Coleman on uusi Zeno – marraskuun paras liigapelaaja muistuttaa Vilppaan suurinta mokaa

0
Tim Coleman on parhaimmillaan avoimella kentällä.

Kolme ja puoli kuukautta sitten haastattelin ensimmäistä viikkoaan Vilppaan päävalmentajana toiminutta Ville Tuomista.

Pitkäksi venyneen haastattelun päätteeksi kävimme Salohallin parkkipaikalla läpi alkavan kauden jenkkinelikkoa. Tuossa vaiheessa suurin kysymysmerkki oli asetettu Tim Colemanin perään.

Vaikka Coleman olikin viime kaudella Luxemburgin liigan paras pelaaja, kyseessä oli kuitenkin ”vain” Luxemburg. Tuo suurherttuakunta, joka on pinta-alaltaan suurin piirtein Salon kokoinen ja asukasluvultaan huomattavasti pienempi kuin Helsinki.

Ennen kuin Tuominen hyppäsi autoonsa ja poistui paikalta, hän sanoi jotain takaraivoon tarttuvaa:

– Kyllä Coleman pärjää. Hän on pärjännyt jokaisessa paikassa, jossa on pelannut.

Tuominen oli harvinaisen oikeassa. 196-senttinen laituri on vakuuttanut Vilppaassa päivästä yksi alkaen. Tiistaina hänet valittiin Korisliigan marraskuun parhaaksi pelaajaksi.

Colemanin, kuten kaikkien muidenkin kuukauden pelaajien, valintaa perusteltiin vakuuttavilla hyökkäystehoilla. Coleman pelasi marraskuussa seitsemän ottelua 29 minuutin, 21,3 pisteen ja 7,6 levypallon keskiarvoilla. Häntä rikottiin viisi kertaa ottelua kohti, hän riisti pallon kahdesti ja torjui 1,7 kertaa ottelua kohden. Kolmosprosentti oli kova 45,5.

Suomeksi sanottuna: Coleman oli kaikkialla.

Lauantaina Kauhajoella pelatussa kärkiottelussa Vilpas jäi 69 pisteeseen. Suurin yksittäinen syy kauden alhaisimpaan pistemäärään oli se, että Coleman oli rannevamman vuoksi sivussa.

Tiivis joukkuepuolustaminen on entistä harvinaisempaa Korisliigassa.

Kaudella 2016–2017 kolme joukkuetta pelasi runkosarjan päästämällä alle 80 pistettä ottelua kohti, eikä yksikään joukkue päästänyt yli 90 pistettä. Tällä kaudella vain Vilpas on päästänyt täpärästi alle 80 pistettä (79,1) ottelua kohti ja peräti neljä joukkuetta on päästänyt yli 90 pistettä.

Tässä kohtaa Colemanin merkitys korostuu entisestään. Jos paloitellaan puolustaminen yksilöön ja lasketaan päästetyt pisteet sataa pallonhallintaa kohti, on Coleman liigan paras puolustaja. Colemanin ollessa kentällä Vilpas on päästänyt sataa pallonhallintaa kohti 96,7 pistettä. Kukaan muu yli 10 minuuttia ottelua kohti pelaava ei pääse alle sadan pisteen.

Vilppaan lähihistorian suurin moka lienee se, ettei seura uskaltanut ottaa riskiä, ja palkata loukkaantumisesta toipuvaa Martin Zenoa.

Zenosta tuli lopulta Bisonsin nopean nousun pääarkkitehti ja yksi 2010-luvun parhaista pelaajista Korisliigassa.

Coleman muistuttaa paljon Zenoa. Pelipaikka on sama, pelinumero (11) on sama, pituus on sentilleen sama (196 cm), kumpikin on vasenkätinen ja äärimmäisen tehokas avoimella kentällä nopeissa hyökkäyksissä.

Toistaiseksi kaksikon suurin ero on se, että Coleman ei ole johdattanut Vilpasta mestariksi – vielä.

Martin Zeno on suurin kala, jonka Vilpas on päästänyt käsistään

Vilppaan kuukauden pelaajat

Marraskuu 2019: Tim Coleman
Helmikuu 2019: Antonio Ballard
Joulukuu 2017: Aaron Jones
Marraskuu 2017: Jones
Huhtikuu 2017: Juwan Staten
Joulukuu 2016: Desmond Williams
Maaliskuu 2016: Sherman Gay