Korttiperintö pitää sisällään aarteita – Mia Juvan vanhimmat joulukortit ovat peräisin 1920-luvulta

0
Mia Juva sai perinnöksi äidiltään tuhansia postikortteja, joita hän esitteli Meritalon museossa. Kuvat: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Mia Juva katselee vanhoja joulukortteja. Niitä riittää, sillä hän peri äidiltään tuhansia kortteja. Vanhimmat joulukortit ovat peräisin 1920-luvulta.

– Äitini oli kova keräilemään kortteja. Hän säästi kaikki ystäviltä ja sukulaisilta saamansa kortit, Salon kulttuuripalveluissa työskentelevä intendentti kertoo.

Juvan äiti Ilse Eklund-Eerola oli aikanaan Suomen nuorin kirjakauppias. Hänen liikkeensä Turun Koulukirjakauppa sijaitsi Uudenmaankadulla. Kirjakauppa oli mieluisa paikka myös Juvalle, joka vietti siellä lapsena ja nuorena paljon aikaa.

– Kortteja kertyi tietysti myös kaupasta, Juva kertoo.

Eklund-Eerola oli myös itse ahkera korttien lähettäjä.

– Äidiltä tuli monta korttia vuodessa. Jouluna, pääsiäisenä, nimipäivänä, toisen nimen päivänä, Juva kertoo ja jatkaa.

– Kortteja oli mukava saada ja olen huomannut, että kaipaan niitä todella äidin kuoltua.

Juvan lempikortti äidin aarteiden joukosta on Mikki Hiiri -aiheinen joulukortti.

– Viiden Disney-kortin sarja on painettu vuonna 1938, hän kertoo.

Vuodelta 1938 peräisin oleva Disneyn Mikki Hiiri -joulukortti on Juvan suosikki. Vieressä uuden vuoden kortti.

Juva työskenteli nuorena myös itse äitinsä kirjakaupassa, jossa hän seurasi ihmisten joulukorttien ostotottumuksia.

– Miehillä korttien osto sujui nopeasti, koska he ostivat yleensä kasan samanlaisia tai samaan aihepiiriin sopivia kortteja.

– Naiset puolestaan saivat kulumaan korttien valintaan helposti paljon aikaa, kun jokaiselle ihmisille piti miettiä erikseen aiheeltaan sopiva kortti.

Juva ei ole itse lähettänyt joulukortteja enää moneen vuoteen.

– Se on vain jotenkin jäänyt.

Suomalaisten into joulukorttien lähettämiseen on hiipunut vuosi vuodelta. Perinteisten joulukorttien postitusmäärät ovat puolittuneet 2000-luvulla. Viime vuonna postikortteja lähetettiin noin 23 miljoonaa.

Silti joulukortti pitää tiukasti pintansa, sillä tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista saa edelleen joulukortteja postin kyydissä. Viime vuonna kaksi kolmasosaa suomalaisista aikoi postittaa joulukortteja.

Ensimmäinen tieto joulukortista on Englannista vuodelta 1843, jolloin Victoria ja Albert museon johtaja painatutti itselleen tuhannen kappaleen erän. Pohjoismaihin joulukortit rantautuivat 1880–90-luvuilla.

– Itse asiassa uuden vuoden korttien lähettäminen on joulukorttien lähettämistä vanhempi traditio. Tapa levisi Eurooppaan alun perin Japanista jo 1700-luvulla, Juva kertoo.

Uuden vuoden korteissa oli usein tiettyjä symboleja, kuten onnea tuovia neliapiloita ja hevosenkenkiä sekä ajan kulusta kertovia tiimalaseja.

– Kortissa saattoi olla myös nokikolarin kuva. Nokikolari symboloi niin ikään uutta ja puhdasta, kun hän sai likaiset hormit jälleen puhtaiksi.

Ensimmäiset Suomessa lähetetyt kortit suljettiin kirjekuoriin, sillä niiden lähettäminen avoimena ei ollut luvallista. Ensimmäiset Suomessa käytetyt joulukortit painettiin Saksassa, jonne oli syntynyt jo 1860-luvulla postikorttiteollisuuden keskus.

– Monissa vanhoissa joulukorteissa on selvästi saksalainen lumimaisema. Korteissa saattoi koreilla myös esimerkiksi hieno daami.

Muita suosittuja aiheita joulupukin ja tonttujen lisäksi olivat lumiukot, linnut, kukkaset sekä erilaiset uskonnolliset aiheet.

Tontut tulivat Suomeen 1800-luvun lopulla Ruotsista, jossa Jenny Nyström loi pohjoismaisen joulutontun peruskuvan. Nyströmin lisäksi esimerkiksi Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun kuvittamat joulukortit olivat suosittuja.

Myös sota-aikaan Suomessa lähetettiin joulukortteja.

– Sota näkyi tietysti myös joulukorteissa. Kortit olivat kuitenkin yllättävänkin huumoripitoisia sodan luonteesta huolimatta.

Sota-ajan joulukorteissa tontut jakavat lahjoja esimerkiksi häkäpönttöautolla ajaen tai kortissa komeilee tykki, josta ammutaan joululahjoja.

Hyväntekeväisyysjoulukorteilla on pitkä historia. Nykypäivänä hyväntekeväisyysjoulukortteja kauppaavat esimerkiksi Unisef ja Suomen Punainen Risti.

– Ennen joulukortteja myytiin esimerkiksi tuberkuloosiin sairastuneiden puolesta.