Tunnelma säilynyt Ollikkalan koulussa jo 40 vuotta

0
Ollikkalan koululle saapui runsaasti väkeä juhlistamaan koulun 40-vuotista taivalta.

Ollikkalan koulu on neljänkymmenen vuoden ajan tarjonnut tuhansille oppilaille eväitä elämään. Avoimien ovien päivässä niin vanhat kuin uudetkin oppilaat muistelivat menneitä ja nauttivat juhlapäivän annista kakkukahvien kera.

Paikalle oli saapunut myös koulun entistä henkilökuntaa. Helvi Lantto saapui kymmenen tunnin ajomatkan päästä Posiolta juhlistamaan Ollikkalan koulun juhlavuotta.

– Opetin Ollikkalan koululla kolmekymmentä vuotta. Talo, tunnelma ja fiilis on yhä sama, iloitsee Lantto.

Lanton mukaan Ollikkalan koulu oli silloin aikansa edelläkävijä.

– Meillä oli osittain Saloran myötä käytössä hyvää tekniikkaa. Joka luokassa oli kaapeista vedettävät televisiot. Keskusradio, videot ja stereot olivat jo 80-luvulla Ollikkalan koululla arkipäivää, toteaa Lantto.

Tekniikkaa osattiin tosiaan käyttää myös silloin kun Ollikkalan koulun vihkiäisjuhlaa vietettiin. Tilaisuus taltioitiin, ja nyt, neljäkymmentä vuotta myöhemmin se pyöri juhlavuoden kunniaksi liikuntasalissa seinälle heijastettuna.

Niko Mellin, Helvi Lantto, Vappu Sairanen, Minttu Ahokas ja Mika Ahokas juhlivat perjantaina kaikki yhdessä 40-vuotiasta Ollikkalan koulua. Ahokkaan perheestä Ollikkalan koulua käydään jo toisessa sukupolvessa.

Samaisessa salissa sai myös lukea vanhoja lehtileikkeleitä koulun tapahtumista ja katsoa vanhoja valokuvia koulun henkilökunnasta ja oppilaista. Koulun oppilaat esiintyivät yleisölle laulaen.

– 90-luvulla loimme musiikinopettaja Leena Niemen kanssa koko koulua koskevan lauluhetken. Kaikki oppilaat lauloivat kerran kuussa yhdessä vuodenaikaan sopivia lauluja, muistelee Lantto.

– Tämä perinne on on yhä tallella, jatkaa Ollikkalan koulun vs. rehtori Kati Huldén.

Parhaimpina vuosina Ollikkalan koululla on ollut 500 oppilasta. Tällä hetkellä oppilaita on reilu 200.

– Ollikkalan koulussa on hyvä ja avoin ilmapiiri. Opettajat ja koulunkäyntiohjaajat tekevät töitä hyvällä pöhinällä, kiittelee Huldén.

Mika Ahokkaalle Ollikkalan koulu on täynnä hienoja, rakkaita muistoja. Tänä päivänä Ahokkaan oma lapsi käy samaista koulua, ja kuopus aloittaa koulun Ollikkalassa kahden vuoden päästä.

– Kun Isonkylän koulu lakkautettiin, päätin lähteä Ollikkalan kouluun lähinnä kavereiden ja opettaja Reino Järvelän perässä. Ollikkalan koulu ei ollut lähin koulu, mutta koulumatka ei haitannut. Viihdyin Ollikkalan koulussaa mainiosti, kertoo Ahokas.

Hän näki tilaisuudessa myös vanhoja koulukavereitaan ja opettajia. Koulunkäynti on muuttunut vuosien varrella, mutta Ollikkalan koulu on pysynyt jo neljäkymmentä vuotta muutosten tahdissa.

– Koulunkäynti on nykyään monipuolisempaa. Opetusresurssit ja tavat ovat menneet ehkä parempaan suuntaan. Toisaalta taas mietin, tuleeko lapsille ähky kaikesta uudesta, mitä nykymaailma joka välissä tarjoaa, miettii Ahokas.

Ollikkalan koulussa on tänä päivänä mahdollista opiskella myös kielirikasteisessa luokassa, jossa opetuksesta 25 prosenttia tapahtuu englanniksi. Esimerkiksi matematiikan kirjat on englanniksi.

– Opetus on muuttunut myös enemmän toiminnalliseksi. Pidämme päivän aikana myös kaksi pidempää välituntia, ja pyrimme liikkumaan enemmän, kertoo koulun historian viides rehtori Huldén.

Suvaitsevaisuus ja avoimuus Ollikkalan koulussa näkyi jo Ahokkaan aikana.

– Tätä olemme painottaneet myös tänä päivänä. Eri kulttuurien kirjon ymmärtäminen on hieno asia, mainitsee Huldén.