Tangoa Unto Monosen tahtiin Somerolla

0
Senioreissa tanssivat tamperelaiset Marja Mattila ja Vesa Knuutila treenaavat ahkerasti, mutta kilpailuihin he menevät nauttimaan ja pitämään hauskaa.

Säveltäjälegenda Unto Monosen perinteiset muistokilpailut oli taas menestys Somerolla. Tanssiparketilla pyörähteli tangon tahdissa kaikkiaan yli sata paria.
Unto Monosen muistokilpailut järjestettiin nyt jo 25:ttä kertaa. Järjestäjänä toimi Suomen Lavatanssi Yhdistys ry.
– Kilpailut ovat saavuttaneet hyvin vahvan ja arvostetun aseman Suomen lavatanssiharrastajien keskuudessa. Tapahtuma on suurin Suomessa järjestettävä yksittäinen lavatanssikilpailu, kertoo kilpailun johtaja, somerolainen Kirsi Viitanen.
Somerolla asunut Unto Mononen oli kilpailussa esillä koko päivän, sillä joka toinen kilpailuissa soiva kappale oli Monosen käsialaa.
– Mononen on meille edelleen tärkeä säveltäjälegenda, Viitanen sanoo.

Kilpailun johtaja Kirsi Viitanen sanoo Someron kilpailun olevan suurin Suomessa järjestettävä yksittäinen lavatanssikilpailu.

Someron tanssikilpailu oli Suomen lavatanssi Cupin viimeinen osakilpailu. Kilpailussa oli kaikkiaan seitsemän osakilpailua.
– Suomalaisessa tangossa kisattiin viidessä eri sarjassa aina uusista kisaajista seniorisarjaan, jossa tanssijoiden yhteisikä täytyy olla yli 120 vuotta.
Someron monitoimihallilla kilpailtiin myös tango tango -sarjassa, jossa tanssittiin sekä vanhaa tangoa että argentiinalaista tangoa. Tanssijoiden suorituksia arvioi kaikkiaan seitsemän tuomaria, joiden edessä tanssiparit esittivät kerrallaan kaksi tanssia.
– Pari tanssii toisilleen kulloinkin soivaan musiikkiin sopivasti ja lajille ominaiseen tapaan, Viitanen kertoo tanssin tuomaroimisesta.
Kilpailijoiden lisäksi myös yleisö pääsi pitkän päivän aikana useaan otteeseen tanssilattialle.

Someron monitoimihalli täyttyi lauantaina tangolla, kun yli sata paria liiteli tanssilattialla tangon tahtiin. Numerolla 110 kilpailivat Jarmo ja Tarja Tikka.

Someron tanssikilpailu houkuttelee aina paikalle kilpailijoita ympäri Suomen.
– Osa kilpailijoista kisaa hyvinkin tosissaan, mutta osa on täällä näkemässä ystäviä ja pitämässä hauskaa, Viitanen sanoo.
Tamperelaiset Marja Mattila ja Vesa Knuutila haluavat pitää kisoissa kiinni siitä, että tanssilattialla on kivaa.
– Pokaalit eivät ole meille tärkeitä, Mattila sanoo.
Mattila ja Knuutila treenaavat tanssia kuitenkin tavoitteellisesti kolme kertaa viikossa.
– Treenaaminen on mielekkäämpää silloin, kun on tavoitteita, Knuutila toteaa.
Lisäksi Mattila ja Knuutila käyvät ahkerasti lavatansseissa – kesäisin jopa viisi kertaa viikossa.
Mattila ja Knuutila tanssivat tanssiseura Hurmiossa, jossa he myös tapasivat toisensa. Knuutilan puoliso harrastaa myös tanssia, mutta Mattilan mies ei ole lajista innostunut.
– Hän kyllä tukee minua harrastuksessani, Mattila sanoo.
Tanssipari kilpailee keskimäärin viisi kertaa vuodessa. Lavatansseja molemmat ovat tanssineet viitisentoista vuotta. Tango on molempien lempitanssi.
– Suuria suomalaisia tunteita, melankoliaa, Knuutila kuvailee tangon olemusta.
Mattilan mukaan tango on paljon muutakin kuin melankoliaa.
– Tango on, toisin kuin luullaan, monipuolinen tanssi. Monista iskelmistä on tehty hyviä tangosovituksia, joten kappaleisiin on saatu enemmän iloa, hän sanoo.

Kuvat: SSS/Marko Mattila

Tanssipareja arvioi kaikkiaan seitsemän tuomaria. Kuvassa etualalla tanssipari Risto Skarp-Jaana Salopaju.