Ville Hulkkonen Halikosta vartioi vihreiden hallituspolitiikkaa

0
Säätytalon pylväikkö Helsingissä on Ville Hulkkoselle tuttu ympäristö.

Kun SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne veti keväällä hallitusneuvotteluja, istuivat puolueiden puheenjohtajien pöydässä lisäksi heidän avustajansa.

Ville Hulkkonen oli Säätytalolla Pekka Haaviston (vihr.) mukana. Nyt hän paimentaa Rinteen hallituksen vihreitä ministereitä.

– Viikonloppuisin pitää aina sulatella, miten pienen kylän poika on tähän oikein päätynyt, sanoo Halikon Putolassa lapsuutensa ja nuoruutensa elänyt Hulkkonen.

Hulkkonen on vihreiden hallitusryhmän sihteeri. Hän koordinoi vihreiden hallituspolitiikkaa ja ennen kaikkea niitä alueita, joilla puolueella ei ole omaa ministeriä.

– Vastuullani on, että puolueen tavoitteet etenevät hallituksessa, Hulkkonen tiivistää toimenkuvansa.

Jokaisella hallitusryhmällä on vastaavassa tehtävässä oleva sihteeri tai erityisavustaja.

– Ryhmyrit ratkovat kiistakysymyksiä, joihin ei saada ratkaisua ministerien tai heidän erityisavustajiensa kesken. Meiltä asiat menevät viisikon eli hallituspuolueiden puheenjohtajien pöytään.

Putola on asuntoalue Salossa, Halikon kirkonkylän laidalla. Salitunojan halkoman peltoaukean ja kylän toisella puolella on Halikon lukio, josta Ville Hulkkonen kirjoitti ylioppilaaksi 2007.

– Kotini ei ollut poliittinen, eikä politiikkaa ollut koulussakaan. Sukupolveni kasvoi epäpoliittisessa ympäristössä.

Lukioaikana Hulkkonen liittyi kuitenkin vihreiden nuorisojärjestöön.

– Herätyksen antoi 2000-luvun alun keskustelu ilmastonmuutoksesta ja kestävästä kehityksestä. Olen myös aina ollut kiinnostunut historiasta ja suurista tarinoista, vaikka lapsena en tietenkään ymmärtänyt niiden poliittista ulottuvuutta.

Toinen herätyksen hetki oli niinikään lukioaikana syntynyt päätös mennä siviilipalvelukseen.

Ennen palveluksen alkua ylioppilas Hulkkonen pääsi Helsingin yliopistoon lukemaan maailmanpolitiikan tutkimusta. Samaan aikaan hän osallistui nuori vihreä vaikuttaja -kurssille.

Siviilipalvelusaikana Ulkopoliittisessa instituutissa Hulkkonen tutustui Pekka Haavistoon, ja palveluksen jälkeen tuli kutsu Haaviston eduskunta-avustajaksi.

– Pekka oli meille ulkopolitiikkanörteille stara. Hän toimi ulkoministeri Erkki Tuomiojan erityisedustajana Afrikassa, ja ajattelin jo silloin, että Pekasta tulisi Suomella paras mahdollinen ulkoministeri. Viime keväänä oli koskettava hetki, kun se toteutui.

Vuonna 2012 Hulkkonen oli mukana Haaviston presidentinvaalikampanjassa

– Liike syntyi spontaanisti lyhyessä ajassa. Se oli tiettyyn rajaan asti koordinoitua, mutta varsinkin pienillä paikkakunnilla ihmiset käynnistivät omia Pekka Haavisto -kampanjoita.

– Yli miljoona suomalaista äänesti Haavistoa, ja moni heistä äänesti teki silloin tietoisen päätöksen äänestää ensimmäistä kertaa vihreää tai homoseksuaalia tai kasvissyöjää tai sivaria. Aika moni joutui menemään jonkun henkilökohtaisen rajan yli. Siksi ajattelen, että sillä kampanjalla oli pysyvä vaikutus suomalaiseen politiikkaan. Se oli voitettu kampanja, vaikka tuli hopeasija.

Hulkkonen toivoo, että ”Pekka jaksaa vielä lähteä 2024 vaaleihin”.

Vuonna 2014 Hulkkonen siirtyi politiikasta muun yhteiskunnallisen vaikuttamisen pariin: ensin vaikuttajaviestintätoimisto Miltton Networksiin ja sieltä neljäksi vuodeksi OP Ryhmään.

Sitä ennen hän ehti toimia Haaviston erityisavustajana, kun tämä nousi kehitys- ja omistajaohjausministeriksi Jyrki Kataisen (kok.) hallitukseen.

Viime syksynä Haavistosta tuli vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon vetäydyttyä. Hulkkonen otti yhteyttä ja sanoi olevansa käytettävissä, jos tarvitaan.

Tämän vuoden alussa hän aloitti Haaviston poliittisena erityisavustajana ja oli puheenjohtajan tukena tekemässä vihreiden eduskuntavaalikampanjaa ja valmistautumassa mahdollisiin hallitusneuvotteluihin.

Ja nyt Hulkkonen on suomalaisen politiikan ytimessä ratkomassa ”isoja ja pieniä, poliittisesti herkkiä kysymyksiä”.

– Ryhmyrin roolissa on oleellista, että saa neuvoteltua ratkaisuja. Omille joudun esittelemään kompromisseja, joten kritiikkiäkin pitää kestää.

– Poliitikot tekevät päätökset, mutta voin esittää, miten hallitusyhteistyön kannalta olisi paras toimia ja arvioida, missä hallituskumppaneiden raja missäkin asiassa kulkee.

Ville Hulkkosen kanssa keskustellessa Pekka Haaviston nimi tulee esille vähän väliä. Hulkkonen sanookin olevansa haavistolainen. Se tarkoittaa muun muassa, että ”politiikkaa ei voi tehdä muuten kuin eteenpäin kurottavilla kompromisseilla”.

– Yhteiskuntien kehitys on historian virtaa, jota pystyy jonkin verran suuntaamaan. Tulevaisuus ei ole onneksi vääjäämätöntä, vaan ihmiset voivat vedota toisiinsa ja hakea yhteisymmärrystä. Joka päivä voi suunnata asioita askeleen verran oikeaan suuntaan.

Hulkkonen kuvaa, miten hyvinvointimme historia perustuu ”asioiden polttamiseen”.

– Ensimmäiset satatuhatta vuotta poltettiin puuta, ja nyt viimeinen vuosisata fossiilisia polttoaineita. Niiden myötä hyvinvointimme on lisääntynyt, mutta ongelma syntyy, kun käytettävissä olevat polttoaineet käyvät jatkuvasti kalliimmiksi, ja samalla polttaminen kuumentaa maapalloa vaarallisella tavalla.

Seuraava askel Hulkkosen mukaan on, että ihmiskunnan on siirryttävä polttamisen jälkeiseen aikaan.

– Päätöksentekojärjestelmä asettaa haasteen, kun tavoitteet pitäisi asettaa pidemmälle tulevaisuuteen. Vaalikausi on liian lyhyt tähtäin. Joskus kannattaa katsoa mallia muualtakin. Kiinassa puhutaan vauraasta ekologisesta sivilisaatiosta niin, että perspektiivi on vuosisatainen. Visio on inspiroiva, vaikka en ostakaan kiinalaista yhteiskuntajärjestelmää.

Ilmastonmuutosta hillitessä polttamisen vaihtoehtoja ovat esimerkiksi aurinko- ja tuulivoima. Hulkkonen ei vieroksu atomienergiaakaan. Hän lukeutuu vihreiden ”ydinvoimapoikiin”.

– Kesällä julkaistun Energiateollisuuden tutkimuksen mukaan kaikkien puolueiden äänestäjissä on enemmän ydinvoiman kannattajia kuin vastustajia, hän huomauttaa.

Hulkkonen käyttää ahkerasti myös sanaa kriittinen. Hän suhtautuu kriittisesti omiinkin tekemisiinsä, jotka viimeistään omat lapset aikanaan kyseenalaistavat.

– Olen edelleen epävarma, onko tämä sitä, mitä haluan tehdä isona. Politiikka on tärkeää, mutta haluanko käyttää tähän koko elämäni?

– Toisaalta en pärjää hommissa, joissa ei ole hahmotettavissa yhteiskunnallista missiota.

Ville Hulkkonen

Syntynyt 1987 Kajaanissa

Ylioppilas Halikon lukiosta 2007

Vihreiden hallitusryhmän sihteeri

Koulutus: valtiotieteiden maisteri

Perhe: kaksi lasta