Suurten numeroiden Eva – aviopari vietti voitokkaan lauantai-illan Salohallissa

0
Eva Wahlström hallitsi ottelua kenialaista Consolata Musanga Shemua vastaan.

Nyt se on sitten koettu: harvinainen moninkertaisen maailmanmestarin näytös Salossa.

Eva Wahlström tuli, hänet nähtiin ja hän voitti. Kenialainen Consolata Musanga Shemu oli vastustajana sopiva iltapala suomalaiselle, joka vei kahdeksaneräisen ottelun kaikin tuomariäänin.

Salo KnockOut Night -iltaa todisti nyrkkeilyolosuhteiden osalta täydehkö Salohalli, eli yli tuhat katsojaa.

Ottelu oli kevytsarjassa, ja MM-titteliään Wahlström on hallinnut ylemmässä höyhensarjassa. Suomalaisten urheilijoiden mediahuomiossa ja yleisessä kiinnostuksessa hän kuuluu sen sijaan suurilla numeroilla vähintään raskaaseen keskisarjaan.

Facebookissa ja Instagramissa Wahlströmiä seuraa ja hänestä tykkää kymmeniätuhansia ihmisiä. Luvut ovat suurempia kuin maastohiihtotähdillä Iivo Niskasella ja Krista Pärmäkoskella.

Talviurheilijoista edellä on vain ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen. Esimerkiksi Euroopan mestarinyrkkeilijän Robert Heleniuksen virallisen Instagram-tilin seuraajamäärä on noin neljäsosa Wahlströmin vastaavasta.

39-vuotias Wahlström nähtiin keväällä 2017 Nelosen Supertähdet-nimisessä televisio-ohjelmassa. Hänestä tehtiin musiikkinäytelmä syksyllä 2017, ja Viaplay-palvelussa pyöri tänä syksynä kahdeksanosainen dokumenttisarja. Siinä seurattiin nyrkkeilijän (ja aviomies Niklas Räsäsen) elämää kolmen vuoden ajan. Myös Salon nyrkkeilyillan keskeisimmät tapahtumat näytettiin Viaplayssa.

Lisäksi Wahlström piti noin vuosi sitten taidenäyttelyitä kouluttauduttuaan taiteen kandidaatiksi. Aiemmin hänen elämästään on kirjoitettu kaksi kirjaa.

Missä kaikkialla sinut nähdään ensi vuonna nyrkkeilykehän lisäksi, Eva Wahlström?

– Nämä kaikki aiemmat asiat ovat tapahtuneet niin yllättäen…

– Nyrkin ja hellan välissä, naljaili Niklas Räsänen.

– Ahaa, Wahlström ei itse saanut vastata, naureskelee puoliso Eva Wahlström, nyrkkeilyn ulkopuolella useimmissa yhteyksissä Eva Räsänen.

Annetaan Wahlströmin vastata itse.

– Tosi vaikeaa sanoa, mitä tapahtuu ensi vuonna. Nyrkkeily on työni, ja muut jutut tulevat sitten siihen rinnalle, jos tulevat. Koko ajan maalailen tauluja ja teen niitä hommia. Varmaan ensi vuonnakin tarjoutuu mahtavia juttuja.

Nyrkkeilykehässä on luvassa MM-vyön puolustaminen Englannissa. Tammi–helmikuuhun asettuva ottelun ajankohta varmistuu piakkoin.

Niklas Räsänen sai varsinkin ottelun loppupuolella hyviä osumia ranskalaisvastustajaansa.

Niklas Räsäsellä olivat lauantai-iltana käsillä tunteikkaat hetket. Hän otteli viimeksi 6. huhtikuuta 2018 Dayron Lesteriä vastaan. Sen jälkeen hän on kertonut burnoutistaan ja useamman vuoden kestäneistä ahdistuksesta ja masennuksesta.

Paluu tapahtui Salohallissa ranskalaista David Radeffia vastaan. Kuusieräisestä ottelusta oli tuloksena pistevoitto.

– Nyt on yksinkertaisesti taas kivaa nyrkkeillä. Elän päivän kerrallaan ja lähden siitä, että iloitsen joka päivästä. Olen rakentanut kaiken uusiksi ottelutekniikasta lähtien.

Nyrkkeily oli 33-vuotiaalle Räsäselle pitkät tovit tuskaista pakkopullaa. Nyt hän ei ota paineita tuloksista.

– Oikeastaan tämän Salon matsin tuloksella ei ollut mitään merkitystä. Vaikka olisin hävinnyt, ihan sama. Mahdollisimman vähän otan paineita nyrkkeilystä.

– Olen ollut edellisissä otteluissa tosi sumussa. Nyt parantelen toisessa erässä puhjenneen tärykalvon, ja seuraavia matseja katsotaan kenties ensi vuoden alkupuolella.

Järvenpääläinen Samuli Kärkkäinen ja lahtelainen Jarkko Ojapalo järjestivät alemman raskaansarjan SM-ottelusta juuri niin yleisöönmenevän ja mielenkiintoisen kuin uskallettiin toivoa.

Täydet kymmenen erää kehässä antaumuksella viettäneistä ottelijoista pistevoiton vei tuomariston hajaäänillä Ojapalo.

– Helvetinmoinen työ oli. Ei menty tuntipalkalla, vaan otettiin täysi työaika, Ojapalo sanaili.

