Harvinaista välipäivien kiekkoherkkua – Suomi ja Tshekki kohtaavat kolmesti Salossa

0
Viisi vuotta sitten Salon jäähalli täytti Suomen ja Tshekin poikien maaottelussa.

Salossa saadaan nauttia joulun jälkeen harvinaisesta kiekkoherkusta, kun Suomen ja Tshekin alle 17-vuotiaiden poikien maajoukkueet kohtaavat Tahkonkadulla peräti kolmena päivänä peräkkäin.

Salossa on pelattu nuorten maaotteluita noin viiden vuoden välein, mutta vastustaja ei vaihdu: tämä on jo kolmas kerta peräkkäin, kun Suomi kohtaa Tshekin. Marraskuussa 2014 Suomi ja Tshekki kohtasivat alle 19-vuotiaiden poikien maaottelussa ja helmikuussa 2009 Suomi ja Tshekki kohtasivat alle 20-vuotiaiden maaottelussa. Vuonna 2005 Salon jäähallissa pelattiin Salo HT:n 25-vuotisjuhlan yhteydessä naisten A-maaottelu Suomi–Ruotsi.

Kiekkohaiden toiminnanjohtaja Marco Lindsten kertoo, että päävastuun järjestelyistä on ottanut seuran C1-joukkueen vanhemmat. Ottelutulot kilahtavat joukkueen kassaan.

– Meille ei koidu kustannuksia tapahtumasta, sillä Jääkiekkoliitto maksaa kulut. Kaikki on plussaa, Lindsten muistuttaa.

Myös paikallinen hotelli jää reilusti plussalle, sillä kiinniolon sijaan hotelli saa kolmeksi yöksi kaksi 30 hengen joukkuetta majoitettavakseen.

Tapaninpäivänä Saloon saapuvat joukkueet harjoittelevat ensimmäisen kerran Salon jäähallissa jo torstaina, jolloin innokkaimmat pääsevät bongaamaan tulevaisuuden tähtiä ensimmäisen kerran.

Nuorten maaottelut ovat perinteisesti kiinnostaneet salolaisia. Vuoden 2009 maaottelu veti 911 katsojaa ja viisi vuotta myöhemmin 770 katsojaa.

– Ennakkoon on mennyt ihan kivasti lippuja. Toki se vähän pelottaa, että riittääkö sunnuntain viimeiseen matsiin vielä yleisöä, Lindsten myöntää.

Suomen U17-joukkueesta löytyy muutama mielenkiintoinen toisen tai kolmannen polven lupaus.

Kuopiolaista KalPaa edustava Oliver Kapanen jatkaa Kapasten kiekkosuvun perinteitä. Oliver Kapasen isä on ex-liigamaalivahti Kimmo Kapanen, setä ex-NHL-pelaaja Sami Kapanen, isoisä Leijonalegenda Hannu Kapanen ja serkku nykyinen NHL-pelaaja Kasperi Kapanen.

Kaukalossa viilettää myös Turun Palloseuran Sisu-Petteri Lehtonen , joka on TPS:ssä pelanneen ja valmentaneen Riku-Petteri Lehtosen poika. Kapanen ja Lehtonen tekevät maajoukkuedebyyttinsä Salossa.

Paikallisesti mielenkiintoisin pelaaja on kuitenkin Someron Pallon kasvatti Sami Päivärinta.

SoPan menestyneeseen 2003 ikäluokkaan kuulunut Päivärinta edustaa nykyään Rauman Lukkoa. Päivärinta on pelannut alkukauden B-poikien SM-sarjassa 28 ottelua tehoin 8+12. B-ikäluokassa pelaa myös vuotta Päivärintaa vanhempia pelaajia. Päivärinta on joukkueen ainoa Lukon pelaaja.

Suomi ja Tshekki eivät ole vielä kohdanneet tällä kaudella. Marraskuussa Kanadassa pelatussa World U17 Hockey Challenge -turnauksessa Tshekki oli kolmas ja Suomi seitsemäs. Isäntämaa osallistui kahdeksan joukkueen turnaukseen kolmelle joukkueella.

– Tshekin joukkue on todella sitoutunut, eikä sen pelaamisessa ole nähtävissä vanhan ajan tshekkiläistä individualismia. Huomionarvoista on sekin, että joukkueen taustalla on paljon entisiä pelimiehiä, Suomen päävalmentaja Petri Karjalainen kertoo.

Tshekin päävalmentaja on Vaclav Eismann ja toinen apuvalmentaja Richard Zemlicka, joka pelasi kaudella 1991–1992 Turun Palloseurassa. Joukkueen manageri on Radek Toupal, joka pelasi kaudet 1991–1993 Hämeenlinnan Pallokerhossa. Suomen joukkueen toinen apuvalmentaja on 880 liigaottelua pelannut Marko Kauppinen.

Karjalaisella on salolaisyleisölle yksi vinkki:

–Kannattaa seurata sitä, kuinka iso asia Leijona-paita on pelaajille. Sen paidan pukeminen sytyttää pelaajia aidosti. Nyt sitä korostaa se, että saamme pelata kotiyleisön edessä.

U17-poikien maaottelut Suomi–Tshekki Salon jäähallissa perjantaina kello 18, lauantaina kello 18.30 ja sunnuntaina kello 14.

Suomen U17-maajoukkueen päävalmentaja Petri Karjalainen (kuva: Leijonat.fi)

Suomen kokoonpano Salon Tshekki-otteluissa

Maalivahdit: Koskenvuo Aku (Blues), Lampinen Jani (HIFK)
Puolustajat: Lehtonen Sisu-Petteri (TPS), Leppänen Tomi (Pelicans), Loukkojärvi Joni (SaiPa), Malinen Aleksi (JYP), Ruotsalainen Ville (Kärpät), Saari Eemeli (TPS), Suomi Jimi (K-Espoo), Vilén Topias (Pelicans)
Hyökkääjät: Järvelä Juho (Jukurit), Kapanen Oliver (KalPa), Kinnunen Leevi (Kärpät), Koivunen Ville (Kärpät), Korhonen Joona (Ilves), Kärkkäinen Jonni (HIFK), Marjala Viljami (Kärpät), Päivärinta Sami (Lukko), Ruusunen Rasmus (HIFK), Virolainen Jere (Tappara), Väisänen Kalle (TPS), Yliniemi Sisu (Kärpät)
Päävalmentaja: Petri Karjalainen