Ei, sanoi Laatu-Aatu – Vilppaan penkkikolmikko hiekoitti Uran yllätyksen

0
Aatu Kivimäki jätti Ura-tulokas TreShaun Fletcherin varjoonsa. (Kuvat: Kirsi-Maarit Venetpalo)

Kauden toinen Varsinais-Suomen paikallisottelu Vilpas–Ura Basket eteni kauden ennätysyleisön (1 627) edessä omituista latua.

Pelivälineen hallussapitoa laiminlyöneet vierailijat suorastaan tyrkyttivät Vilppaalle mahdollisuutta selkärangan ruksautteluun. Vajaamiehinen kotijoukkue löi oman lusikkansa soppaan katsomalla vierestä, kun vieraat napsivat levypalloja.

Vilpas oli tekemässä illastaan todella vaikeaa, kun Ura hiipi kolmannen neljänneksen puolivälissä jo viiden pisteen päähän (60–55).

– Meillä oli siinä jopa mahdollisuus kääntää matsi, kunnes Aatu ilmoitti, että ”ei”, Uran päävalmentaja Kristian Palotie kertoi.

Kieltosanan esittäjä, Aatu Kivimäki, heitti seuraavien 150 sekunnin aikana 11 pistettä ja lopetti vieraiden pyristelyn siihen paikkaan.

Erityisen makean Kivimäen liigaennätystä sivuavan 23 pisteen illan teki se, että katsomossa oli 60 vierasta hänen synnyinkaupungistaan Karkkilasta.

– Heitto tuntui hyvältä, niin mikäs siinä heittäessä, viisi kolmosta upottanut ”Laatu-Aatu” myhäili.

Kivimäki on ottanut tällä kaudella taas pienen askeleen eteenpäin. Peliaika on noussut 20 minuuttiin, pistekeskiarvo kahdeksaan ja syöttökeskiarvo kolmeen. Pallovarmuus on säilynyt korkeana ja hän tunnistaa tilanteita paremmin. Montaa ohi-iltaa ei ole tällä kaudella nähty.

– Alkukaudesta oli pieni loukkaantuminen, mutta muuten on ollut aika tasaista. Mutta en tietenkään ole itse tyytyväinen, Kivimäki kuittasi.

Ottelun viimeiset 13 ja puoli minuuttia tyrmäävästi pistein 40–19 vienyt Vilpas rikkoi ottelussa sadan pisteen rajan. Mikä poikkeuksellista, kolme vaihtopelaajaa, Kivimäki–Mikko KoivistoRiku Laine, teki Vilppaan pisteistä yli puolet (55).

– Se ilmeisesti sopii Mikolle, että kotona nukutaan huonosti, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen letkautti viitaten Koiviston perheenlisäykseen.

Mikä vieläkin poikkeuksellisempaa, aloitusviisikon takakenttä Teemu RannikkoHenri KantonenChris Flemmings heitti yhteensä kymmenen pistettä. Ja silti Vilpas paukutti satasen puhki!

Vaikka Flemmings jäi kahteen pisteeseen, oli hän silti yksi kentän parhaista pelaajista. Flemmings riisti pallon peräti kuusi kertaa ja oli osaltaan pakottamassa Uraa peräti 22 pallonmenetykseen.

– Flemmings on tällä hetkellä se pelaaja, joka sen paineen asettaa, Tuominen näki.

Ja juuri kovalla pallollisen paineella Vilpas sai Urankin pois konseptistaan ja piti kotisaldonsa tahrattomana.

– Huomaa, kumpi ryhmä on ollut pidempään yhdessä ja kumpi ymmärtää toisiaan paremmin. Tässä seurassa (Vilpas) on ollut jo pitkään yhteentekemisen meininki, Palotie kehui.

– Karmeaa hyökkäämistä, karmeaa syöttämistä, tiivisti Uran Darious Moten.

Loistavan penkkikolmikon lisäksi Vilppaan onnistujiin kuului neljästi donkannut ja kolmesti Uran heiton torjunut Jamuni McNeace, joka merkkautti 31 minuutissa hulppean plusmiinuslukeman +34.

– Kun hän pitää keskittymisensä oikeissa asioissa, niin hän on erittäin hyvä pelaaja. Tuollaisia työkaluja ei tule joka päivä vastaan. Häntä on ilo valmentaa, Tuominen toisti.

