Vähän sinne päin -tekemistä – Vilpas taipui, vaikka Peppi Pitkätossun aikaan näyttikin hyvältä

0
Miikka Luosmaa kurkotti palloon Vilppaan pelaajien ympäroimänä.

Yksittäisissä miesten korisliigaotteluissa voi tapahtua varsin suuria yllätyksiä. Otetaan esimerkiksi Salon Vilpas: se voitti kaikki muut runkosarjan ensimmäisen neljänneksen ottelunsa mutta hävisi pudotuspeliviivan alapuolella oleville Kobrille ja Ura Basketille.

Uran lauantaisen 92–87-kotivoiton Kupittaan palloiluhallilla voi nostaa odottamattomaksi tapahtumaksi. Pistepotti oli kaarinalaisjoukkueelle kauden ensimmäinen Kupittaalla pelatuissa kamppailuissa.

Vielä toisen puoliajan alussa mikään ei viitannut siihen, että Varsinais-Suomen herruus vaihtaisi Vilppaan viime kauden neljän voiton jälkeen omistajaa. Vilppaan kannattajat lauloivat Peppi Pitkätossun sävelin ”Hei, me ollaan Vilpas, sha-la-lal-lal-lal-lal-lal-lal-la”, kun vierasjoukkue johti 48–36.

Kermaksi häämöttäneen vierasvoittokakun päällä Korisliigan pistekuningas Stephaun Branch oli yhdessä pisteessä ja huolestuttavasti kolmessa virheessä. Uran kotimaisen avainpelaajan Trey Niemen virhesaldo oli Branchin kaltainen.

Lisäksi Vilpas ei ollut tuossakaan vaiheessa parhaimmillaan. Näytti vääjäämättömältä, että joukkue karkaa voittoon.

– Olimme koko viikon puhuneet, että olemme usein katkenneet, kun vastustaja on saanut esimerkiksi kymmenen pisteen johtoaseman. Tänään oli meiltä varmaan kauden paras puolustuspelimme – meillä on ollut ihan surkeita puolustusmatseja muutama aiemmin, totesi Ura Basketin sentteri Miikka Luosmaa puhelimitse Salon Seudun Sanomille.

Lopulta Branch ja Niemi nousivat ratkaisijoiksi positiivisessa mielessä. Virhepokeri kääntyi Uran voitoksi, kun joukkue pääsi peräti 33 kertaa vapaaheittoviivalle. Luku on hurja, kun ottaa huomioon, ettei Vilppaalle vihelletty ainuttakaan virhettä ensimmäiseen yli seitsemään ja puoleen peliminuuttiin.

– Kun ottelussa vihelletään 50 virhettä ja jokainen kontakti vihelletään virheeksi, on todella vaikeaa saada mitään pelirytmiä, mietti Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

– Oma huonoutemme oli kuitenkin se, miksi hävisimme. Koko peli oli vaikea, vähän puolittaista sinne päin -tekemistä, Tuominen huomautti.

Toinen osaratkaisu oli levypallotilasto. Tässä sarakkeessa Vilpas on ollut alkukaudella suhteellisen hyvä, Ura Basket suhteellisen heikko.

Vilpas johti melkoisesti heittelehtinyttä ottelua pisteellä hieman alle kolme minuuttia ennen loppua. Kotijoukkue pääsi kuitenkin jatkuvasti korin alle kahdeksan peräkkäisen pisteen arvoisesti. Vilppaan sinänsä kova viimeisen minuutin kiri vesittyi lopulta Tim Colemanin ”helana” päätyrajan yli suuntautuneeseen kolmen pisteen heittoon yhdeksän pelisekuntia ennen summeria.

Vilppaalla oli tilaisuus tehdä seurahistoriansa tuloksellisesti paras aloitus runkosarjaan. Lauantainen voitto olisi riittänyt siihen, mutta nyt parhaaksi jää viimekautinen 14 voittoa 15 ensimmäisestä ottelusta.

