Yksi hyvä resepti riittää. Sitä mieltä on salolainen Mirka Mäkynen, joka on leiponut satoja pellillisiä mokkaneliöitä Salon Seudun Sanomista talteen ottamallaan ohjeella.

Kun lehti kysyi lukijoiden mieleen painuneita reseptejä, Mäkynen otti oitis yhteyttä. ”Tällä Salkkarista leikatulla reseptillä olen leiponut monen monta kautta mokkapalat lasten koripallokahvioihin! Tuplakuorrutteella”, hän kirjoitti sähköpostissa.

Sadat pellilliset ovat menneet lasten, Onni ja Hilla Mäkysen, korispelien ja turnausten kahvioihin. Niihin äidit leipovat makoisaa myytävää ja kartuttavat joukkueen kassaa.

Vuonna 2008 Keskiviikkokeittiössä julkaistu resepti on ollut Mäkysellä ahkerassa käytössä. Painomuste on paikoin kulunut pois, joten hän on kirjoittanut ainesosat reseptikirjan sivulle uudelleen mustekynällä. Vaikka hän osaa reseptin ulkoa, hän ottaa sen joka kerta esille leipoessaan.

– Reseptissä on kk, ja luulin pitkään, että se tarkoittaa kukkupäällistä. Sitten selvisi, että se on kahvikupillinen, Mäkynen naurahtaa.

Mittayksikkönä kk tai virallisesti kkp on yleisesti puolitoista desilitraa. Kahvikupillinen on vanha mittayksikkö, jota on käytetty vanhoissa, jo lehdiltään kellastuneissa keittokirjoissa.

Mokkaneliöiden resepti on julkaistu jutussa, jossa 18-vuotias lukiolainen, Tuisku Härmä, kertoi leivontaharrastuksestaan. Hänen tavaramerkkinsä upeiden täytekakkujen ohella olivat mokkaneliöt, joita perheessä kutsuttiin masaliisoiksi. Eriskummallisen nimen historiaa hän ei tiennyt.

Mäkynen kutsuu leivonnaisia mokkapaloiksi. Hän on kuullut muitakin nimityksiä, mutta masaliisa on vieras.

Kodin Kuvalehden viime vuonna järjestämässä äänestyksessä ilmeni, että rakkaalla lapsella on todellakin monta nimeä. Äänestyksen voittaja oli masaliisa, joka on tuttu varsinkin Porin seudulla. Joku vastaajista arveli nimen tulevan siitä, että suklainen herkku maistuu sekä Masalle että Liisalle.

– Takuuvarma ja tuli tarpeeseen, Mirka Mäkynen kertoo reseptistä, jonka hän nappasi talteen Onnin aloittaessa palloilukoulun.

Tätä reseptiä on käytetty!Mokkaruutuäidiksi ryhtyminen tarkoitti sitoutumista lasten pelikahvioihin. Nyt 15-vuotias Onni pelaa Vilppaan U16-pojissa ja 11-vuotias Hilla 08-minitytöissä.

– Tarjoudun usein tekemään mokkapaloja. Nopeimmillaan ne tekee puolessa tunnissa, kun tarvikkeet ovat kotona. Ja yleensä ovat rasvaa lukuun ottamatta.

Hän uskoo mokkapalojen suosion perustuvan siihen, että kaikki pystyvät leipomaan niitä. Kaikki myös tietävät, mitä saavat nonparellikoristeisen, verensokerin äkkiä kohottavan ruudun ostaessaan. Leivonnainen on tuttu Mäkysen omasta lapsuudesta, vaikka kotona niitä ei juurikaan leivottu.

– Omat lapset toivovat britakakkua, mutta mokkapalatkin maistuvat. Pelin jälkeen viedään mokkapaloja pukkariin, ne tekevät kauppansa.

Koska mokkaruutujen myymisessä kyse on tuoton maksimoinnista, uunipellillinen pitää leikata tarkasti. Pitkä reuna jaetaan viiteen osaan, lyhyt neljään. Se tekee 20 palaa, jotka myydään 1,50 euron hintaan ja joukkueen kassaan kilahtaa 30 euroa.

Uunipelti on pelastettu edellisestä uunista.

– Tämä pelti on tismalleen oikean kokoinen. Uusissa pelleissä on yksi loiva reuna. Se ei ole hyvä.

Mäkysen luottoreseptillä syntyvät mokkapalat ovat sopivan kuohkeita ja mehevän paksuja. Mokkaruutu ei voi olla ohut, eikä kuorrutteen kanssa pidä pihdata. Kuorrutetta pitää levittää reunoihin asti, siksi hän tekee annoksen aina kaksinkertaisena.

Parturi-kampaajana työskentelevä Mäkynen sanoo, että hän ei todellakaan ole leipoja. Hän selaa naistenlehdistä reseptejä, joiden kuvat houkuttelevat, mutta yleensä tekeminen jää.

Mirka Mäkynen leipoo mokkaneliöt aina samalla reseptillä.

Mokkaneliöt (Masaliisat)

Pohja
3 munaa
3 kk (4,5 dl) sokeria
1,5 kk (2,25 dl) maitoa
4,5 kk (6,75 dl) vehnäjauhoja
runsas ruokalusikallinen kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
225 g voita

Kuorrute
250 g tomusokeria
4 rkl voita
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kaakaojauhetta
3 rkl vahvaa kahvia

Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Lämmitä maito ja sulata voi.
Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Lisää muna-sokeri-vaahtoon lämmin maito, sitten jauhoseos ja lopuksi sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi.
Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä 225 asteessa kypsäksi noin 15 minuuttia.
Valmista kuorrute kattilassa. Sulata voi ja lisää kahvi, vaniljasokeri, kaakaojauhe ja lopuksi tomusokeri. Lämmitä seosta hiukan, niin se on helposti levittyvää. Jos kuorrute on liian löysää, lisää tomusokeria.
Kun pohja on hieman jäähtynyt lisää, levitä kuorrute. Ripottele päälle nonparelleja tai kookoshiutaleita.

 

Lempireseptit kiertävät suvussa

Marjut Eriksson lähetti reseptivihostaan kuvan pumpulikakun ohjeesta. Se on julkaistu maaliskuussa 2006 Lukijan resepti -palstalla. Reseptin on lähettänyt Juhani Tuominen .

Eriksson kertoo, että kakkua on tehty perheessä monesti. Perunajauhoista leivottava pumpulikakku sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville.

– Tämä on minulle mielenkiintoinen ohje myös siksi, että Juhani Tuominen on ollut äitini työkaveri aikanaan leipomossa, Eriksson kirjoittaa.

Kirsi Mäkinen on leiponut appelsiini-suklaakakkua monet kerrat. Tömäkän, 350 grammaa sisältävän kakun resepti on julkaistu vuonna 2015.

– Reseptiä on jaettu myös niille, jotka sen aikanaan ovat jättäneet poimimatta Salkkarista, Mäkinen kertoo.

Sinikka Silfergrenin lempiresepti on broileri-riisivuoka.

– Tämä on tosi, tosi hyvää. Olen tehnyt tätä paljon ja vähän soveltanutkin. Olen opettanut lapset ja lapsenlapset syömään tätä. Tämä sopii myös keliaakikoille, Silfergren kertoo.

Broileri-riisivuoan ohje päätyi lehteen Taina Kuisman ja Eero Kojon ruokapöydästä. Keväällä 2016 he kertoivat Ruokateeman haastattelussa, miten arpovat viikoksi kerrallaan reseptit, joita kokataan. Näin ei synny tilannetta, että ohjeita on vaikka kuinka, mutta silti ei keksitä, mitä syötäisiin.

Marjatta Kaistila on saanut lehdestä hyödyllisiä vinkkejä gluteenittomaan leivontaan. Toukokuussa 2008 julkaistiin sivullinen Riitta Sallisen herkullisia gluteenittomia leivontareseptejä.

– Se sivu on ollut niin ahkerassa käytössä, että on kulunut melkein puhki. Tuttavapiirissämme on pari ”gluteenitonta”, mutta muutkin vieraamme ovat havainneet reseptien erinomaisuuden. Muun muassa ruokaisaa piirakkaa teen ”kaikkiruokaisillekin”, sillä piirakanpohja on mainio. Gluteenittomat pikkuleivät samalta sivulta ovat saaneet myös suuren suosion, Kaistila kirjoittaa.

Kirsti Mäkitalo kertoo leiponeensa tänäkin vuonna kesän ensimmäisen mustikkapiirakan Keskiviikkokeittiössä heinäkuussa 2007 julkaistulla Laiskurin mustikkatorttureseptillä.

