salon kamarikuoro

Salon kamarikuoro aloitti toimintansa vuonna 1999 Salon musiikkiopiston kuorona.

Se rekisteröityi vuonna 2001 ja alkoi toimia yhdistyksen varassa.

Ensimmäisten 19 vuoden ajan kuoroa johti Turun Henrikin seurakunnan johtava kanttori Olli-Pekka Laakkonen. Apulaisjohtajana toimi Perttelin kanttori Kirsi Laakkonen.

Kamarikuoro siirtyi viime vuonna Salon kansalaisopiston huomaan.

Viime lukuvuoden ajan kuoroa johti musiikin maisteri Saara Kemppainen.

Tänä syksynä vetovastuun otti musiikkipedagogi Katri Jalonen.