Tähän asti paidattomina ilman tappioita edenneet ottelijat jakoivat iskuja viihdyttävällä tavalla runsaasti. Etenkin Ojapalolla oli mukana äänekäs kannustusjoukko, ja ottelijat piiskasivat itseään sekä toisiaan kovaan taisteluun aivan viimeisiin sekunteihin asti.
Toisessa erässä voittaja koki omat hankalat hetkensä oltuaan hämärän rajamailla.

– Hetken aikaa valo paloi, mutta ketään ei ollut ohjaamossa. Jääkaapin kautta joku tuli takaisin ohjaamoon. Muistetaankohan me tästä mitään huomenna, lahtelainen pohti.
Kärkkäinen oli samaan aikaan pettynyt tuloksesta ja tyytyväinen itse ottelun laatuun.

– Molemmilla oli omat hetkensä. Kaikki kunnia Jarkolle, parempi voitti. Minulla on merkitty kahden ja puolen viikon päähän seuraava ottelu: jos sieltä saisi tappion karvaan kalkin pyyhittyä pois.

Uransa periaatteessa lopettanut Juho Haapoja ilmoitti Viaplayn lähetyksessä haluavansa otella Ojapaloa vastaan, mikäli Ojapalo sitä haluaa.

EVA WAHLSTRÖMIÄ LUKUINA

162 000: Google-hakuosumien määrä.
63 700: Instagram-tilin seuraajien määrä.
33 918: Facebook-tilin tykkääjien määrä.
33 552: Facebook-tilin seuraajien määrä.
2019: Vuosiluku, jolloin hänet palkittiin Urheilugaalassa Vuoden esikuvana.
2017: Vuosiluku, jolloin Wahlström oli mukana Nelosen Supertähdet-ohjelmassa ja jolloin hänestä tehtiin näytelmä.
2015: Ensimmäisen ammattinyrkkeilyn maailmanmestaruuden vuosiluku.
1980: Syntymävuosi.
24: Suomessa oteltujen ammattilaisottelujen määrä.
23: Otteluvoittoja ammattilaisena.
15: Maalausten määrä viimevuotisessa taidenäyttelyssä.
10: Amatöörinyrkkeilyn Suomen mestaruuksien määrä.
8: Viaplayssa tänä syksynä esitettyjen tv-dokumenttisarjan jaksojen määrä.
2: Ulkomailla oteltujen ammattilaisottelujen määrä.
1: Ottelutappioita ammattilaisena. ​

Satu Lehtonen teki verisen mutta voitokkaan debyytin.

Pitkä verta valunut hetki löi Satu Lehtosta

Ammattilaisdebyytti on varmasti mieleenpainuva aivan kaikille nyrkkeilijöille. Satu Lehtoselle jäi ensiesiintymisestä muistoksi ensisijaisesti kaksi asiaa: voitto ja veri.

Edesmenneen Kirill ”Kirka” Babitzinin Hetki lyö -kappaleen tahdissa kehään astelleen Lehtosen silmäkulma aukesi kahdeksaneräisen ottelun toisessa erässä. Veriset ja lyövät hetket toistuivat Oksana Romanovaa vastaan useampaan kertaan, mutta pistevoitto tuli akaalaiselle selkeällä erolla.

– En pystynyt ensimmäisessä erässä toteuttamaan meidän suunnitelmiamme hyvästä suojauksesta. Olin jotenkin ihan jäässä, en oikein tiennyt, että mitä hittoa täällä kehässä pitikään tehdä, Lehtonen kertoi matkalla paikkaukseen.

– Loppua kohti tekeminen rentoutui ja huomasin, että vastustajaa sattui minun osuttuani häneen. Se helpotti, ja tuli hyvän olon tunne.

Kuusinkertainen olympiatyylin Suomen mestari otteli harvinaisen pitkän ammattilaisdebyytin. Viimeksi vähintään kahdeksan erää on ensimmäisessä ammattilaisottelussaan hanskannut legendaarinen Olli Mäki noin 60 vuotta sitten.

– En tiedä, pitäisikö tätä sanoa ääneen, mutta kyllä ainakin kaksi lisäerää olisi mennyt vielä ihan hyvin, Lehtonen kuittasi.

Kuntotekijöistä tai harjoittelumotivaatiosta menestyminen ei tällä naisella jää kiinni. Häntä valmentaa Härmän Häjynä omalla urallaan EU-tittelin saavuttanut Juho Haapoja.

– Teen 30 viikkotuntia töitä ja harjoittelen kymmenen kertaa viikossa. Tuskin nyrkkeilystä päätoimista työtä saan, mutta tarkoitus on antaa tähän uraan kaikkeni.

Lajikulttuurille Satu Lehtosen kaltaiset esikuvat ovat tärkeitä. Samalla tavoin kuin ovat olympiatyylin puolella Elina Gustafsson ja Mira Potkonen sekä ammattilaispuolella Eva Wahlströmin lisäksi Lotta Loikkanen ja Sanna Turunen.

– Tämän ottelun jälkeen otetaan hetki happea, mutta seuraavat matsit tulevat varmaan nopeasti eteen. Tämänikäisenä ei ole ylimääräistä aikaa, vaan haluan heti mahdollisimman paljon otteluita vyölle, Lehtonen linjaa.

Jarkko Ojapalo löi alemman raskaan sarjan vauhdikkaassa SM-titteliottelussa Samuli Kärkkäisen hajaäänituomiolla.