Vain yksi koripallo-ottelu – Karhubasket omisti Vilpas-voiton menehtyneen seurapomon muistolle

0
Vilppaan Jamuni McNeace ja Karhubasketin Cameron Jones (oik.) olivat lauantain ottelun parhaat pistemiehet. Kuva lokakuun ottelusta Salohallista.

Karhubasket ja Vilpas pelasivat viimeiselle sekunnille asti tasaisen Korisliigan kärkiottelun, jonka kotijoukkue vei pienimmällä mahdollisella marginaalilla pistein 70–69.

Ottelu ei kuitenkaan ollut illan pääasia. Yksi Karhubasketin suuruuden luojista, seuran varapuheenjohtaja Mika Perälä, menehtyi yllättäen torstaiaamuna 52-vuotiaana. Lauantai-illan ottelu pelattiin Perälän muistolle. Ottelua ennen Perälän kunniaksi järjestettiin tyylikäs hiljainen hetki ja hänen vakiopaikallaan paloi koko ottelun ajan kynttilä.

– Tämä oli vain yksi koripallo-ottelu. Elämässä on niin paljon isompia asioita. Tällaisissa tilanteissa urheilu vie mukanaan ja pystyy antamaan meille kahden tunnin ajaksi muuta ajateltavaa, eräänlaisen pakokeinon, kakkosdivisioona-ajoista saakka Perälän tuntenut Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kertoi tunteikkaassa lehdistötilaisuudessa.

– Olemme menettäneet ison Karhubasket-sydämen. Ajatukset ovat olleet hänen perheessään. Mutta elämän pitää jatkua ja tämä on osa elämää, Karhubasketin päävalmentaja Janne Koskimies sanoi.

Kuoleman lisäksi huomattavasti yhtä koripallo-ottelua tärkeämpi asia on myös syntymä. Vilppaan Mikko Koivistosta tuli alkuviikosta isä ja siksi hän jätti lauantain pitkän vierasreissun väliin.

Itse ottelu oli alusta loppuun asti nihkeä. Kumpikaan joukkue ei saanut hyökkäystään rullaamaan. Karhubasket sai Teemu Rannikon palloscreenipelaamisen kuriin vaihtavalla puolustuksella, johon Vilpas ei tottunut oikeastaan missään vaiheessa ottelua.

Myös Vilpas puolusti hyvin, vaikka joukkueesta puuttui Koiviston lisäksi Korisliigan paras puolustaja Tim Coleman. Koiviston ja Colemanin poissaolot näkyivät hyökkäyksessä kuitenkin selvästi, eikä Vilppaan pallonliike ollut totutulla tasolla.

– Vaikka se ei tilastoista näy, niin kentällä tuntui, että hävisimme korin alla sata–nolla, hyvän ottelun pelannut Vilppaan Henri Kantonen kertoi.

Karhubasket oli suurimman osan ottelussa kuskin paikalla. Ottelu näytti jo ratkenneen, kun virhevaikeuksista kärsinyt Vilpas pelasi päätösneljänneksellä yli neljä minuuttia ilman pisteitä. Tuon pätkän aikana Karhubasket karkasi 66–54-johtoon. Vilpas kuitenkin tuli Chris Flemmingsin johdolla kori korilta lähemmäs kotijoukkuetta. Kauniin sivurajakuvion päätteeksi Flemmings tasoitti ottelun 69–69:ään 24 sekuntia ennen loppua.

Karhubasket pelasi viimeisen hyökkäyksen korin alle Evan Yatesille. Vilppaan sentteri Jamuni McNeace rikkoi Yatesia vain 2,5 sekuntia ennen päätössummeria. Yates heitti ensimmäisen vapaaheiton sisään ja toisen tahallaan ohi, jotta Vilpas ei pystyisi käyttämään viimeistä aikalisäänsä. Kantonen lähetti epätoivoisen voittoheittoyrityksen omalta kenttäpuoliskolta, mutta se ei jaksanut korirenkaalle saakka.

Korisliigan kärkikolmikko tiivistyi lauantaina, kun Karhubasketin voiton lisäksi Seagulls hävisi yllättäen Kotkassa.

Tällä hetkellä kolmikko mahtuu kuuden pisteen sisälle. Vilpas on pelannut yhden ottelun Seagullsia vähemmän. Tasapisteissä Vilpas on Seagullsin edellä keskinäisen ottelun perusteella.

Vilppaalle Kauhajoen liikuntahalli on muodostunut todelliseksi möröksi: eilinen tappio oli Vilppaalle jo 11:s peräkkäinen Karhubasketin vieraana. Edellisen kerran Vilpas on voittanut Kauhajoella maaliskuussa 2017.

Korisliiga: Karhubasket–Vilpas 70–69 (18–14, 21–24, 14–9, 17–22)

Karhubasketin pisteet/levypallot: Cameron Jones 16/7/5 syöttöä, Samuel Givens 14/6, Alexander Thompson 14/4, Evan Yates 11/6, Mikael Laihonen 6/8, Okko Järvi 5/2, Bojan Sarcevic 4/5, Antti Niskanen 0/0, Eero Innamaa 0/2.

Vilpas: Christopher Flemmings 15/5, Jamuni McNeace 15/7, DJ Laster 12/2, Teemu Rannikko 10/1, Aatu Kivimäki 8/0, Henri Kantonen 6/11, Riku Laine 3/4, Juho Nenonen 0/5.

Levypallot: 43–45
Menetykset: 10–9
Korisyötöt: 17–13
Heittoprosentit:
1p: 59–47
2p: 49–46
3p: 26–31

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Ari Malkamäki, Joonas Hannukainen.
Yleisöä: 1 010.

OHO!

Kumpikin joukkue missasi omituisen paljon vapaaheittoja: Karhu yhdeksän (13/22) ja Vilpas kahdeksan (7/15).

Vilppaan seuraava ottelu: la 7.12. Vilpas–BC Nokia Salohallissa kello 17.