Veroprosentin nosto jakaa ryhmiä Somerolla

2
Someron urheilukentän katsomo on rakennettu vuonna 1963. Katsomoon mahtuu 800 katsojaa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Tuloveroprosentin korottaminen jakaa Someron suurimpia poliittisia ryhmiä. Kaupunginhallitus äänesti veroprosentin nostosta ja päätti esittää nostoa kaupunginvaltuustolle äänin 6–3.

Keskustan ja SDP:n edustajat kannattivat kaupunginjohtaja Sami Suikkasen esitystä tuloveroprosentin nostamisesta 20,50:een. Someron nykyinen tuloveroprosentti on 20.

Kokoomuksen kolme edustajaa äänesti korotusta vastaan.

– Veroprosenttia nostettiin jo kaksi vuotta sitten. Nyt pitää miettiä rakenteellisia uudistuksia ja painaa ensi vuoden investoinnit minimiin. Esimerkiksi urheilukentälle riittää miljoonaremontin sijasta pieni kunnostus, kokoomuksen Pauli Eino huomauttaa.

Eino painottaa, että ensi vuoden verotuloista ja valtionosuuksista ei ole tällä hetkellä tarkkaa tietoa.

– Tilanne on niiden osalta hyvin epäselvä. Kaupungilla on taseessa edellisiltä vuosilta yli 29 miljoonaa euroa ylijäämää, joten ensi vuosi voidaan katsoa rauhassa nykyisellä veroprosentilla, Eino toteaa.

Kaupunginhallituksen ja Someron Keskustan puheenjohtaja Tero Pirttilä huomauttaa, että Somero jää korotuksen jälkeenkin verottajana kuntien keskiarvon alapuolelle.

– Kuntatalous on ajettu ahtaalle. Parempi vähän ennakoida kuin päästää talous vielä huonompaan jamaan, Pirttilä toteaa.

Pirttilä sanoo, että tuloveroprosentin korottaminen ei ratkaise Someron ongelmia.

– Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan edelleen, mutta tämä korotus antaa meille vähän liikkumavaraa. Sosiaalipuolen menot kasvavat vauhdilla, minkä lisäksi verotuloihin liittyy paljon epävarmuutta.

Kiinteistöveroprosentit kaupunginhallitus haluaa pitää ennallaan. Yleinen ja vakituisen asuinrakennuksen vero on Somerolla tällä hetkellä 0,93 prosenttia ja vapaa-ajan asunnon vero 0,41 prosenttia.

Kaupunginhallitus esittää voimalaitosrakennusten uudeksi kiinteistöveroksi 3,1 prosenttia, kun Suikkanen esitti 2,50 prosentin veroa. Uusi verokohta koskee Someron Palman alueelle rakenteilla olevia tuulivoimaloita.

SDP esitti rakentamattomille kaavoitetuille tonteille 2 prosentin kiinteistöveroa, mutta ei saanut muilta kannatusta. Ehdotus kaatui siten äänin 7–2.

Ei poliitikko eikä kokoomuslainen

Hyvä kokoomus. Näyttää vahvasti siltä, että nyt nostetaan tuloveroprosenttia varmuuden vuoksi. Valtionosuuksiin on lupailtu kasvua ja verotulojen kehityskin voi olla hyvä. Valtio jo rokottaa kiristämällä verotusta, joten kunta voisi toimia toisin.

Someron kaupunki keräsi vuosia ylijäämiä, mutta veroprosentin laskemisesta ei ollut mitään puhetta. Nyt nostetaan hanakasti heti, kun tuli pieni notkahdus.

Pois muutetaan

Veroprosentin nosto on selkeä viesti. En jää Somerolle.

Alhainen veroprosentti ja hyvät peruspalvelut ovat olleet syy asua Somerolla toistaiseksi, vaikka työt vievätkin muualle, mutta nyt vievät työt ja verot muualle.

Kiitos ja näkemiin Somero.