Teatteri Provinssi saa tänä vuonna rikki 50 000:n katsojan rajapyykin

0
Niin alataloa että... Joonas Suomista mikkoalatalohymyineen ympäröivät Sarita Silvennoinen (vas.) ja Venla Viisainen. Viisainen on tehnyt myös revyyn koreografian.

Salolaisella teatterilla menee tänä vuonna kovaa. Muutama päivä sitten Salon teatteri ilmoitti yleisöennätyksestä, ja nyt Teatteri Provinssi kertoo omasta ennätyksestään.

– Tulemme saamaan neljällä estradillamme tänä vuonna yli 50 000 katsojaa. Kun aloitimme vuonna 2001, saimme vuodessa noin 3 000 katsojaa, teatterinjohtaja Seppo Suominen sanoo.

Yleisöennätykseen ovat siivittäneet kesäteatterien liki 20 000 katsojaa sekä musikaaliproduktioiden suuri suosio. Katsojamääriä on kasvattanut myös vierailujen kasvanut määrä, ja niitä on tarkoitus tuottaa sekä tehdä vielä enemmän ensi vuonna.

– Voi sanoa, että Salossa teatterilla menee hyvin. Kysyntä on kasvanut tarjonnan kanssa käsi kädessä. Ala on tosiaan muuttunut siitä, kun aloitimme, mutta paljon on työtäkin pitänyt tehdä, Suominen sanoo.

Seppo Suomisen mukaan tehty työmäärä ei kuitenkaan tunnu raskaalta, koska kyse on elämäntavasta, jossa jokaista uutta produktiota tehdään hyvän porukan kanssa ja aina intohimoisesti.

Suominen ynnää Provinssilla olevan tänä vuonna yhteensä noin 180 esitystä.

Teatteri Provinssin perinteisen pikkujoulurevyyn ensi-ilta lähenee. Soidinmenot-pikkujouluesitykseenkin sisältyy Arto Niemisen mukaan oma ennätyksensä:

– Tämä on saman porukan samaan taloon tekemä 19. pikkujoulushow. Se on Suomen ennätys, kaikki Teatteri Provinssin joulunalusilottelut käsikirjoittanut Nieminen sanoo.

Ensimmäinen show tehtiin vuonna 2001 ja se nimettiin kabareeksi. Revyyksi shown nimi muuttui samalla, kun perustettiin RikalaNäyttämö vuonna 2013.

– Tästä on tullut salolainen joulunalusperinne, josta kysellään, jota odotetaan ja josta salolaiset saavat iloisen joulunalusmielen vuodesta toiseen, Seppo Suominen sanoo.

Perinteeseen kuuluu myös yksi mukavuudellaan läsnäolijat lähes tukehduttava, ”äärimmäisen fiktiivinen” hahmo, Mukava Turkulainen.

– Jos Mukava Turkulainen ei ole mukana, yleisö voi alkaa mellakoida, hahmoa laskujensa mukaan noin kymmenennen kerran revyyssä esittävä Joonas Suominen vahvistaa.

Suominen lisää, että hahmon jopa yllättävän suosion takia täytyy miettiä käsikirjoittaja Niemisen kanssa, josko se voisi lähteä yksinään stand up -kiertueelle.

Soidinmenot -pikkujoulurevyy koostuu revyyn ohjaavan Arto Niemisen mukaan tutuista elementeistä. Miksi keksiä pyörää uudelleen? Toisin sanoen, luvassa on musiikkia, lauluja, sketsejä ja jälleen myös tanssia.

– Meillä on notkeita tanssijoita, kuten vuoden 2004 tangokuningas Tommi Soidinmäki ja Joonas Suominen, toteuttamassa Venla Viisaisen loistavaa koreografiaa, taustanaan Sanna Leppäsen erinomainen lavastus, Nieminen sanoo.

Suominen huomauttaa, että notkeutta löytyy: sijoittuihan veli Hannes Tanssii tähtien kanssa kisassa toiseksi.

Revyy tarjoaa tällä kertaa enemmän epookkia menneiltä vuosikymmeniltä kuin nykyistä Saloa, joskaan sitäkään tyystin unohtamatta. Retroiluun vie harsoisena punaisena lankana tilannekuva Tommi Soidinmäki keikalla Salossa, sekä numero yhdeksän – kyse on 19:stä pikkujoulushowsta ja on vuosi 2019.

– Käymme läpi, mitä on tapahtunut ysi-päätteisinä vuosina. Kieltolaki, Paul Anka, Woodstock, keskioluen vapauttaminen, Lea Laven, lambada-tanssi… Nieminen listaa.

Musiikillisesti tekijät lupaavat tarjota laatua. Luvassa on Mikko Alatalo -hahmon Syksyn Sävel -potpuria, jossa sanoitukset ovat syntysalolaisen Harri Rinteen käsialaa. Kenties tätä jopa laadukkaampaa musiikkia tarjoileenäyttelijä-laulaja Tommi Soidinmäki, jota säestää Tommi Soidinmäki & Vastakaiku -orkesteri.

– Bändi on todella taitava. He saivat harjoituksissa soundit täällä akustisesti haastavassa tilassa kerralla kohdalleen, hehkuttaa Seppo Suominen.

Soidinmenot-pikkujoulurevyy on tarjolla 16 kertaa. Seppo Suomisen mukaan liput on jo 80-prosenttisesti myyty.

– Tilanne on teatterin kannalta loistava ja lisäpaikkojen avulla revyy päässee noin 3 800 katsojaan. Lisäpaikkojen kanssa näytökset tullaan todennäköisesti myymään yli sataprosenttisesti, Suominen myhäilee.

Teatteri Provinssi:Soidinmenot-pikkujoulurevyy. Ensi-iltaRikalaNäyttämöllä13.11. klo 19.

Mukaan My Fair Ladyyn?

Teatteri Provinssi pitää casting-tilaisuuden tiistaina 19. marraskuuta My Fair Lady –musikaalin takia. Kyse on yhdestä maailman rakastetuimmista musikaaleista ja isosta produktiosta, johon tarvitaan paljon näyttelijöitä, laulajia ja tanssijoita.

My Fair Ladyn ensi-ilta on Teatteri Provinssin päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa 3.10.2020.

Provinssi hakee näyttelijöitä myös kesäteatteriesitykseen Sisko ja sen veli.

Teatteri Provinssin casting-tilaisuus 19.11.2019 päänäyttämöllä Astrum-keskuksessa kello 16–18.