Omistajaohjausministeri Paaterosta tehty neljä kantelua oikeuskanslerinvirastolle – osa kanteluista on voinut jäädä matkalle postilakon takia

14

Omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toiminnasta Postin lakon yhteydessä on tehty neljä kantelua oikeuskanslerinvirastolle. Kantelut ovat tulleet oikeuskanslerinvirastoon viime ja toissa viikolla.
Kantelijat pyytävät oikeuskanslerinvirastoa esimerkiksi selvittämään, ylittikö ministeri toimivaltuutensa Postin lakkoon liittyvässä toiminnassa. Pääministeri Antti Rinteestä (sd.) tai muista henkilöistä ei ole tullut Postin lakkoon liittyviä kanteluita, vanhempi oikeuskanslerinsihteeri Minna Ruuskanen sanoo STT:lle.
– On tietysti mahdollista, että kaikki kantelut eivät vielä ole tulleet perille Postin lakon takia, Ruuskanen sanoo.
Ruuskanen sanoo, että mahdollisia muita kanteluita ei jäädä odottamaan. Hän on lukenut saapuneet kantelut, ja tietoa jatkotoimista tulee ensi viikon puolella.
– Jos meille tulee kanteluita muista henkilöistä, otamme tietysti kantaa niihin.

Hallitus yhä tukalassa tilanteessa

Ratkaisu Postin kiistassa syntyi keskiviikkona. Sen jälkeen Postin lakko ja tukilakot päättyivät.
Suomen hallituksen tilanne on postikiistan takia yhä tukala. Oppositiopuolueista kokoomus, kristilliset ja nyt-liike ilmoittivat keskiviikkona jättävänsä välikysymyksen Posti-sotkusta. Puolueet haluavat selonteon omistajaohjauksen tilasta, ministerien toiminnasta sekä hallituksen sekaantumisesta työmarkkinaneuvotteluihin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.
Perussuomalaiset jättäytyi pois välikysymyksestä, mutta puolue miettii omia toimiaan viimeistään torstain ryhmäkokouksessaan.
Yle kertoi ensimmäisenä kanteluista.

https://yle.fi/uutiset/3-11092607

STT

Kuvat:

Keijo K.

Kun tässä viimeisessä tes-shoppailussa päästiin sopimukseen, niin milloin kojataan edellisen hallituksen aikana tehty vääryys postinjakajia kohtaan?

Mikä

Mikä sellainen vääryys on? Miten hallitus sellaisen teki?

Keijo K.

Edellisen hallituksen aikana pudotettiin jakelijoiden palkat.

Mikä

Aika hurjaa, että maan hallitus on pudottanut yksittäisen työntekijäryhmän palkkoja. Kumma, ettei tuota ole tosiaan aikanaan uutisoitu. Tuohan on täysin laiton toimenpide, ei Sipilän hallituksella pitäisi olla mitään tekemistä ihmisten palkkojen kanssa.

Kuka tuon palkan alennuksen teki? Sipilä itse vai joku ministeri?

Keijo K.

Ei ole vaikeaa ottaa selvää, miten varhaisjakelijoiden työehtosopimuksen suhteen toimittiin 2017. Vai halutaanko kyseinen asia unohtaa jostain syystä?

Eihän tuota tekoa enää väittelemällä pois saa, ja onko joku maininnut Sipilän hallituksen tehneen sen?

Mikä

Viittasitko siis Postin edelliseen hallitukseen? Vai miten ensimmäisessä kommentissasi mainittu hallitus liittyy asiaan?

Minusta tuo muutos aikanaan oli hyvä. Jos teet 4-5 tuntia töitä päivässä ja palkka on 2000€kk eikä homma ole kuin postinjakoa niin sai alentaakin palkkaa.

Tuollaisia tuntipalkkoja tarvita tuollaisissa hommissa.

keijo.k

Kun ”homma ei ole kuin postinjakoa niin” miksi sitä kannattaa yleensäkään kenenkään tehdä ? Tämä yhteiskunta tulee varmaan toimeen ilman noita turhanpäiväisiä postinjakajiakin ? Tarvitaanko yleensäkään yhtäkään työtä tekevää ihmistä tuon tuoton keräämiseksi pääomalle ?

Mikä

Uhriutuminen on oma lajinsa.

Kyllä yhteiskunta itseasiassa tulee toimeen ilman aamupostinjakoa, jos hinta on liian kallis.

