Salon Runokahvilassa tällä kertaa aiheena runo ja työ

0
Salolaisrunoilijat Anne Saarinen (vas.), Heli Santavirta, Asko Lehtonen ja Päivikki Franck toivottavat kaikki lavarunoudesta kiinnostuneet tervetulleiksi Villiin. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kulttuuritalo Villissä järjestetään ensi viikon perjantaina 15. marraskuuta jo neljättä kertaa Runokahvila, jossa kuullaan kahdeksan runoilijan teoksia heidän itsensä lausumina.

Tapahtuma on osa Varsinais-Suomen Runoviikkoa, joka alkaa Turussa tänään. Salon Runokahvilassa esiintyvät Varsinais-Suomen Runoviikon runoilijavieraat venäläis-irlantilainen Anatoly Kudryavistky ja englantilainen Rowan McCabe sekä suomalaiset Ville Hytönen ja Elina Laine . Paikallista väriä tuovat salolaiset Päivikki Franck , Asko Lehtonen , Anne Saarinen ja Heli Santavirta sekä Duo Iäni eli Rauni Rokka ja Esa Lehtinen , jotka esittävät omia laulujaan.

– Yleisö saa kuulla hyvin monenlaisia esityksiä, sillä kaikki esiintyjät ovat vähän erilaisia kirjoittajia ja kaikilla on myös oma ääni, kuvailee Runokahvilaa koordinoiva Päivikki Franck Pro Rantakivet ry:stä.

– Esiintymistilanne on aina tosi intensiivinen. Kun tila on täynnä ihmisiä ja joku lausuu omia runojaan, tunnelma ihan sähköistyy, kuvailee Heli Santavirta, joka on ollut mukana Runokahvilassa jo monena vuotena.

Runokahvilassa runoilijat lausuvat nimenomaan itse kirjoittamiaan runoja. Se on hyvin henkilökohtaista, ja siksi siihen voi olla myös iso kynnys.

– Se on vähän itsensäpaljastamista, Santavirta myöntää.

Anne Saarinen ei ole koskaan lausunut muiden kuin itsensä runoja. Hän kokee sen helpoksi.

– Tiedät itse, mitä olet sanoillasi tarkoittanut, ja seisot sanojesi takana. Jos lukee kauan sitten kirjoittamaansa runoa, siitä voi löytää myös itselle uusia merkityksiä, hän miettii.

Salolainen Pro Rantakivet ry on tehnyt pitkään yhteistyötä Varsinais-Suomen Runoviikon kanssa. Ennen kulttuuritalo Villiä Runokahvila järjestettiin kahvila Toisessa Keksissä.

Tänä vuonna Runoviikon ja myös Runokahvilan teemana on runo ja työ. Runoilijat toteavat, että teema oli sekä mielenkiintoinen että haastava. Esimerkiksi Santavirta on kirjoittanut uusia runoja ihan kahvilaa varten.

– Olen käsitellyt työtä aiheena laajemminkin ja kirjoittanut esimerkiksi veden työstä, hän kertoo.

Päivikki Franck on taas on pohtinut runoissaan kirjoittamisen prosessia.

– Se ei ole aina helppoa, hän toteaa.

Asko Lehtonen on tehnyt runoistaan viime aikoina myös musiikkia. Runokahvilassa hän havainnollistaa, kuinka runo muuttuu taipuessaan lauluksi.

– Ensin luen runon ja sen jälkeen esitän siitä tekemäni laulun. Kun runosta tehdään musiikkia, siihen tulee tavallaan yksi työvaihe lisää. Jotain täytyy lisätä, jotain poistaa.

Runokahvila on yleensä houkutellut Villissä tuvan lähes täyteen. Viitisenkymmentä henkeä on käynyt nauttimassa kahvilan antimia ja kuuntelemassa illan esiintyjiä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ainoastaan kahvilatuotteet maksavat.

– Toivottavasti ihmiset lähtevät taas mukaan. Tällä kertaa kahvila on perjantai-iltana, saa nähdä miten se vaikuttaa. Täällä voi käydä ottamassa runopohjat, Franck naurahtaa.

Runokahvilaan otettaisiin tulevina vuosina mielellään esiintymään uusia paikallisia kasvoja.

– Jos on kiinnostunut, voi tulla juttelemaan meidän kanssa. Vaihtuvuus olisi hyvä asia, Franck sanoo.

– Olisi kivaa olla joskus yleisössä, Lehtonen heittää.

Runokahvila Kulttuuritalo Villissä (Vähäsillankatu 9, Salo) 15. marraskuuta klo 18.30–20.30. Sisäänpääsy ilmainen, kahvilassa käteismaksu.