Ennätyksiä hengittämättäkin – uinnin nuorten Suomen mestari Malyshkov kehittyy harppauksin Salossa ja Sievisen opissa

0
Alexander Malyshkov kehittyy kohisten.

Tavoitteellisesti harjoittelevan nuoren urheilijan tulostason pitääkin ilman vastoinkäymisiä olla jyrkästi nousujohteinen. Salon Uimarien edustajalla, ikäkausimestaruuskilpailujen finaaleissa mitalien värisuoran saavuttaneella Alexander Malyshkovilla kehitys on kuitenkin jopa poikkeuksellisen suurta.

Malyshkov ui marraskuussa 2018 lyhyellä radalla 50 metrin vapaauinnin ajassa 26,95. Aiempi ennätys parani lähes sekunnilla.

Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut vielä kovempia juttuja. Kun Malyshkov voitti viikonloppuna Vaasassa uinnin pikamatkan Suomen mestaruuden 15-vuotiaissa, kellotettiin loppuajaksi 23,59. Suoritus tapahtui hengittämättä.

Kolme ja puoli sekuntia ei ole ihmiselämässä eikä välttämättä edes uinnissa paljon. Mutta kun ennätysaika paranee lyhyimmällä matkalla vuodessa tuon verran, puhutaan jo melkoisesta asiasta.

Vaasassa urheilija saavutti lisäksi hopeamitalin sadan metrin vapaauinnissa ja pronssin 200 metrin rintauinnissa.

Malyshkov on käynyt syksystä lähtien kolmesti viikossa Esa Sievisen valmennuksessa Nummelassa. Esa Sievistä ei tarvitse Salkkarin lukijoillekaan suuremmin esitellä. Viimeistään hänen poikansa Jani Sievisen nimen mainitessa kellot soinevat myös Malyshkovin ikäisillä penkkiurheilujännäreillä.

– Alexanderin harjoitukset kestävät täällä Nummelassa kaksi tuntia kerrallaan, ja uintimatka on viisi kilometriä per harjoitus. Systeemi on samanlainen kuin mitä Janin kanssa aikanaan toteutettiin, kertoi Esa Sievinen SSS:lle puhelimitse.

Valmennusyhteistyö alkoi salolaiselle urheiluyleisölle tutun kontaktin kautta.

– Siellä Salossa on sellainen ystäväni kuin Tomi Lemminkäinen. Salossa etsittiin Alexanderille valmentajaa, ja Tomi oli kertonut tuntevansa minut, sanoo Sievinen viitaten LP Viestin lentopallotoiminnan pyörittäjään.

Pääosa Malyshkovin harjoittelusta sekä kehityksestä on toki tapahtunut ja tapahtuu Salossa. Todella monet viikoittaiset treenikerrat johtivat kesällä uran ensimmäisiin IKM-mitaleihin ja nyt siis ensimmäiseen mestaruuteen.

– Alexander on tehnyt pitkään töitä. Keväällä oli jo merkkejä tulosten paranemisesta ja nyt jo hyvissä ajoin ennen kisoja tiedettiin, että tällaista menestystä voi tulla, totesi Salon Uimarien valmennuspäällikkö Wiljam Leinonen.

Fyysiset ominaisuudet uimariksi ovat Malyshkovilla oivalliset. Pituutta löytyy jo tässä vaiheessa reilusti yli 180 senttimetriä.

– Hänellä on hyvä tekniikka ja hyvä liuku. Kaikki edellytykset on siis vaikka mihin, luonnehtii myös aikuisten lyhyiden ratojen EM-kilpailuissa tällä viikolla uivaa Nea-Amanda Heinolaa valmentava Esa Sievinen.

Sievisen yli 40 vuoden valmennuskokemuksen tuomalla perspektiivillä hän lisää välittömästi seuraavissa lauseissa:

– Kestävyysominaisuuksista ei voi tietysti puhua vielä mitään, ja työt ovat ihan alkuvaiheissa. Aika näyttää, miten hän pystyy pitkäjänteiseen duuniin ja sietämään kovia harjoituksia vuodesta toiseen.

Harjoituskertoja tulee konkarivalmentajan mukaan lisätä urheilijan elimistön sopeutumisen mukaan.

– Uimarille paras aika on 20–26-vuotiaana. Paras taso pitää pyrkiä löytämään tuossa aikuis- eli huippuiässä, jolloin ollaan fyysisesti parhaimmillaan.

Kova joukkuepanos

Salon Uimarien kymmenhenkinen kisajoukkue teki kokonaisuudessaan hyvää tulosta Vaasan IKM-finaaleissa. Kaikkien seurojen pistesijavertailussa SalU sijoittui 16:nneksi.

Alexander Malyshkovin kolmen mitalin lisäksi palkintokorokkeelle nousivat Kiia Metsäkonkola ja Aliisa Soini. Metsäkonkola ylsi pronssille 15-vuotiaiden 50 metrin rintauinnissa, ja Soini niin ikään pronssille 12-vuotiaiden sadan metrin perhosuinnissa.

Metsäkonkola lähti finaaliin seitsemänneksi parhaalla tilastoajalla.

– Mitalia Kiialle toivottiin, mutta oli todella kova uinti. Hänellä prosessi on ollut monen muun tavoin pitkäjänteinen, ja nyt se palkinto tuli tällä tavalla, kehui SalU:n valmennuspäälllikkö Wiljam Leinonen.

Kahdeksan parhaan joukkoon uivat mitalistien lisäksi vähintään kerran myös Vertti Lehtovaara, Miika Nurminen ja Roosa Tuomainen.