Vain miesten kerhon takana on alunperin nainen

0
Jarmo Vähäsilta (vas.) ja Seppo Willgren esittelevät kerhon ainoan "naisen". Särkisalon kansallispuvussa olevan muotinuken kerho sai 40-vuotislahjaksi Särkisalon martoilta, jotka toivoivat kerhon pitävän huolta tästä ainoasta kerhoon huolitusta naisesta.

Isojen yleisötapahtumien takaa löytyy Särkisalossa useimmiten iso ja innokas miessakki. Siihen ei naisia huolita, vaikka joku on joskus yrittänytkin.

– Syy löytyy alkuhistoriasta ja naisesta, selittää ”vain miesten kerhon” eli kotiseutuyhdistys Meripirtin Kerhon puheenjohtaja Seppo Willgren .

Nainen oli maanviljelijä Albert Sandellin puoliso Sara Sandell .

– Sotien jälkeinen aika oli vaikeaa ja monet asiat painoivat mieltä.

– Hän halusi, että miehetkin voisivat kokoontua ja unohtaa arkiset murheet, Willgren tarinoi.

Perinteitä vaaliva kotiseutuyhdistys on pitänyt kiinni oman yhdistyksensä perinteestä 70 vuotta.

Kerhoon aikoinaan pyrkineen naisen mukaan pääsy kaatui kokouksen äänestyksessä, jossa puoltavia ääniä tuli vain yksi.

Willgren huomauttaa, etteivät kerholaiset pyydä suinkaan naisia tekemään töitä, joita ennen vanhaan pidettiin enemmän naisten töinä.

– Me hoidamme itse tarjoilun ja siivoamme jälkemme, hän sanoo.

Kerholla on jopa oma tarjoilijaryhmä, joka voi osallistua myös eri tilaisuuksien tarjoiluihin.

Myös oma kuoro Meripirtin Kööri vierailee eri tilaisuuksissa. Sitä johtaa eläkkeellä oleva kanttori Vesa-Matti Tastula .

Jäseniä yhdistyksessä on paljon suhteutettuna entisen Särkisalon kunnan alueen asukasmäärään: lukumääräisesti liki 80 ja prosentteina noin 10.

Uusia jäseniä on pyydetty mukaan myös alueelle muuttaneista asukkaista. Hekin ovat tuoneet omaa osaamistaan porukkaan, jossa taitajia löytyy monenlaisista käden taidoista kulttuuriin saakka. Esimerkiksi särkisalolaistunut Seppo Multamäki harrastaa puhallinmusiikkia, joten hän on huolehtinut säestyksistä ja fanfaareista kunniakäynneillä sankarihaudoilla.

Vuodesta 2002 Särkisalossa asunut Jarmo Vähäsilta puolestaan on saanut huolehtia juhlapuheista ja esitelmistä, niin myös äskettäin vietetyssä 70-vuotisjuhlassa.

– Meillä eläkeläisillä on aikaa, Vähäsilta selittää.

Eivät eläkeläiset kuitenkaan ole ainoita jäseniä, vaan joukkoon kuuluu myös työikäisiä.

Kaikki työ tehdään talkoohengessä jopa niin pitkälle, että tekijä on voinut haalia materiaalinkin itse. Periaate on kuitenkin, että kulut korvataan.

– Kun nettiin laitetaan kutsu, talkoolaisia tulee ihan riittävästi, Willgren iloitsee.

Talkooinnosta kertoo esimerkiksi Meripirtin maalausurakka. Iso rakennus saatiin maalattua kahdessa tunnissa.

– Perunat eivät ehtineet edes kypsyä keitossa, Willgren nauraa.

Tekemistä kerholla riittää, sillä yksistään erilaisia rakennuksia kerholla on seitsemän.

Joihinkin kohteisiin on saatu remonttirahaa EU-tukena. Tämän avulla korjattiin esimerkiksi Villa Tallbackan katto.

