Teatteri on Vuoden Yrittäjänaisen unelmien täyttymys

0
- Teatterielämä jos mikä pitää elämässä kiinni. Tapaan kaiken ikäisiä ihmisiä ja saan vaihtaa ajatuksia heidän kanssaan, Ritva Suominen sanoo. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Teatteri on toinen koti Salon Vuoden Yrittäjänaiseksi valitulle Ritva Suomiselle. Mikään tehtävä Teatteri Provinssissa ei ole vierasta, mutta näyttämölle hän ei nouse.

– Olen ollut lapsena Salon Teatterikerhossa. Esitettiin Saapasjalkakissaa ja olin orava, mutta näytteleminen ei ollut minulle ominaista.

Lyhyestä näyttämöurasta huolimatta tosi monet tuntevat syntyperäisen salolaisen, Suomisen Ritvan.

– Olen ollut aina yrittäjä. Vanhemmat, täti, mies, pappa, hän luettelee läheisiä, jotka ovat yrittäjinä vaikuttaneet hänen elämäänsä.

Vanhemmilla oli musiikkiliike ja tädillä vaateliike. Ensimmäisen oma yritys oli puoliso Seppo Suomisen kanssa perustettu konttoritarvikeliike Konttoriforum.

1990-luvun alussa kauppakeskus Plazaan tuli Info-kirjakauppa, jonka vetäjäksi Ritva Suominen ryhtyi.

– Kylmiltään. En tiennyt kirjoista mitään, mutta olen impulsiivinen tekijätyyppi. Kirjakaupan myötä luin itseni libristiksi.

Teatteri hivuttautui Suomisen perheeseen hiljakseen. Vuonna 2001 tehtiin kesäteatteria Rikalanmäellä ja ravintola-showta Rikalassa, mutta omaa teatteritilaa haettiin 10 vuotta. Kun yrittäjä Lasse Jokinen osti nykyisen Astrum-keskuksen kiinteistön, hän kysyi Suomisia mukaan teatterin pitäjiksi.

Yritykset myytiin ja teatteri vei mennessään. Entiseen varastoon suunniteltiin ja rakennettiin 353-paikkainen teatteri vuonna 2011.

Teatterin tielle lähtemisessä on ollut suuri merkitys pojilla, Joonas ja Hannes Suomisella , joiden kanssa käytiin katsomassa esityksiä pienestä asti. Kun ikätoverit alkoivat 80-luvulla harrastaa jalkapalloa, vanhemmat huomasivat, että laji ei heidän poikiaan voisi vähempää kiinnostaa.

7-vuotias Joonas lumoutui Sound of Musicista ja halusi itsekin näyttelemään. Ensimmäisiin harjoituksiin mentiin itku silmässä, mutta takaisin tultiin hymyssä suin. Vanavedessä tuli pikkuveli Hannes ja nyt molemmat pojat ovat alan ammattilaisia.

– Teatteri on intohimo ja unelmien täyttymys, Ritva Suominen huokaa.

– Yrittäjäperheessä yhteistä aikaa ei välttämättä ole paljon. Olemme sitä kuitenkin aina järjestäneet ja viettäneet niin sanottua laatuaikaa perheen kanssa. Siitä olen onnellinen.

Ritva Suominen on virallisesti Teatteri Provinssin teatterisihteeri, joka myy lippuja ja hoitaa teatteriravintolaa. Aikaisemmin hän myös siivosi ja puvusti, mutta on oppinut jakamaan ja ulkoistamaan töitä.

– Itseään täytyy armahtaa, se on hyvä huomata. Kannoin liian isoa taakkaa ja kroppa antoi merkin. Olen sanonut ahkerille pojille, että armahtakaa itseänne. Kukaan muu ei sitä tee.

Suomiset ovat olleet yli 40 vuotta naimisissa ja ovat aina tehneet töitä yhdessä.

– Meillä on vielä puhuttavaa keskenämme! Seppo on yrittäjä, joka ei puhu työasioita kotona, vaikka minä välillä haluaisinkin. Työasiat puhutaan töissä palaverissa.

Yrityksenä teatteri on kuin mikä tahansa yritys.

– Samat lainalaisuudet ja rahahuolet, sillä elämme lipputuloista. Välillä on monta palikkaa punnittavana, mutta aina vaaka on plussan puolella.

Suomisen mielestä teatterin tilanne Salossa on hyvä. Tarjonta on laadukasta ja lisäksi kaupungissa on muutakin kiinnostavaa kulttuuria, joka vetää katsojia.

Teatteri Provinssi tuo Saloon vierailevia esiintyjiä ja omaa tuotantoa ovat puhenäytelmät, musikaalit, revyyt ja kesäteatterit.

– Me annamme harrastusmahdollisuuden eri ikäisille ihmisille ja lisäksi työllistämme. Ihmiset viihtyvät täällä ja fiilis keskenään on hyvä, näen ja kuulen sen. Olen oppinut, että vaikka muutama päivä ennen ensi-iltaa tuntuu, että tästä ei tule mitään, ensi-illassa kaikki puhkeaa kukkaan, uskomatonta.

Yrittämisen ohella Suominen on ottanut aikaa haaveidensa toteuttamiseen ja yhdistystoimintaan. Salon Yrittäjänaisten jäsen hän on ollut 1980-luvulta.

– Tosi hienoa, että kanssasisaret antavat arvostusta työhön, hän kiittää valintaa Vuoden Yrittäjänaiseksi.

Haaveista ensimmäinen haave muuttui todeksi, kun hän opetteli steppaamaan. Vuoroaan odottavat haitarin soiton opettelu edesmenneen isän, Unto Elomaan , haitarilla sekä ranskan kielen tunnit.

Alansa edistäjä ja kehittäjä

Teatterisihteeri Ritva Suominen on 17. Salon Vuoden Yrittäjänainen. Salon Yrittäjänaiset ry on tehneet valinnan vuodesta 1987 alkaen kahden vuoden välein.

Valittavan on pitänyt olla vähintään viisi vuotta kannattavasti yrittäjänä yksin tai perheyrityksessä ja hänen pitää olla yhdistyksen jäsen.

– Tärkeää on myös olla oman alansa edistäjä ja kehittäjä aktiivisella järjestötoiminnalla ja olla myös aktiivinen jäsen yhdistyksessämme, Yrittäjänaisten puheenjohtaja Marjukka Nurmi sanoo.

Tänä vuonna valinnan teki viisi edellisten vuosien Salon Vuoden Yrittäjänaista kolmesta varteenotettavasta ehdokkaasta.

Ritva Suominen on yhdistyksen pitkäaikainen jäsen, joka on ollut hallituksessa pariin otteeseen ja toiminut tiedottajana 2000-luvun alussa.

– Ritva on iloinen ja kaikille tasapuolisesti reilu. Lisäksi Teatteri Provinssi on todella tärkeä vaikuttaja tällä hetkellä Salossa, Nurmi perustelee.