Al-Holin leiriläisten kohtalossa on monta kysymystä, joihin selvyyttä odotetaan eduskunnan välikysymyskeskustelussa

0

Suomen hallituksen linja Syyrian al-Holin leiriläisistä selvinnee paremmin ensi viikolla, kun hallitus vastaa tiistaina opposition välikysymykseen. Vielä ei ole selvää edes se, tekeekö hallitus al-Holin leiriläisistä poliittisen päätöksen.
SDP, keskusta ja vihreät toistelivat torstaina lasten edun olevan tärkein, mutta selkeää vastausta puolueilta ei saatu esimerkiksi siihen, mitä tapahtuu, jos al-Holin leirillä olevia lapsia ei voida erottaa äideistään.
Al-Hol-vyyhdin keskiössä on ollut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), joka torstaina kävi kiertämässä kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokouksissa vastaamassa kysymyksiin. Median kysymyksiin Haavisto vastasi niukkasanaisesti. Hänen mukaansa asiat tulevat tarkemmin esiin välikysymyskeskustelussa ensi viikolla.

Keskustan Kurvinen luottaa ratkaisun vain lasten auttamiseksi löytyvän

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Katri Kulmuni toisti torstaina, että keskusta hyväksyy vain lasten tuomisen Suomeen al-Holin leiriltä. Kulmunin mukaan nyt on etsittävä oikeusperustaa sille, että tarvittaessa al-Holin leirillä olevat äidit ja lapset voidaan erottaa toisistaan.
Kulmuni ei kertonut, oliko keskustan kokouksessa vieraillut Haavisto sanonut olevansa linjauksesta samaa mieltä. Kulmunilta kysyttiin myös, onko ulkoministeriön toimintalinjalle keskustan hyväksyntä.
– Iltakoulussa päätetylle linjaukselle, että erityisedustaja on sinne nimetty ja hän virkavastuulla tekee työtä sen puolesta, kuinka voidaan auttaa siellä olevia lapsia. Poliittista päätöstähän ei ole olemassa mistään muusta kuin tästä asiasta, Kulmuni sanoi.
Iltakoululla hän viittaa kokoukseen lokakuun lopussa, jossa Haavisto on esitellyt hallituskumppaneille aiemmin lokakuussa nimetyn erityisedustajan mandaatin ja toimintalinjan.
Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen sanoi puolueen toivovan, että löytyy tapa auttaa al-Holin leirillä olevia suomalaisia lapsia.
Mutta miten keskusta suhtautuisi tilanteeseen, jossa lapsia ei voida tuoda Suomeen ilman äitejään?
– Me luotamme siihen, että valtioneuvosto ja Suomen viranomaiset löytävät tavan auttaa suomalaisia. Lapset ovat viattomia ja lapsia pitää auttaa. Se on meidän ykkösjuttumme, ja siihen etsimme keinoja, Kurvinen vastasi.
Kurvinen lisäsi olevan selvää, että hallitus ei voi vastata kuin yhdellä vastauksella välikysymyskeskustelussa.
– Eli silloin pitää linja olla olemassa, Kurvinen sanoi.

SDP:ltä tuki poliittiselle linjaukselle

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan SDP antaa tuen sille, että hallitus tekee poliittisen linjauksen al-Holin leiriläisistä. Hän sanoi, että linjaus pitää tehdä mahdollisimman pian, mutta kuitenkin ennen ensi tiistain välikysymyksen käsittelyä.
Lindtman ei suoraan ottanut kantaa, millaisen poliittisen linjauksen pitäisi olla. Hän sanoi, että linjauksen voivat tehdä vain ne tahot, joilla on käytettävissä kaikki mahdollinen tieto eli myös tieto, joka ei ole julkista.
– On tärkeää, että lasten oikeudet ja etu eivät jää poliittisen kiihkoilun jalkoihin, Lindtman sanoi.
Myös vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi, että hallituksen yhteinen linja al-Holin leiriläisistä selviää hallituksen vastauksessa opposition välikysymykseen.
Hän ei suoraan vastannut kysymykseen, mikä on puolueen kanta siihen, jos leiriltä tuodaan vain lapsia, ei äitejä.
– Lapsen oikeuksien sopimus on aivan keskeinen Suomea velvoittava sopimus. Sen eteen virkahenkilöt ovat tehneet valmistelevaa työtä ja miettineet keinoja, kuinka lapsia voidaan auttaa. Nyt täytyy miettiä, miten sovitetaan yhteen näitä, Ohisalo sanoi.

STT

Kuvat: