Laulaja, lauluntekijä, poptähti, viihdetaiteilija Saara Aalto muistaa vahvasti Salon Lasten Laulukaupunki-festivaalit vuonna 2006. Hän ja perheensä olivat tulleet kaupunkiin kannustaakseen pikkusisko Suvi Aaltoa, joka esiintyi tapahtumassa. Festivaalin juontanut Marco Bjurström mainitsi Suomeen tulossa olleesta televisio-ohjelmasta.

– Hän kertoi lavalla uudesta formaatista nimeltä Talent Suomi, jossa etsitään lahjakkuuksia eri osa-alueilta. Tajusin heti, että minun täytyy hakea siihen mukaan. Se päätös oli tärkeä juttu urallani, Aalto korostaa.

Hän oli mukana sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella vuonna 2007 ja sijoittui kolmen parhaan joukkoon.

– Siitä urani alkoi ryminällä, Aalto toteaa.

Lontoossa nykyään asuva Saara Aalto on parhaillaan Suomessa joululevynsä Fairytale – Joulun taikaa julkaisun ja joulukonserttikiertueen takia. 17 konsertin kirkkokiertue saapuu Paimioon sunnuntaina 8. joulukuuta.

– Harvoin enää jännitän mitään, mutta nyt jännitän, tykkäävätkö ihmiset levystä yhtä paljon kuin minä. Omasta mielestäni se on ehkä paras koskaan tekemäni, hän hehkuttaa.

– Olen superiloinen sen julkaisusta, sillä rakastan joulumusiikkia. Julkaisin ensimmäisen joululevyni vuonna 2011 ja fanit ovat jo pitkään toivoneet toista.

Suomessa asuessaan Saara Aalto tapasi tehdä joka vuosi joulukiertueen, mutta Britteihin muutto keskeytti perinteen.

– Sanoin brittitiimilleni, että tänä vuonna haluan tehdä joululevyn ja pitkästä aikaa joulukiertueen Suomessa.

Viime viikolla Suomessa julkaistulla levyllä on sekä klassikoita että uusia joululauluja niin suomeksi kuin englanniksikin laulettuina. Aallon monikielisyys pääsee esille hänen 20 kielellä esittämässään Jouluyö, juhlayössä.

Saara Aalto ehti ennen Britteihin muuttoaan tehdä uraa myös Aasiassa, jossa hän julkaisi yhden lähes kokonaan kiinankielisen levyn ja esiintyi muun muassa Shanghain kansainvälisten elokuvajuhlien päätösgaalassa.

Jouluntaikaa -levyllä on kaksi uutta sävellystä, joista toisen Koska et oo täällä Saara Aalto teki puolisonsa Meri Sopasen kanssa.

– Se on Meriltä uusi aluevaltaus, joka syntyi, kun olimme hellepäivänä piknikillä Hyde Parkissa ja aloin miettiä uutta joulukappaletta. Meri on menettänyt monta tärkeää ihmistä jo nuorena ja ideoi aiheen, miltä joulu tuntuu läheisen menetyksen jälkeen.

Saara Aalto innostui koskettavasta aiheesta, johon laulu voisi tuoda lohtua.

Toinen uusista kappaleista syntyi yhteistyönä skotlantilaisen biisinikkari David Sneddonin kanssa: Starry Skies sai suomenkieliseksi nimekseen Tähdet, taivas ja sä.

– David kysyi, millaista on kasvaa Suomessa, ”kun siellä on niin kylmä ja miten siellä voi edes rakastua”, Aalto nauraa.

– Muistelin ensirakkauttani ja tajusin, että minulla on kokemusta ulkona värjöttelystä! Muistin sen tunteen, kun halusi olla toisen kanssa loputtomiin, muttei halunnut mennä vanhempiensa luo kotiin, vaan olla kahden. Oli pakko olla ulkona, vaikka oli 30 astetta pakkasta. Erilaisia asioita nousee esille, kun tekee ulkomaalaisen kanssa biisejä.

Arto Ruotsalan tuottamalla joululevyllä kuullaan myös Aallon ja Michael Monroen duetto yhdestä brittien suosituimmasta joululaulusta Fairytale of New York.