Yhteiskunta tulee toimeen ilman ravintoloita, jos rarjoilijan palkka on 10 000€/kk ja annoshinta on aamupuurolle 300€. Ei myöskään tarvita busseja, joiden matkahinta on 500€ koska bussikuskin kuukausiansio onn 20 000€.

Tottakai tehdystä työstä täytyy maksaa, mutta jos työpäivä alkaa klo 1 ja päättyy klo 6, ei se ehkä tarkoita että palkan pitää olla 2500€/kk. Varsinkin kun työ ei vaadi erityistaitoja tai osaamista, ei pitkää kouluttautumista eikä edellytä suurta vastuunkantoa.

keijo.k

Käsittämätön kannanotto keskusteltaessa palkoista ja työehdoista? Onneksi ei eletä samoissa piireissä!

Mikä

Mistä tiedät 🙂 nähdään taas huomenna

Eikä kommentti ole käsittämätön. Hyvin käsitit ja aika moni jakaa mielipiteeni. Siksi asia ei kiinnostanut aikanaan ketään. Suurin osa suomalaisista totesi, että oikeus ja kohtuus toteutui.

keijo.k

On tullut vastaan asioita joista on päätetty hiljaisuudessa ilman suurempia ilmoitteluja, ainoastaan laintäyttävät ilmoittelut! Kun tehdään hämärähommia yleensä pidetäänkin hiljaisuus julkisuuden suhteen ja huudellaan jälkeenpäin: Ettehän silloinkaan asiasta valittaneet! Liian paljon liikutaan hämärän rajamailla, varsinkin määrätyissä piireissä! Hieno yhtälöhän on saada palkat pieneksi ja toimeentulo yhteiskunnan tukien varaan? Pääoma ei osallistu siihen tukemiseen kun kiertää tuon veronmaksun! Posti on vain esimerkki siitä mitä edellinen hallitus pisti alkuun!

Mikä

Tuosta olen samaa mieltä, että palkka ei saa olla niin pieni ettei sillä tule toimeen. Tämä koskee kuitenkin vain sitä, että tekee töitä sen palkan eteen. 1-4 tunnin päivätyöllä ei tarvitse tulla toimeen. Neljän tunnin työajalla täytyy tulla puoleksi toimeen. Jos varhaisjakelijat tekevät nykyisellä palkallaan kahdeksan tunnin työpäivän, sillä tulee toimeen. Vähintäänkin yhtä hyvin kuin vastaavilla vaatimustason töillä, siivouksella, katujen ja viheralueiden kunnossapito jne. Ei pidä katsoa pelkästään kuukausipalkkaa vaan myös tuntipalkkaa. Jos tuntipalkka on kohtuullinen, mutta tunteja ei tehdä, niin eikö ole loogista ettei palkalla tule toimeen? Edellinen hallitus teki kaikkea tyhmää ja moni asia kaatui omaan mahdottomuuteensa, mikä… Lue lisää »

MDI

Tässäkin yli 20 000 työntekijän yrityksessä on toimiva johto ja yrityksen hallitus, jotka päättävät asioista kysymättä jokaiselta postinkantajalta mielipidettä. Jos vielä lainmukaisuus on kunnossa kuten sanoit, niin se on siinä. Suomen hallituksen ei pidä eikä se saa puuttua jokaiseen yksittäisen yrityksen toimiin, riittää kun omistajalle tuloutetaan osinkoja. Niin ja toimitusjohtajan palkka ei liity mitenkään jakajan palkkaan. Tilanteessa, jossa jaettava kirjeposti on määrällisesti enemmän kuin puolittunut, ei voi maksaa tuhansille ilman koulutusvaatimuksia oleville työntekijöille 45 lomapäivää tai sunnuntai-, ilta- yms. lisiä myös vuosi- ja sairaslomilta, yölisää puolille päivin, koko päivän palkkaa puolen päivän työstä, kovempaa palkkaa kuin korkeakoulutetuille lastentarhanopettajille tai sairaanhoitajille… Lue lisää »

Maija

Kyllä edessä on jännittävät ajat.
Mitähän muutoksia Arkean työehtosopimusshoppailu saa aikaan Turun kaupungin omistajaohjaukseen.
Vastaava palkka-ale siellä on tekeillä kuin mikä nyt Postin työntekijöiden osalta torpattiin