– Myös Arjan juustotorttu kuuluu lempileivonnaisteni joukkoon. Monta muutakin ohjetta olen ottanut talteen ja käytän niitä silloin tällöin.

 

Ruokaisa piirakka

gluteeniton
4 dl vaaleaa luontaisesti
gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
2 dl perunahiutaleita
1 tl suolaa
2 dl vettä
2 dl laktoositonta margariinia

Täyte
400 g kasvissuikaleita (porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, paprikaa, kesäkurpitsaa)
200 g sieniä
1 prk säilykepapuja (225 g) tai maissinjyviä
250 g tonnikalaa vedessä tai
vastaava määrä kinkkua, broileria tai juustoa
4 dl laktoositonta ruokakermaa tai kermamaitoa
3 munaa
suolaa
mausteita maun mukaan

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sulatettu margariini ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi ja painele uunipellille leivinpaperin päälle pohjalle ja reunoille.
Pakastetut kasvikset ovat käyttövalmiita sellaisenaan. Tuoreet kasvikset kuoritaan ja pilkotaan tikuiksi. Hauduta tuoreita kasviksia pannulla noin 10 minuuttia.
Lado täytteet pohjan päälle kerroksittain ja kaada päälle muna-kermaseos. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Tarjoile salaatin kera iltapalana tai kahvipöydässä.

Broileri-riisivuoka

400 g broilerin maustamattomia fileesuikaleita
1 purjo
2 ½ dl riisiä
1 prk ananaspaloja
2 dl kuohukermaa
3 dl vettä
1 kanaliemikuutio
½–1 dl thai sweet-chilikastiketta

Ruskista broilerisuikaleet. Leikkaa purjo ja hauduta hetki broilerisuikaleiden kanssa. Laita kanaliemikuutio kulhoon ja lisää kuuma vesi, kerma, ananaspurkin mehu ja chilikastike.
Voitele uunivuoka. Laita vuokaan riisi, broilerisuikaleet, purjo ja ananaspalat. Kaada liemi vuokaan.
Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Tarjoile juuresraasteen tai tuoresalaatin kanssa

Appelsiini-suklaakakku

gluteeniton
12–14 palaa
4 kananmunaa
4 dl tomusokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
2 tl vaniljasokeria
200 g tummaa suklaata (70 %)
100 g voita

Kuorrutus
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita
100 g appelsiinituorejuustoa
1½ dl kermaa
1 rkl tomusokeria
(raastettua appelsiinin kuorta)

Käytä irtopohjavuokaa, jonka halkaisija on 20 senttiä. Vuoraa pohja leivinpaperilla, voitele ja jauhota vuoan reuna gluteenittomilla korppujauhoilla tai mantelijauhoilla.
Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai kattilassa varovaisesti. Sekoita sileäksi ja anna jäähdytä.
Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa tomusokeri ja keltuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi keltuaisvaahtoon maissitärkkelys ja lisää vaniljasokeri. Sekoita joukkoon suklaa-voiseos ja kun taikina on tasainen, lisää varovaisesti nostellen valkuaisvaahto taikinaan.
Kaada taikina vuokaan ja paista 180 asteessa noin 20 minuuttia. Nosta kakku uunista, kun se on vielä keskeltä löysä. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja laita se takaisin.
Sulata kuorrutteen suklaa ja voi ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma ja notkista tuorejuusto vatkaimella toisessa astiassa. Sekoita keskenään, mausta sokerilla ja lisää sulatettu suklaa. Tarkista maku. Jos kaipaat voimakasta makua, raasta joukkoon appelsiinin kuorta.
Levitä kuorrute kakulle ja kuvioi haarukalla tai lusikalla. Peitä ja laita jääkaappiin. Anna vetäytyä ainakin vuorokausi.
Suklaakakku on mainio tarjottava, sillä sen voi tehdä valmiiksi pari, kolmekin päivää ennakkoon.

Arjan juustotorttu

Pohja
4 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhoa
1 tl suolaa
1 dl maitoa
80 g voisulaa tai margariinia

Täyte
200–300 g juustoraastetta (edamia ja emmentalia)
2 kananmunaa
1 tl suolaa
3 dl kermamaitoa
1 rkl perunajauhoja

Sekoita pohjan aineet ja levitä ne pyöreään piirakkavuokaan. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä pohjan päälle.
Paista piirasta 200 asteessa noin puoli tuntia kunnes pinta on saanut väriä. Tarjoile lämpimänä.

 

Jätä kommentti