Urheilukentän miljoonaremontille painetaan jarrua Somerolla

0
Solussa eli entisessä lukion väliaikaisrakennuksessa on nuorten bänditila ja kansalaisopiston kudontapiirin tilat. Iltaisin talossa on nuorisotoimintaa. Nyt selvitetään, voitaisiinko rakennukseen tehdä myös urheilukentän suihku- ja sosiaalitilat.

Somerolla pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti, millaisia korjauksia urheilukentälle tehdään. Esillä ollut iso peruskorjaus maksaisi arvioiden mukaan noin 2,7 miljoonaa euroa, mutta tälle suunnitelmalle painetaan nyt jarrua.

– Tuo lähes kolmen miljoonan euron suunnitelma ei ole missään nimessä realistinen. Itse en tule esittämään noin kallista remonttia, Someron tekninen johtaja Marko Mäkinen sanoo.

Urheilukentän korjausta pohtiva ohjausryhmä saa tämän kuun aikana laskelmat erilaisista vaihtoehdoista. Parhaillaan selvitetään muun muassa sitä, voitaisiinko urheilukentän suihku- ja sosiaalitilat sijoittaa sen katsomon takana olevaan entiseen lukion väliaikaistilaan.

– Uusien pesu- ja sosiaalitilojen tekeminen on kallista, joten Solu voisi olla yksi vaihtoehto. Rakennusta ei siten purettaisikaan, vaan sinne tulisi sosiaalitilat ja samalla se voisi olla edelleen sivistystoimen käytössä, Mäkinen selvittää.

Kaupunki selvitti myös sitä mahdollisuutta, että urheilukentän käyttäjät käyttäisivät Kiiruun koulun suihku- ja sosiaalitiloja.

– Palloliitto ei kuitenkaan hyväksy tätä. Sen mukaan ratkaisu olisi turvaton, koska siinä pitäisi kulkea kadun yli, Mäkinen kertoo.

Mäkinen korostaa, että lukion väliaikaistila täyttää kaikki pysyvän rakennuksen määräykset. Rakennus piti alun perin siirtää uuden Kiiruun koulun valmistumisen jälkeen päivähoitotiloiksi Somerniemelle tai Pitkäjärvelle, mutta siirto osoittautui liian kalliiksi.

Teknisen lautakunnan viime kesänä hyväksymän alustavan hankesuunnitelman mukaan urheilukentälle tehtäisiin muun muassa kansainväliset mitat täyttävä jalkapallokenttä. Pääsuoralle tulisi kahdeksan juoksurataa nykyisen kuuden sijasta. Myös hyppy- ja heittopaikkoja uusittaisiin. Kaiken päälle tulisi uusi katsomo- ja huoltorakennus.

Mäkinen miettii, onko jalkapallokentän suurentaminen tarpeellista:

– Pidennys maksaa, ja kansainvälisiä otteluita saadaan kuitenkin kohtuullisen harvoin.

Hankesuunnitelmassa uuden huolto- ja katsomorakennuksen hinnaksi on arvioitu 1,8 miljoonaa euroa ja muiden korjausten 900 000 euroa.

– Uusi katsomo on mahdollisuus saada kohtuullisen halvalla, ellei siihen tehdä pesu- ja sosiaalitiloja. Kevytrakenteinen 500 hengen katsomo liikkuisi noin 350 000 eurossa, Mäkinen huomauttaa.

Urheilukentän peruskorjaus on määrä tehdä vuosina 2020 ja 2021. Kaupunki on saamassa korjaukseen valtionosuutta, joka on 30 prosenttia kustannuksista.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen katsoo, että urheilukentälle kannattaa tehdä ainakin joitakin korjauksia.

– Valtion rahoituslistalle ei päästä takaisin, jos valtionosuuden annetaan nyt mennä. Huonoin vaihtoehto olisi se, että päästetään valtionosuus pois käsistä ja todetaan viiden vuoden kuluttua, että kentälle on pakko tehdä jotakin, Suikkanen toteaa.

Urheilukentän remontin suuruudesta päättää Someron kaupunginvaltuusto ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Suurimmista valtuustoryhmistä kokoomus on jo ehtinyt ilmoittaa, että se kannattaa urheilukentälle vain pientä kunnostusta.