Salon kaupungin epäillyssä lahjusjutussa liikkui rahan sijasta lahjoja – vinkki tuli konkurssipesän pesänhoitajalta

0
Salon poliisi tutkii juttua rikosnimikkeellä lahjuksen ottaminen elinkeinotoiminnassa.

Poliisi epäilee salolaisen virkamiehen ottaneen lahjuksia päättäessään Salon kaupungin hankinnoista. Väitetyssä lahjonnassa on ilmeisesti kyse rahan sijasta lahjoista, joita virkamies on saanut tavarantoimittajalta.

– Tätä on jatkunut jonkin aikaa, rikoskomisario Juhani Malmberg Salon poliisista sanoo.
Salon kaupunki teki poliisille tutkintapyynnön lokakuun lopulla. Epäillyn virkamiehen palvelussuhde on päätetty. Viranhaltija ei vastustellut ratkaisua.

– Kaupungilla on nollatoleranssi tämäntyyppistä toimintaa kohtaan. Reagoimme tilanteeseen välittömästi saatuamme ensitiedon, kaupunginjohtaja Lauri Inna korostaa.

Poliisi on lahjusjutun tutkinnasta vaitonainen, sillä tapaus saattaa liittyä laajempaan kokonaisuuteen Salon ulkopuolella. Virkamies on poliisin kuulusteluissa selvittänyt tapahtumien kulkua omalta osaltaan.

Tutkintaa johtava Juhani Malmberg ei kommentoi väitettyjen lahjusten sisältöä, ei niiden antajaa eikä mahdollisesti tehtyjä kotietsintöjä.

Epäillyllä virkamiehellä oli kaupungin ohjeiden mukaan valtuus päättää kertahankinnoista 5 000 euroon saakka. Hän ei tiettävästi ole kuitenkaan ylittänyt valtuuksiaan, eikä kaupungin kirjanpidossa ja rahaliikenteessä ole epäselvyyksiä. Epäillyssä lahjonnassa lieneekin kyse rahan sijasta lahjoista.

”Konkurssiin menneen yrityksen erityistilintarkastuksessa on ilmennyt, että yritys on antanut merkittäviä tilaajalahjoja”, kaupunki tiedotti keskiviikkona.

Kaupunki julkaisi tiedotteen heti sen jälkeen, kun Salon Seudun Sanomat oli kysynyt rikosepäilyistä kaupunginjohtaja Innalta. Innan mukaan tiedote oli ollut valmis julkaistavaksi jo viime viikolla, mutta poliisin toivomuksesta sitä ei vielä silloin julkaistu.

– Oli tärkeää antaa poliisille tutkintarauha. Tiedote julkaistiin nyt, kun poliisi antoi siihen luvan, Inna muistuttaa.

Poliisi tutkii juttua rikosnimikkeellä lahjuksen ottaminen elinkeinotoiminnassa. Rikoslain mukaan tällöin puhutaan yhtiön työntekijästä, johtohenkilöstä tai henkilöstä, joka toimii yhtiön puolesta. Virkarikoksissa nimike on pelkkä lahjuksen ottaminen.

Käräjäoikeuksien tuomiot lahjuksen ottamisesta ovat Suomessa hyvin harvinaisia. Juttuja on 2010-luvulla ollut vain muutama. Lahjuksen antamisesta on tuomittu useammin. Tämän perusteella voi olettaa, että lahjuksia tarjotaan virkamiehille enemmän kuin he ottavat niitä vastaan.

Elinkeinotoiminnassa otetuista lahjuksista käräjäoikeudet ovat langettaneet 2010-luvulla toistakymmentä tuomiota.