Kotitöiden jako kaipaa korjausta

0
Molempien vanhempien rooli on tärkeä lapsen elämässä. Kuva: TS-arkisto/Ville-Veikko Kaakinen

Kansainvälisesti tarkasteltuna suomalaiset miehet ovat ahkeria tekemään kotitöitä. Siitä huolimatta suurempi osa kotitöistä jää yhä naisten kontolle. Euroopan tilastokeskus Eurostatin asiasta tekemän vertailun mukaan suomalaismiehet käyttävät kotitöihin ja lastenhoitoon yli tunnin päivässä vähemmän kuin naiset.

Suomessa kuitenkin 57 prosenttia tekee kotitöitä ja ruokaa päivittäin. EU-maissa keskiarvo on 34 prosenttia. Suomalaisnaisista kotitöitä tekee päivittäin 57 prosenttia Euroopan keskiarvon ollessa 79 prosenttia.

Yhdessä asuvien pariskuntien naiset vastaavat useimmiten säännöllisesti ja toistuvista kotitöistä. Suomessa naisilta kuluu kotitöihin ja lastenhoitoon päivässä keskimäärin kolme tuntia ja 41 minuuttia, kun miehet kuluttavat niihin kaksi tuntia ja 33 minuuttia.

Tasaisimmin sukupuolten välillä jakautuvat päivittäisostosten teko, tiskit ja siivous.

Ajankäyttötutkimuksen mukaan kotitöiden jaon epäsuhta korostuu pikkulapsiperheissä. Lapset lisäävät naisten työtaakkaa, sillä tutkimusten alle 45-vuotiaiden lapsettomien pariskuntien työnjako on tasaisempaa.

Kotitalouden menot jaetaan Suomessa tarkemmin kuin työt. Useimmat pariskunnat pitävät tärkeänä asumis- ja ruokakustannusten tasaamista.

Kotitöiden epätasainen jakautuminen on Suomessa hämmentävää, koska maassa ei ole kotiäitikulttuuria. Naiset ovat käyneet kokopäivätöissä jo vuosikymmeniä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tasa-arvobarometrin mukaan kotitöiden epätasainen jako kuormittaa parisuhteita ja lisää erimielisyyksiä. Reilusti jaetut työt olisivat kummankin etu.

Lainsäätäjän rooli tilanteen korjaamisessa on olennainen. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaankin parhaillaan perhevapaauudistusta, joka tähtää molempien vanhempien perhevapaiden käyttöön. Uudistus lupaa muun muassa äideille ja isille kiintiöidyt viisi kuukautta vauvan hoitoon.

Uudistuksen tavoitteena on jakaa perhevapaat ja niiden myötä hoitovastuu lapsista tasaisemmin vanhempien kesken. Samalla se vahvistaa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa työelämässä.