Suupaltti palaa MM-areenalle – ex-seiväshyppääjä Eemeli Salomäki kilpailee nykyään penkkipunnerruksessa

0
Eemeli Salomäki saavutti seiväshyppyurallaan viisi ulkoratojen SM-kultaa eikä pelännyt puhua median edessä suutaan puhtaaksi. Tässä Someron Esan Salomäki tuulettaa mestaruutta Porin Kalevan kisoissa 2015. Kuva: Turun Sanomat/Shoja Lak

Kun Someron Esan seiväshyppääjä Eemeli Salomäki asteli vuonna 2009 pois Berliinin olympiastadionilta MM-kisojen karsinnan jälkeen, ei hän olisi uskonut, että seuraavaa MM-edustusta pitäisi odottaa kymmenen vuotta.
Kymmenessä vuodessa Salomäen laji on ehtinyt vaihtua. Nykyään seiväshypyn viisinkertainen ulkoratojen Suomen mestari kilpailee varustepenkkipunnerruksessa. WPC-liiton MM-kisat käydään keskiviikosta alkaen Salomäen nykyisessä kotikaupungissa Lahdessa, ja Salomäki on tositoimissa lauantaina alle 75-kiloisten luokassa.
– Viimeisinä vuosina edes yleisurheilussa en jännittänyt näin paljon. Innolla ja toiveikkain mielin odotan, että pystyn hyvään suoritukseen MM-kisoissa. Pari viimeistä harjoitusta on mennyt tosi hyvin, Salomäki kertoo.
Varustepenkkipunnerruksessa Salomäen paras tulos on tähän mennessä 165 kiloa. Salomäki kilpailee multiply-luokassa, jossa osallistujien on hyväksyttyä käyttää useampikerroksista penkkipaitaa.
– Jos pystyisin 10 kiloa parantamaan ennätystäni. Aloitan 160 kilosta ja sen jälkeen on kaksi nostoa jäljellä. Tilanteen mukaan menen. Nostetaan sen mukaan, mitä tarvitaan.
Tulostavoitteen lisäksi Salomäki janoaa luonnollisesti myös jotain konkreettista palkintoa MM-kisoista.
– Tämä on taas tätä Eemelin suunsoittoa, mutta kun kisaan lähdetään, niin lähdetään voittamaan se, Salomäki ilmoittaa.
– Rehellisesti sanottuna en tiedä yhtään muista osallistujista. Lähdetään hakemaan ainakin mitalia, hän jatkaa.

Voimanoston ammattilaisliitot, kuten WPC, jakavat lajiväen voimakkaasti kahtia. Ammattilaisliitot jäävät esimerkiksi dopingvalvonnan ulkopuolelle, mikä herättää närää Suomen Voimanostoliitossa.
– Voimanostoliitto veti herneen nenään siitä, että minusta on kirjoitettu voimanostajana. Minulla on edelleen yleisurheilulisenssi voimassa, olin mukana kesän SM-viesteissäkin, joten olen dopingtestauksen piirissä, Salomäki haluaa muistuttaa.
Miksi sitten tällaisen ”villin liiton” alaiset kilpailut?
– Ammattilaisliitossa ei tarvitse kuulua seuraan eikä sellaista edes löydy Lahdesta. WPC:n kautta on tosi helppoa ja yksinkertaista osallistua kisoihin, kun ei tarvitse maksaa jäsenmaksuja tai lisenssejä. Lisäksi Voimanostoliiton alaisissa kisoissa minulle ei ole luokkaa. Pitäisi tiputtaa paino alle 74 kiloon, mikä on minulle jo vaikeampaa. WPC:n alaisissa kisoissa henki on tosi hyvä, eikä ketään arvostella tai tuomita, Salomäki perustelee valintaansa.
Mutta eikö sinua pohdituta se, että et välttämättä lähde joidenkin kilpailijoidesi kanssa samalta viivalta, kun dopingkontrollia ei ole?
– Pitää muistaa, että nostan kevyessä painoluokassa, jossa tuloksetkin ovat vaatimattomampia. En ole varmastikaan MM-kisojen ainoa puhdas urheilija, Salomäki sanoo.

Vaikka kilpailumielessä Salomäen keskittyminen kohdistuu penkkipunnerrukseen, ei hän ole unohtanut seiväshyppyäkään.
– Vedän seiväskoulua Lahdessa 15 urheilijalle. Joukossa on tosi hyviä nuoria hyppääjiä. Uskon, että pari heistä nousee kansalliselle tasolle tai jopa korkeammalle. Tykkään valmentamista ja olen valmis kulkemaan jonkun rinnalle sen matkan, varsinkin niin kauan kuin ei ole omaa jälkikasvua.
Parhaimmillaan 560 taivuttanut Salomäki on itsekin seiväskuopalla vieraillut.
– Haluan pitää lajitaidon tallella, jos meinaan comebackin tehdä joskus.
Salomäki, 32, on vilautellut mahdollisuutta kilpailla ensi kesän Kalevan kisoissa, jotka käydään hänen entisessä kotikaupungissaan Turussa. Tällä hetkellä hän ei ole paluusta kuitenkaan kovinkaan varma.
– Todennäköisesti tarvitsen pikkaisen pidemmän tauon.
Salomäen mahdollinen paluu ei välttämättä edes tapahdu entisessä leipälajissa.
– Säälistä en lähde osallistumaan seipääseen. Pitää hypätä niin hyvin, ettei tarvitse hävetä. Penkkipunnerruksen myötä olen saanut voimaa lisää ja heittolajeissa voi itseään kehittää vähän vanhemmallakin iällä. Keihästä heitin toissa kesänä kylmiltään 57 metriä, mutta siinä Suomen tulostaso on kova. Kiekonheittäjänä voisi olla helpointa osallistua Kalevan kisoihin tulevaisuudessa, Salomäki summaa.

Penkkipunnerruksen ja seiväsvalmennuksen lisäksi henkilöstövuokrausfirmassa työskentelevän Salomäen päivät kuluvat muun muassa kaukalopallon parissa. . Hänellä on oma joukkue nimeltä ”Seivästäjät”.
– Viime kaudella saimme pronssia Lahden Kortteliliigan kakkossarjassa. Käymme vain peleissä, joten tuntuma jäähän ei ole vielä tässä vaiheessa kautta niin hyvä.
Seuraansa Someron Esaa Salomäki ei ole unohtunut.
– Pompun Kallen (yleisurheilujaoston puheenjohtaja) kanssa soittelemme aina välillä. Esaa en meinaa hylätä. Olen aina valmis edustamaan seuraa, jos siihen on vain mahdollisuus, Salomäki korostaa.