Somerolainen Metka Kööri vie herkästi ja vauhdilla kohti ihanaa joulua

0
Somerolaisen Metka Köörin laulajat nauttivat joulusta ja siihen valmistautumisesta. – Pari laulamisesta innostunutta miestä olisi tervetullut lisä joukkoon, kuorolaiset vinkkaavat. Kuorossa on tällä hetkellä neljätoista naista ja kolme miestä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Somerolaisella viihdekuoro Metka Köörillä on takanaan kiireinen vuosi. Kevääksi kuoro harjoitteli ja rakensi konsertin rakkauslauluista, nyt kuoro on valmis historiansa ensimmäiseen omaan joulukonserttiin.

– Olemme haaveilleet joulukonsertista pitkään, nyt se lopultakin toteutuu, kuorolaiset Anu-Miisa Forell ja Erja Teräväinen kertovat.

Kuoron laulajat tunnustautuvat jouluihmisiksi:

– Haluamme jakaa joulun tunnelmaa, sillä joulu on ihanaa aikaa ja on niin paljon ihania joululauluja!

Melkoista kiirettä on jouluinen konsertti kööriläisille teettänyt.

– Kolme kuukautta on lyhyt aika valmistella kokonainen konsertti, vaikka osa kappaleista onkin esitetty jo aiemmin. Normaalien viikkoharjoitusten lisäksi olemme pitäneet sunnuntaisin useita neljän tunnin harjoituksia, joten melko iso urakka on takana, Forell toteaa.

Kuoroa johtaa konsertissa Annika Kuntsi , joka on syksystä saakka toiminut Metka Köörin johtajana. Somerniemellä syntynyt Kuntsi aloitti syyskuussa Lounais-Hämeessä sjiaitsevan Humppilan seurakunnan kanttorina ja palasi samalla Helsingin ja Pohjanmaan vuosien jälkeen kotiseudulleen.

Kuntsi lupaa monipuolista ja kuoron näköistä joulukonserttia, mistä kertoo jo konsertin nimi Metkampi Joulu.

– Konsertti näyttää joulun koko kirjon, luvassa on niin herkkää tunnelmaa kuin vauhdikasta meininkiä, Kuntsi kuvailee.

Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi pian valmistuva Kuntsi viihtyy iloisesta menostaan tunnetun Metka Köörin ruorissa.

– Kööri on riemukas ja heittäytyvä, ja kuorolaiset nauttivat tekemisestään. Samalla he ovat motivoituneita ja sitoutuneita harjoittelemaan ja oppimaan lisää. Tästä kertoo myös se, että kuoro harjoittelee paljon myös kansalaisopiston tuntien ulkopuolella ja hakee säännöllisesti koulutusta, Kuntsi huomauttaa.

Marjukka Riihimäki, Markku Toikka, Ami Aspelund. Siinä muutamia nimiä, joilta kuoro on viime vuosien aikana hakenut lisäoppia.

Metka Kööri on vuosia jakanut joulutunnelmaa Somerolla, vaikka omaa joulukonserttia ei ole aiemmin ollutkaan. Kuoro on ollut kymmenen vuotta mukana Someron kirkon Kauneimmissa joululauluissa.

Köörin ikiomaan jouluperinteeseen kuuluvat joululaulajaiset, joissa kuorolaiset kiertävät laulamassa tuttuja joululauluja ympäri kylää kaduilla, kaupoissa ja kuppiloissa. Englannista tutut carol singers -kiertueet aloitettiin vuonna 2012.

– Tänä vuonna kiertue jää joulukonsertin takia väliin, kuoron puheenjohtaja Hellevi Kellokumpu kertoo.

Viime viikonloppuna kuoro vei laulaen joulutervehdyksen kaikkiin Someron palvelutaloihin.

– Olemme käyneet palvelutaloissa laulamassa yleensä keväisin, mutta oman joulukonsertin alla halusimme viedä myös vanhuksille joulun tunnelmaa, Kellokumpu toteaa.

Ensi torstain konsertissa on mukana monia tuttuja jouluklassikoita Valkeasta joulusta Kulkusten rockiin ja Lumilinnaan. Valtaosan kappaleista on Metka Köörille sovittanut Someron seurakunnan kanttori Olli Salomäenpää, joka toimii konsertissa myös kuoron säestäjänä.

Uuden vetäjänsä johdolla Metka Kööri on syksyn aikana keskittynyt aiempaa enemmän tulkintaan.

– Nuotit ovat laulamisessa vain apuväline, vasta tulkinta saa kappaleet elämään ja tuo niiden olennaisen ytimen ja merkityksen esille, Annika Kuntsi korostaa.

Myös kuorolaiset ovat tyytyväisiä saadessaan paneutua niin tekniikkaan kuin tulkintaan.

– Olemme saaneet sisältöä lauluihin, ja kappaleet ovat alkaneet elää aivan uudella tavalla.

Metkampi Joulu -joulukonsertti Someron vanhalla seurakuntatalolla torstaina 28.11. kello 19.