Yrittäjyys teki Hannu Vuorisen aamuista parempia – Yrittäjäpalkinnot on jälleen jaettu seudun ansioituneille yrittäjille

0
Hannu Vuorisen ensimmäinen työauto oli hänen isänsä vanha Sisu. Sekä isä että auto näkyvät taustalla olevassa valokuvassa.

Ei kannata. Näin totesi Hannu Vuorisen isä pojalleen syksyllä 1973.

Kuljetusyrittäjänä toimiva isä oli sairastunut, ja yrityksen kohtalo oli epäselvä. Sisu-merkkiselle lava-autolle oli jo tiedossa ulkopuolinen ostaja. Isä toppuutteli Helsingissä sähköasentajana työskentelevän poikansa yrittäjäaikeita, mutta lopulta keväällä 1974 autonavaimet siirtyivät sukupolvelta toiselle.

Tuolloin 23-vuotias Hannu Vuorinen on nyt 69-vuotias.

– Sähköhommissa oli aamuja, kun ei olisi viitsinyt mennä. Töitä tehtiin ulkona, ja talvella oli kylmää ja märkää. Sen jälkeen, kun ryhdyin yrittäjäksi, ei ole aamuisin ollut vaikeuksia. Se on se yrittäjän vapaus, sanoo Vuorinen.

Lauantaina Hannu Vuorinen palkittiin Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa yrittäjäpalkinnolla. Se on yrittäjien etujärjestön tunnustus.

– Tuntuu hienolta, kun arvostus tulee toisilta yrittäjiltä, sanoo Vuorinen.

– Tunnustus taitaa liittyä yrityksen pitkään ikään.

Vuorinen itse haluaa jakaa kiitosta työntekijöilleen. Yrityksessä on monta luottokuskia, joilla on pitkä yhteinen taival yrittäjän kanssa.

– He tuntevat asiakkaat ja kuljetettavat tavarat hyvin.

Vuorisen yrittäjävuosikymmenille on mahtunut monenlaista: välillä töitä on pitänyt kärkkyä puolityöttömänä, välillä töitä on ollut enemmän kuin ehtisi tehdä.

Yrityksen alkuaikoina Vuorinen ajoi Sisullaan maansiirtoajoja. Aivan ensimmäinen keikka on jäänyt hyvin mieleen: Rinteentielle tehtiin tuolloin kotia, joka on nykyisin monelle salolaiselle ja turistille tuttu Hotel Fjalar.

– Olin mukana, kun talon pohjatöitä tehtiin.

Yli kymmenen vuoden ajan Vuorinen oli yrityksensä ainoa työntekijä.

Yrityksen toisen auton ja ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän aika tuli vuonna 1986. Tuolloin kuljetusliikkeen työllisti täysin Muurlassa toimiva solumuovitehdas. Styroksikaupan vilkastuessa kuljetuskapasiteettiakin tarvittiin lisää.

Pohjoismainen Solumuovi on edelleen kuljetusliikkeen asiakkaana. Toinen tärkeä paikallinen asiakas on Finnfoam. Näiden lisäksi yrityksellä on autoja huolintaliikkeen palveluksessa.

Kuljetusliike Hannu Vuorinen Oy työllistää nykyisin seitsemän kuljettajaa, joiden lisäksi konttoritöissä on Hannu Vuorisen itsensä lisäksi tytär Jenni Vuorinen.

Se, että Hannu Vuorinen on ollut paperilla eläkkeellä jo viisi vuotta, ei ole juuri hänen työtunteihinsa vaikuttanut.

– Enää ei ole pakottavaa tarvetta rattiin, mutta kyllä minä vielä tänäkin syksynä olen ajossa ollut.

Muotiputiikki Helmen yrittäjä Anita Hallapelto kuvailee itseään elämäntapayrittäjäksi, jolle luovuus on tekemisen ytimessä.

Televisio-ohjelma toi ruotsalaiset ostoksille Somerolle

Someron Yrittäjien yrittäjäpalkinnon pokkaa tänä vuonna Muotiputiikki Helmen yrittäjä Anita Hallapelto.

Muotiputiikki Helmi on vuonna 2003 perustettu kivijalkaputiikki, joka ei ole aivan tavanomainen pikkukaupungin kauppa. 450-neliöinen ”elämyskohde” keskittyy nostalgiseen tyyliin, ja asiakaskunta tulee ostoksille paljon lähitienoota laajemmalta alueelta.

Ympäri Suomea tunnettu Helmi on saanut asiakkaita myös ulkomailta. Viime kesänä Helmi oli esillä Ylen Egenland-ohjelmassa, joka esitettiin myös Ruotsissa.

– Sieltä Ruotsista tuli sitten väkeä tänne Somerolle, sanoo Hallapelto.

Bussista purkautuva ihmismassa on tuttu näky Helmen pihassa.

– Täällä käy paljon linja-autoryhmiä. Myymme parhaillaan ensi kesän vierailuja.

Hallapellon yrittäjäura on paljon Helmeä pidempi. Hän on toiminut myös maatilayrittäjänä ja pyörittänyt vaatebisnestä jo ennen Helmeä. Uralle mahtuu hyviä ja huonoja vuosia, välillä vauhtisokeuttakin.

Hallapelto sanoo, ettei hän halua tehdä yrittäjätyötään numerot edellä.

– Minulle on sanottu, että pitäisi katsoa tarkemmin lukuja, mutta se vie luovuuteni. Olen hullu innostumaan, ja sitten vaan pusken ideoitani. Tämä yrittäjyys on minulle sisäänrakennettu juttu, enkä ole koskaan laskenut työtunteja.

Varsinais-Suomen Yrittäjägaalassa jaetut Yrittäjäpalkinnot:

Salon seudulta palkitaan tänä vuonna viisi yritystä:

Kemiönsaari: Maskinentreprenör Ben Lindström Ab Oy

Paimio: Hot Mix Oy Finland

Salo: Kuljetusliike Hannu Vuorinen Oy

Sauvo: Kaskinen & Hyvärinen

Somero: Muotiputiikki Helmi/Wonderful Pearl Oy