Kahdeksan voittoa kymmenestä pelistä antaa kuitenkin edelleen hyvää selkänojaa. Karhubasketin lauantainen vierasvoitto Joensuusta merkitsee sitä, että Vilpasta ja Seagullsia lukuun ottamatta kaikilla liigajoukkueilla on vähintään neljä tappiota.

Vilppaan loukkaantumiset rajasivat täysipainoiset viisi vastaan viisi -harjoitukset päävalmentaja Tuomisen mukaan tällä viikolla nollaan. Uuden ulkomaalaispelaajan uutisia odotellaan ensi viikoksi.

MIESTEN KORISLIIGA

Ura Basket–Vilpas 92–87 (14–19, 22–21, 21–25, 35–22)

Ura Basketin pisteet/levypallot: Dustin Thomas 21/15, Trey Niemi 20/1, Tyrell Bellot-Green 20/3, Marius van Andringa 10/2, Stephaun Branch 9/5/6 syöttöä, Ville Hänninen 8/0, Miikka Luosmaa 4/6, Eero Sahlberg 0/2, Atte Perttu 0/2.
Vilpas: Tim Coleman 23/6, DJ Laster 15/3, Teemu Rannikko 12/5, Henri Kantonen 10/6/5 syöttöä, Juho Nenonen 9/2, Riku Laine 7/4, Jamuni McNeace 6/8/5 syöttöä/3 torjuntaa, Mikko Koivisto 5/0
Erotuomarit: Jaakko Kaunisto, Lauri Jäämaa, Joonas Hannukainen.
Yleisöä: 1 421
Levypallot: 42–36
Syötöt: 19–16
Menetykset: 14–10
Heittoprosentit:
1 p: 76–76
2 p: 61–48
3 p: 34–37

OHO!
Kuudelle Vilppaan pelaajalle vihellettiin neljä virhettä.

Vilppaan seuraava ottelu: keskiviikkona 13. marraskuuta Kouvot–Vilpas kello 18.30 Jatke Areenalla.

Korisliigan rumin keskisormi

Miikka Luosmaa sai pitää itseään aisoissa lauantain otteluun valmistautuessa. Ura Basketin sentteri pelasi ensimmäistä kertaa Vilpasta vastaan sen jälkeen, kun hän lähti viime helmikuussa Salosta.

– Jouduin hillitsemään itseäni koko alkulämmittelyn, ettei menisi ylilatauksen puolelle. Ekstrajännitystä oli ilmassa, mutta toisaalta oli hauskaa pelata vanhoja kavereita vastaan. Tietysti voitto oli minulle henkilökohtaisesti vielä erityisen makea, Luosmaa mietti.

25-vuotiaan pelaajan suhde salolaisyleisöön oli hieman alle kahden Vilpas-kauden aikana positiivinen.

– Pyytelin Vilpas Ultrasilta ennen peliä, että olkaa minulle kilttejä. Ja olivathan he, vastaanotto oli lämmin.

Viime kausi päättyi maaliskuussa ennenaikaisesti sormivammaan. Se ei ole tuottanut ongelmia enää pitkään aikaan, vaan jo kesäharjoitukset menivät täysin suunnitellusti.

– Siitä jäi muistoksi varmasti Korisliigan rumin keskisormi. Sormi jäi niin kieroon, ettei sitä tee juuri mieli näytellä, Luosmaa hymähti.

Aloitusviisikon sentteri on kellottanut alkukaudella lähes 17 peliminuutin ottelukohtaisia keskiarvoja. Se on hänen liigaurallaan eniten lukuun ottamatta kautta 2016–2017 Kouvoissa, jolloin peliminuutteja nosti Ville Kauniston loukkaantuminen.

– Minun pitää kasvaa siihen isojen minuuttien rooliin. Ainakin tulee mahdollisuuksia näyttää osaamista.

Luosmaa jatkaa koripallon ohessa myös opiskelujaan.

– Meidän joukkueessamme on muitakin opiskelijoita ja töissäkävijöitä. Käytännössä iltapäivätreenit ovat myöhemmin kuin Vilppaassa, mikä mahdollistaa opiskelun hyvin.