Rakennusten lisäksi kerho on puuhannut Särkisaloon muistomerkkejä, joista ensimmäisen 1977 meren uhrien muistoksi. Helluntaisin muistomerkille tehdään kunniakäynti ja havuseppeleen eli hakokranssin lasku.

Ei kerho kuitenkaan näy Särkisalossa pelkissä rakennuksissa tai lukuisissa muistomerkeissä, joiden takana se on, vaan myös isoissa tapahtumissa. Kerho järjestää esimerkiksi paljon yleisöä keräävän pitäjäjuhlan Särkisalo-päivän.

Yhteistyötä tehdään myös monien yhdistysten kanssa eikä naisia karteta talkoissakaan.

Naisia ja paljon myös lapsia on mukana silloinkin, kun kerho järjestää perinteisen juhannussalon pystytyksen Villa Tallbackassa.

Kesäisiin kerhon järjestämiin tapahtumiin kuuluu myös muinaistulien ilta Niksaaren rannassa. Kaikki kolme kesätapahtumaa ovat olleet aina vain suositumpia.

Syksyisin puolestaan väkeä vetää kerhon jäsenen Kari Salmisen järjestämät silakkamarkkinat. Paljon muissakin Särkisalon tapahtumissa mukana on ainakin yhtenä Meripirtin Kerho.

Tänään lauantaina kerho järjestää Meripirtin pihassa talvisodan syttymisen 80-vuotispäivän tilaisuuden kello 12. Tykin päälle lasketaan seppele. Lisäksi esitetään kerhon tekemä videotallenne, jossa esiintyy särkisalolaisia sotien veteraaneja. Haastatelluista valtaosa on jo edesmenneitä.

Willgren johtanut kerhoa melkein puolet sen iästä

Meripirtin Kerhoa johtava Seppo Willgren on ollut puheenjohtajana lähes puolet yhdistyksen iästä eli 33 vuotta.

– Hän on innostava ja saa muut tulemaan mukaan, kuvailee Jarmo Vähäsilta .

Hänetkin Willgren houkutteli mukaan heti Särkisaloon muuton jälkeen.

Vähäsilta sanoo, että se Särkisalossa on erikoista, että kerho on mukana, mitä tahansa paikkakunnalla tapahtuu. Aktiivinen kerho saa jonkin verran tukea myös Salon kaupungilta.

Kerho vaalii myös Särkisalon murretta, jota Vähäsiltakin on saanut opetella. Särkisalon murre on ollut kerhon virallinen kieli alusta asti.

Kulttuurin vaaliminen on myös ollut alusta asti tärkeää. Tärkeässä roolissa oli kerhon ensimmäinen puheenjohtaja Toivo Kalervo , joka järjesti Särkisaloon nimekkäitä puhujia ympäri Suomea.

Uutta toimintaakin kerho on käynnistänyt. Vähäsillan ideoima stipendirahasto perustettiin viisi vuotta sitten ja siitä tuetaan lahjakkaita särkisalolaisia nuoria.

Meripirtin Kerhossa muistettiin ansioituneita

Meripirtin Kerhon 70-vuotisjuhlassa jaettiin ansiomerkkejä yhdistyksessä toimineille. Suomen Kotiseutuliiton kultaiset merkit saivat Risto Salminen ja Seppo Willgren.

Kotiseutuliiton hopeiset merkit saivat Heikki Liede, Matti Korpi, Reijo Salminen ja Veikko Tähtinen sekä pronssiset merkit Jukka Aarnio, Hannu Bastman, Kari Bastman, Pekka Järvinen, Kalevi Koskinen ja Kari Salminen.

Meripirtin Kerhon ansiomitalin saivat Aimo Ekblom, Björn Federley, Seppo Multamäki ja Jarmo Vähäsilta.

Kotiseututyön harrastusmerkit saivat Meripirtin Kööri ja tarjoilijaryhmä.