Varsinais-Suomi aikoo tehdä oman sote-uudistuksensa

0

Varsinais-Suomen kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat päättäneet yhteistyössä uudistaa sosiaali- ja terveyspalvelujaan valtakunnallisen sote-valmistelun aikataulusta riippumatta. Uudistustyö alkaa heti.

Kunnat ja kuntayhtymän ovat yhtä mieltä siitä, että maakunnassa on tarpeen uudistaa sote-palveluita nopealla aikataululla.

Lähtökohtana uudistukselle toimii järjestämissuunnitelma, johon on koottu alueella tärkeimmiksi koetut, kaikkia organisaatioita koskevat kehittämiskohteet.

Järjestämissuunnitelma on hyväksyttävänä kaikkien 27 kunnan päätöksenteossa. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto käsittelee asiaa 26. marraskuuta.

– Olemme tietoisesti nostaneet järjestämissuunnitelman vahvaan rooliin sote-palveluiden uudistamisessa. Kaikki Varsinais-Suomen kunnat ja kuntayhtymät ovat sitoutuneet suunnitelmaan ja meillä on yhteinen halu edetä jo tehdyn työn pohjalta. Olemme aloittamassa tämän ensimmäisenä maakuntana Suomessa, muissa maakunnissa sote-palveluiden järjestämissuunnitelma ei ole näin vahvassa roolissa, muutosjohtaja Antti Parpo kertoo Turun kaupungin tiedotteessa.

Kaikki kunnat ja sote-kuntayhtymät ovat yhtä mieltä siitä, että keväällä 2019 kaatuneen sote-uudistuksen aikana tehty työ ei saa jäädä hyödyntämättä Varsinais-Suomessa.

– Kunnat eivät voi jäädyttää sote-palvelujen sisällöllistä kehittämistä ja odotella valtakunnallista sote-uudistusta. Emme myöskään saa jäädä suunnittelutasolle, vaan kaikki voimavarat tulee kohdistaa tekemiseen. Järjestämissuunnitelma on kiinteä osa Turun kaupungin hyvinvointitoimialan kehittämistä, toimialajohtaja Riitta Liuksa kertoo.

Järjestämissuunnitelman lähtökohtana on, että palvelut toimivat kustannustehokkaasti ja vastaavat asiakkaiden tarpeeseen. Tämän lisäksi asiakkaille halutaan turvata oikea-aikainen pääsy palveluihin ja paremmat digipalvelut.