Kurkistus harvinaiseen taidekokoelmaan Villissä

0
J. O. Mallander esittelee Stig Fredrikssonin vuonna 1969 tekemää värikästä maalausta, joka on ensimmäisiä hänen hankkimiaan teoksia. Vieressä Irma Kanonin luontoaiheinen teos.

Salon kulttuuritalo Villissä on parhaillaan esillä monipuolinen ja laaja taidenäyttely. Galleriaan on koottu Jan-Olof ( J. O. ) Mallanderin (s. 1944) keräämästä taidekokoelmasta Maailma periaatteessa -näyttely.

Lähes 40 vuotta Kiskon Aijalassa asunut Mallander on tullut tutuksi muun muassa kuvataiteilijana, kriitikkona, kasvisravintolan perustajana, kuraattorina ja muusikkona, mutta hän on myös aktiivinen taiteen kerääjä.

– Keräily on ollut aina osa elämääni. Se alkoi ensin tinasotilailla ja kahvipakettien automerkeillä ja jatkui myöhemmin postimerkeillä isäni jalanjäljissä, hän kertoo.

Taiteen keräämisen Mallander aloitti harvinaisen nuorena. Ensimmäiset teokset hän hankki parikymppisenä 1960-luvulla. Galleria Villissä esillä oleva kokoelma on hänen kolmas kokoelmansa.

– Ensimmäinen kokoelma syntyi lähinnä galleria Halpojen Huvien toiminnan sivutuotteena 1970-luvulla. Kyseinen kokoelma on nykyään Helsingin kaupungin taidemuseon omistuksessa, Mallander kertoo.

Jarmo Kukkosen neliosainen teos. Alkuperäiseen sarjaan kuului 108 teosta.

Toisen kokoelman kartuttamisen Mallander aloitti ensimmäisen kokoelman myynnin jälkeen 1990-luvulla. Keräily tyssäsi kuitenkin nopeasti.

– Ehdin hankkia kolme teosta ennen 1990-luvun lamaa.

Mallander kiinnostui itämaisesta taiteesta ja alkoi hankkia sitä muun muassa Intiasta, Tiibetistä, Mongoliasta ja Japanista.

– Hinta–laatu-suhde oli aivan toisenlainen kuin kotimaisessa galleriataiteessa.

Mallanderin taloudellinen tilanne muuttui 2000-luvun puolessavälissä, kun hän sai valtion taiteilijaeläkkeen. Tällöin alkoi toden teolla kolmannen ja nyt esillä olevan taidekokoelman kerääminen. Teokset ovat lähes yksinomaan suomalaisten taiteilijoiden käsialaa.

– Taiteilijaeläke mahdollistaa teosten hankkimisen pienessä mittakaavassa, hän sanoo.

Kimmo Kaivanto. Sormet pelissä -sarja. 1969.

Mallanderin nyt esillä olevan taidekokoelman punaisena lankana on itämainen kulttuuri ja sen vaikutus taiteilijoihin ja näiden teoksiin.

– Tuntuu siltä, että idän henkiset traditiot tulevat länteen parhaillaan nopeammin ja vahvemmin kuin aikaisemmin. Kaukoidän merkitys kasvaa koko ajan myös taiteessa, Mallander sanoo.

Itämaisuus on kiinnostanut Mallanderia jo vuosikymmenten ajan ja hän on edistänyt itämaisia näkemyksiä muun muassa kirjoituksissaan ja näyttelyissään. Mallander oli lisäksi mukana tuomassa Dalai lamaa Suomeen vuonna 1988.

Galleria Villin näyttelyssä on esillä viitisenkymmentä teosta. Kaikkiaan kokoelmaan kuuluu tällä hetkellä yli sata teosta.

Villissä on näytteillä monipuolista taidetta muun muassa Carolus Enckelliltä , Stig Fredrikssonilta , Outi Heiskaselta , Harri Larjostolta , Kimmo Kaivannolta ja Ö-ryhmältä .

Mallander haluaa nostaa taiteilijoista esiin muun muassa Jarmo Kukkosen , joka on hyvin perinteinen taidemaalari, mutta myös ahkera Intian-kävijä.

– Henkisen polun vaiheet ovat vahvasti läsnä Kukkkosen maalauksissa, mikä on edelleen poikkeuksellista Suomen taidemaailmassa.

Kukkoselta on näyttelyssä esillä neliosainen teos.

Ö-ryhmä. Rahaa-sarja.

Galleria Villissä oleva näyttely oli esillä Rauman taidemuseossa kesällä 2018. Mallander toivoo, että Pekka Haaviston suojelema näyttely lähtee Salon jälkeen museokiertueelle ympäri Suomen.

– Näyttelyn jatkosta ei ole vielä tietoa. Olen lähettänyt monia tiedusteluja. Toivon, että kokoelma löytää lopulta pysyvän kodin jossain museossa.

Mallander aikoo edelleen kartuttaa kokoelmaansa. Hän katsoo, että taiteen kerääminen on tärkeää työtä.

– Keräilijöiden merkitys kulttuurin kehitykselle on merkittävä. Lisäksi kerääjät auttavat taiteilijoita näiden työssä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa asia on vielä pidemmällä kuin Suomessa. Siellä taiteilijat kilpailevat keräilijöiden huomiosta.

Jan-Olof Mallanderin Maailma periaatteessa -näyttely esillä Kulttuuritalo Villin Galleriassa 19. tammikuuta asti.

Sirpa Kolehmainen. Traces. 2011.

Monipuolinen kulttuuripersoona Jan-Olof Mallander:

On toiminut taidearvostelijana muun muassa Hufvudstadsbladetissa ja Dagens Nyheterissä sekä toimittajana Aura- ja Suomi-lehdissä.

Muusikon ura alkoi Sperm-yhtyeen parissa 1960-luvulla.

Halvat Huvit -gallerian hoitaja 1970-luvulla.

Oli perustamassa taiteilijaryhmä Elonkorjaajia vuonna 1970

Tehnyt muun muassa Salon Veturitallin edessä olevan tiilistä kootun veistoksen.

Valtion taidetoimikunnan jäsen 1998–2001.

Sai kriitikoille myönnettävän E. J. Vehmaksen palkinnon vuonna 1970 ja taiteen valtionpalkinnon vuonna 2003.

Sai vuonna 2014 Suomen Kulttuurirahaston Eminentia-apurahan.

Valtion taiteilijaeläke vuodesta 2005.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautalan entinen avopuoliso.