Uran parhaat olivat tupla-tuplan merkkauttaneet Darious Moten ja Dustin Thomas. Tuorein tulokas Tre’Shaun Fletcher väläytteli ajoittain, mutta ei jättänyt lähtemätöntä ensivaikutelmaa. Kotimaisesta osastosta parasta ja ainoaa tulitukea antoi Marius van Andringa.

Vaihtopenkin pisteet menivät Vilppaalle tylysti 55–20, vaikka Ura pelasi laajemmalla rotaatiolla.

Vilpas–Ura Basket 100–76 (24–15, 25–24, 28–22, 23–15)

Vilppaan pisteet/levypallot: Aatu Kivimäki 23/1, DJ Laster 19/4, Mikko Koivisto 18/3/6 syöttöä, Jamuni McNeace 16/5/3 torjuntaa, Riku Laine 14/5, Teemu Rannikko 5/1/7 syöttöä, Henri Kantonen 3/4, Chris Flemmings 2/2/6 riistoa.
Ura Basket: Darious Moten 19/12/3 torjuntaa, Marius van Andringa 17/1, Dustin Thomas 14/11, Tre’Shaun Fletcher 14/4, Jaytornah Wisseh 4/3/5 syöttöä, Joona Airenne 4/0, Eero Sahlberg 2/1, Ville Hänninen 2/0, Miikka Luosmaa 0/3, Trey Niemi 0/1.

Levypallot: 31–40
Menetykset: 13–22
Syötöt: 23–14
Heittoprosentit:
1p: 55–79
2p: 68–58
3p: 40–23

OHO!

Chris Flemmings riisti pallon kuudesti. Edellisen kerran vastaavaan on Vilppaan paidassa yltänyt Monyea Pratt helmikuussa 2016.

Erotuomarit: Petri Mäntylä, La Trice Little, Juha-Matti Kaminen.
Yleisöä: 1 627.

Vilppaan seuraava ottelu: huomenna Korihait–Vilpas Pohitullissa kello 18.30.

Jamuni McNeacen arvo Vilppaalle alkaa olla mittaamaton.

Vilppaan on tehtävä jotain, mutta mitä ja milloin?

Vilppaan suurinumeroisesta voitosta huolimatta eilinen Ura-ottelu jätti paljon kysymysmerkkejä.

Ilman Juho Nenosta ja Tim Colemania Vilppaan levypallopelaaminen on ymmärrettävän heikkoa. Ura vei levypallot 40–31. Vilpas on tällä hetkellä aivan liian pieni.

Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen muistutti, että sentteri Jamuni McNeacen ollessa kentällä Vilpas jäi 34 pistettä plussalle. Vilpas hävisi kymmenellä pisteellä ne yhdeksän minuuttia, kun McNeace oli vaihtopenkillä.

Jotain on siis tehtävä, sen Tuominenkin myönsi. Sitä Tuominen ei vielä osannut sanoa, että mitä ja koska, vaikka palavereja on jo pidetty.

– Toki Coleman on meidän paras puolustuslevypallopelaaja ja hän tulee auttamaan siinä. Mutta silti hirvittää se tilanne, jos McNeace on kuumeessa tai hänen nilkkansa pyörähtää.

Suurin ongelma on se, että Nenosen kaltaista kotimaista ison osaston pelaajaa on lähes mahdotonta korvata uudella.

Colemanin tervehtyessä Vilppaalla on edelleen yksi liigan parhaista ulkomaalaisnelikoista, jota olisi typerää lähteä rikkomaan. Yksi ylimääräinen jenkkipelaaja isoon osastoon toisi kuitenkin turvaa ja ennen kaikkea laajentaisi kapeaa harjoitusryhmää.

– Emme halua tehdä hätiköityjä päätöksiä, jos Colemanin kanssa homma lähtee hyvin rullaamaan ja näyttää siltä, että pystymme pelaamaan ”smallballia”.

– Ja kun sanoin, että teemme jotain, niin se ei tarkoita välttämättä pelaajamuutoksia. Voimme myös muuttaa pelitapaa.

Riittääkö aika siihen?

– Se on sitten toinen asia. Onhan pudotuspelien alkuun aikaa, Tuominen muistutti.

Onhan sitä. Tarkalleen sanottuna 102 päivää.

Chris Flemmings osui vain kerran seitsemästä, mutta oli muuten mainio.
Vilppaasta tuttu Miikka Luosmaa pääsi tauolla mediahommiin.