Briteissä julkaistaan marraskuun lopulla joulu-EP Fairytale, joka painottuu pop-musiikkiin. Yhden sen kappaleista on Aallolle säveltänyt australialainen Kylie Minogue.

– Levyt ovat täysin erilaiset, koska Suomen ja Iso-Britannian joulunviettotavoissa on eroa myös musiikin suhteen. Briteissä kuunnellaan joulupoppia, kun Suomessa rauhoitutaan tunnelmallisemman musiikin kanssa.

Saara Aalto huokaa, että Suomessa sataa koko ajan.

– Lontoossa valitetaan, että siellä sataa aina, mutta siellähän on hyvät säät Suomeen verrattuna, hän korostaa.

– Briteissä ihmiset lähtevät joulunakin helpommin liikkeelle ja ovat enemmän ulkona. Kulkuset soivat ja ollaan iloisia. Suomessa on pimeää ja ihmisille on luontevaa hiljentyä tunnelmoimaan kynttilöiden valossa, hän vertaa ja sanoo tykkäävänsä enemmän Suomen-jouluista.

Oulusta kotoisin oleva Aalto muutti jo nuorena Helsinkiin opiskelemaan Sibelius-Akatemiassa.

– Olen aina ollut tekeväinen tyttö enkä useinkaan löytänyt aikaa lähteä Oulussa käymään kuin jouluna. Joulu on ollut minulle aina selkeä rauhoittumisen hetki, joka rytmittää vuotta ja aika, jolloin ehtii kotiseudulle tapaamaan perhettä. Isovanhempanikin ovat elossa ja on tärkeää päästä näkemään heidät kaikki.

Aalto haluaa edelleen viettää joulut Suomessa. Tänä vuonna hän on synnyinmaassaan koko joulukuun, sillä kirkkokiertue alkaa Mikkelistä 2. joulukuuta ja päättyy Savonlinnaan 21. joulukuuta.

– Voi olla, että jäämme siitä jouluaatoksi Merin vanhempien luokse Kouvolaan ja lähdemme vasta sitten Ouluun, hän miettii.

Saara Aalto lähtee tammikuussa kuukauden lomalle Thaimaahan. Kuva: saaraaalto.com

Alkuvuodesta Saara Aalto viettää elämänsä ensimmäisen kahden kuukauden loman.

– Menemme ensin kuukaudeksi Thaimaahan viidakkoretriittiin joogaamaan, meditoimaan ja tyhjentämään päätä. On mielenkiintoista nähdä, miten tyhjyys vaikuttaa.

Aallon elämä on ollut hektistä sen jälkeen, kun hän kolme vuotta sitten eteni toiseksi brittien X Factor UK -kilpailussa. Menestystä seurasi konserttikiertue, levy ja paljon töitä kuten julkkisten luistelukisa Dancing On Ice, johon Aalto osallistui Britanniassa alkuvuodesta.

– X Factorin jälkeen on ollut koko ajan joku projekti meneillään.

Aalto odottaa taukoa, sillä jaksaminen alkaa olla koetuksella, kun kiertueet, Euroviisut ja televisioshow´t ovat seuranneet toistaan.

– Euroviisu-projekti kesti yhdeksän kuukautta ja Dancing On Ice vei puoli vuotta. Kevään ja kesän keikkailin lähinnä Briteissä, Aalto kertoo.

– Ja kun on kaksi kotimaata on hommaakin tuplaten siitä lähtien, että säädetään, mitä tekee missä maassa milloinkin.

Kevätkaudella Saara Aalto esiintyy Helsingin Messukeskuksen Amfi-teatterissa esitettävässä Queen-musikaalissa We will rock you. Musikaali sijoittuu tulevaisuuteen, jossa maapalloa hallitsee live-musiikin kieltänyt tyranni. Aalto on näytelmän pääroolissa Scaramouche, joka taistelee vapaan ajattelun ja musiikin puolesta.

– Näin isoa musikaaliroolia en ole vielä koskaan tehnyt! Rakastan musikaaleja, mutta ne tehdään yleensä vuoden sopimuksella, joka hankaloittaisi muiden töiden tekemistä.

Aalto sanoo toisaalta unelmoivansa musikaaliroolista Lontoossa, mutta juuri sopimusten pituus on haaste. Vain kiertuemusikaalit ovat lyhyempiä.

Suomessa We will rock youn harjoituksiin ja näytäntöihin menee pari kuukautta.

Nykyinen kotikaupunki Lontoo on Saara Aallon mukaan ”ihana mesta”.

– Siellä on kaikkea: paljon menoja, mutta myös puistoja rauhoittumiseen. Vaatteita löytää helposti; jopa omaan näyttävään tyyliini sopivia. Lontoossa on tarjolla terveellistä ruokaa ja paljon hyviä ravintoloita. Se on suurkaupunki, joka ei ole liian suuri. Vanhan kaupungin profiili on aika matala.

Saara Aallon suosikkipaikka on Hyde Park, jonka ympärillä Aalto ja Sopanen ovat Lontoon-vuotensa asuneet.

– Kämppää on vaihdettu, mutta olemme pysyneet lähellä puistoa.

Saara Aallon Joulun Taikaa -konsertti Paimion Pyhän Mikaelin kirkossa 8. joulukuuta kello 19. Liput 32,50 euroa.

Teeveestä tuttu

Talent Suomesta alkanut erilaisten televisiokisojen sarja on edistänyt merkittävästi Saara Aallon uraa muusikkona ja estraditaiteilijana.

Aalto osallistui vuonna 2011 Suomen euroviisukarsintoihin säveltämällään kappaleella Blessed with Love, joka eteni kakkossijalle Axel ”Paradise Oskar” Ehnströmin vietyä voiton. Vuonna 2012 Saara Aalto pääsi The Voice of Finland -kilpailussa Michael Monroen tiimiin ja sijoittui kisan toiseksi Mikko Sipolan jälkeen.

Kakkossija napsahti myös Uuden Musiikin Kilpailussa vuonna 2016 omalla sävellyksellä No Fear. Viime vuonna Aalto sai kutsun edustaa Suomea Euroviisuissa kappaleella Monsters, joka oli finaaliin 25:s.

Televisioiduista kisoista suurin vaikutus Saara Aallon uraan on ollut X Factor UK:lla, johon hän osallistui vuonna 2016. Suomalainen eteni Iso-Britannian X Factorin finaaliin asti ja lauloi itsensä toiseksi englantilaisen Matt Terryn jälkeen.

Aalto ihmettelee edelleen, miten kaikki on ollut mahdollista.

– Britit olivat juuri äänestäneet brexitin ja sitten tulee suomalainen lesbotyttö, jonka puolelle he asettuvat ja äänestävät X Factor UK:n kärkeen!

Britit ottivat Aallon omakseen ja hän jäi Lontooseen tekemään uraa. Tämän vuoden alussa hän hurmasi yleisön Britannian Dancing On Ice -ohjelmassa ja luisteli pronssille opettajansa Hamish Gamanin kanssa.

Vuonna 2017 Aalto tuomaroi Suomen X Factoria.

LAULAJA-LAULUNTEKIJÄ

Saara Aalto

Saara Aalto. Kuva: Lännen Median arkisto/Joel Maisalmi

Lontoossa asuva laulaja-lauluntekijä syntyi 2.5.1987 Oulunsalossa.

Sävelsi ensimmäiset omat kappaleensa viisivuotiaana.

Voitti vuonna 1998 sekä Kotkan Merilaulukilpailut että Meripäivien sävellyskilpailun.

Edusti Suomea kansainvälisillä Kultainen hirvi -laulufestivaaleilla Romaniassa vuonna 2004.

Kirjoitti ylioppilaaksi Madetojan musiikkilukiosta vuonna 2005.

Opiskeli musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010.

Esiintynyt muun muassa Helsingin kaupunginteatterin musikaaleissa ja työskennellyt ääninäyttelijänä Disney-elokuvissa Frozen.

Julkaissut neljä omakustannelevyä.

Warner Music julkaisi viime vuonna levyn Aallon levyn Wild Wild Wonderland ja tänä vuonna joululevyn Fairytale – Joulun taikaa.