Sauvon Elävän Kulttuurin Seura Selku ry:n nuoriso on ottanut käsittelyynsä sadunomaisen rakkaustarinan Pierrot ja yön salaisuudet. Näytelmän ensi-ilta on huomenna lauantaina 30. marraskuuta ja se esitetään yhteensä viisi kertaa Vahtisten kulttuuritalossa Sauvon keskustassa.

Selkun joulunäytelmä vie pikkukaupunkiin ja sen öisille, romanttisille kujille. Esitys pohjautuu Michel Tournierin novelliin, jonka on näytelmäksi dramatisoinut ohjaaja Hannele Moilasen johtama nuorten työryhmä.

– Meillä on ollut pari kauhunäytelmää peräkkäin, joten nyt halusimme vastapainoksi romanttista hupsuttelua, yhdistyksen sihteeri Anu Lehtonen-Sonkki huomauttaa.

Näytelmän kertoo erilleen kasvaneista lapsuudenystävistä Pierrot´sta ja Colombinesta, vastakohtaisuuksien salaperäisestä vetovoimasta ja aidosta rakkaudesta. Pierrot leipoo öisin ja Colombine valkaisee pyykkiä päivisin. He eivät koskaan kohtaa, mutta eivät ole unohtaneet toisiaan. Paikkakunnalle värikkäine sirkusseurueineen saapuva lumoava Harlekiini haalistaa Colombinen mielessä kuvaa Pierrot´sta ja hän päättää lähteä Harlekiinin matkaan.

Tarina alkaa, kun eräänä päivänä Pouldereuzin kylään syntyy kaksi erityisen suloista lasta. Colombinen äiti (Amanda Alexandersson), monsieur Louis (Santeri Laaksonen) ja Pierrotin äiti (Assi Pekkarinen) ihailevat pienokaisia.

Sauvon Elävän Kulttuurin yhdistys perustettiin 1980-luvun lopulla, kun kesäteatteria pyörittänyt, konsertteja järjestänyt ja yhteistä kuoroa viritellyt nuoriso tarvitsi aktiivisuutensa taustalle yhteisen organisaation.

Selkun näkyvin toimintamuoto on alusta asti ollut Sauvon Kesäteatteri, joka on käsitellyt historiallisia merkkihenkilöitä ja paikkakunnan historiaa ja pannut uuteen kuosiin klassikkoteoksia ja kaikkien tuntemia satuja. Kesäteatterin kävijämäärät ovat nousseet alkuvuosien 400 katsojasta 2 000 katsojaan.

– Alusta asti on ollut tavoitteena tehdä taiteellisesti kunnianhimoista teatteria, Lehtonen-Sonkki painottaa.

Selku on vuokrannut kunnalta vanhan koulukiinteistön käyttöönsä. Yhdistys sai keväällä valmiiksi Selku-saliksi nimetyn sisänäyttämön, jonka katsomoon mahtuu 50 hengen yleisö.

Selku jo vuosikaudet kasvattanut näyttämölle uusia esiintyjiä pyörittämällä lasten ja nuorten teatteriryhmiä. Kuluneen syksyn aikana Vahtisten kulttuuritalolla on kokoontunut lasten teatterikerho Late ja nuorten Nute.

– Lasten teatterikerho harjoittelee teatterin tekemisen perusteita ja esiintyy matineoissa ja vanhempainilloissa. Lapset on ihania: he haluavat olla tähtiä, mutta he kysyvät aina, onko pakko harjoitella, Lehtonen-Sonkki nauraa, mutta toteaa näiden vähitellen kasvavan vaivannäköön ja työntekoon ja siirtyvän sitten nuorisoteatterin puolelle.

– Nuoriso tekee suurempia projekteja ja harjoittelee tiiviimmin.

Näytelmässä nähdään myös nukketeatteria. Amanda Alexandersson ohjaa kissaa.

Pierrot ja yön salaisuudet on valmistunut syksyn aikana nuorisoteatterikurssin tuloksena. Esitys kestää väliaikoineen tunnin ja kolme varttia.

Lavalla nähdään toistakymmentä 11–16-vuotiasta teatterintekijää: Amanda Alexandersson, Aatu Arvisto, Olivia Kirjonen, Santeri Laaksonen, Sanni Laisila, Assi Pekkarinen, Helmi Reponen, Iiris Sonkki, Vilho Tahvanainen, Reko Tikkanen ja Cecilia Wikström.

Näytelmän musiikin on säveltänyt Selkun puheenjohtaja Matti Moilanen . Lavastuksesta vastaa Matti Laaksonen ja puvustuksesta Sari Stenlund työryhmineen. Esityksessä nähdään myös nukketeatterikohtauksia, jotka rakentaa ja ohjaa Aino-Kaisa Rantalankila.

Selkun lapsi- ja nuorisoteatterin toimintaa pyöritetään kesäteatterin lipputuloilla ja kurssimaksuilla.

Pierrot ja yön salaisuudet Vahtisten kulttuuritalossa (Vahtistentie 5, Sauvo) 30.11. klo 18, 1.12. klo 16, 8.12. klo 16.00, 12.12. klo 18 ja 14.12. klo 16. Liput 8 euroa.