Lento katkesi tapanina – jalkaleikkaukseen joutuvan Juho Nenosen koko loppukausi on vaarassa

0
Juho Nenosen (pelinumero 7) loukkaantuminen ja Justin Bakerin lähtö muuttavat Riku Laineen (oik.) roolia Vilppaassa.

Vilppaan perjantain harjoitukset alkoivat vaisusti ja vähäväkisesti. Kun joukkue kokoontui keskiympyrään, viimeisenä rinkiin klenkkasi kävelykeppien varassa Juho Nenonen.

Nenonen törmäsi tapaninpäivän harjoituksen loppupuolella Jamuni McNeacen kanssa. Nenonen sai iskun jalkapöytäänsä, josta repesi pala luuta ja rustoa. Perjantain kuvausten tuomio oli tyly: edessä on leikkaus ja toipumisaika on arviolta kolme kuukautta.

– Tätä tämä sportti välillä on, Nenonen huokaisi seuratessaan joukkueen alkulämmittelyfutista.

Pudotuspelit alkavat kolmen kuukauden ja kahden viikon kuluttua, joten Nenosen toipuminen tosipeleihin on erittäin epävarmaa.

– Tässä voi kestää neljä tai viisi kuukautta tai sitten kaksi ja puoli.

Joka tapauksessa Nenosen varaan ei voida loppukauden aikana laskea. Todennäköisesti Vilpas joutuu tulemaan ilman häntä toimeen.

Liigakauden aikana on paljon puhuttu suuren pelimäärän sekä harjoittelun ja levon vaikeasta yhteensovittamisesta. Nenonen ei halunnut missään nimessä laittaa loukkaantumistaan pelitaakan piikkiin.

– Tämä oli siinä mielessä perinteinen tapaus, että se tuli treenien viimeisten kymmenen minuutin aikana. Silloin jengi on väsyneempi ja tulee huonoja ratkaisuja.

Nenonen on kärsinyt tällä kaudella pienemmistä vammoista. Edellinen tuli muutama viikko sitten myös treeneissä.

– Se meni kiukulla ohi, eikä liittynyt tähän vammaan.

Nenosen loukkaantuminen tuli sikälikin huonoon saumaan, että alunperin Tim Colemania tuuraamaan tulleen Justin Bakerin sopimus purettiin tapaninpäivänä. Baker löysi uuden työpaikan Qatarin liigasta ja hän lähti kohti emiirikuntaa perjantaina.

Näin ollen Vilpas joutuu paikallisotteluihin, lauantaina Ura Basketia ja maanantaina Korihaita vastaan, pahasti vajaamiehisenä. Kasassa on kahdeksan tervettä pelaajaa sekä PeU-Basketista hätiin hälytetty Trenton Thompson .

Nenosen loukkaantuminen ratkaisi yhden päävalmentaja Ville Tuomisen ongelman, joskaan ei halutulla tavalla. Kolmospaikalla pelannut Riku Laine pääsee nyt takaisin neloseksi, kun siellä on Nenosen kokoinen aukko.

Vaikka Nenosta harvoin näkee niin totisena kuin perjantaina, hän kykeni silti löytämään loukkaantumisesta positiivisia puolia.

– Se on hyvä asia, että pääsen jo tiistaina leikkaukseen. Lisäksi irronnut pala on siisti. Ja jos kyseessä olisi ollut akillesjänne- tai ristisidevamma, sairausloma olisi ollut yhdeksän kuukautta.

Edellisen kerran Nenonen oli leikkauspöydällä muutama vuosi sitten nivusvamman vuoksi. Tuolloin hän pystyi pelaamaan kivun kanssa ja venyttämään leikkauksen kauden jälkeiseen aikaan. Nyt tätä vaihtoehtoa ei ole.

– On tässä sekin hyvä puoli, että viimeksi kun tuli isompi vamma, niin sitä seurasi hyvä kausi, ensi kaudella Vilppaassa jatkava Nenonen muistutti.

Yksi Nenosen poikkeuksellisen urakehityksen liigan penkkimiehestä maajoukkuemieheksi salaisuus on ollut kyky keskittyä uusiin kehityskohteisiin. Ennen Vilppaaseen siirtymistä Nenonen nopeutti heittoaan. Nyt hänen hyppäävä jalkansa (vasen) on hetken pois pelistä, joten seuraava kehityskohde on vasemman puolen liikkeet.

Nenosen aika tuskin tulee pitkäksi, sillä hänen perustamansa urheilijavälityspalvelu Sportspot on kasvanut kovaa vauhtia.

– Kun minulta leikattiin lonkka vuonna 2012, tein gradun valmiiksi parissa kuukaudessa. Saa nähdä, mitä nyt keksin.

– Totta kai nyt harmittaa paljon, mutta on näistä ennenkin selvitty.

VILPAS–URA BASKET LAUANTAINA SALOHALLISSA KELLO 17

Millainen on NBA-tason pelaajan liigadebyytti?

Lähtökohdat: Sekavat. Vilppaan isosta osastosta putosi kaksi pelaajaa pois. DJ Lasterin ja Jamuni McNeacen kuorma kasvaa ja Vilpas pelannee pitkiä pätkiä normaalia pienemmällä viisikolla. Ura Basket on täysin terve, ja viime viikkojen siirtojen vuoksi erittäin arvaamaton.

Seuraa häntä: Tre’Shaun Fletcher.

Ura Basketin uusimmalla hankinnalla on vakuuttava yliopistotausta ja hän pelasi viime kesänä NBA:n kesäliigaa. Päävalmentaja Kristian Palotien lähteiden mukaan Fletcher pelaisi nyt NBA:ssa ilman polvi- ja nivusvammoja. ”Kaikella todennäköisyydellä olemme saaneet aikamoisen pelimiehen ja ennen kaikkea ihmisen”, Palotie hehkutti seuran nettisivuilla.

Kokoonpanot:

Vilpas: Chris Flemmings, Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Teemu Rannikko, Aatu Kivimäki, Jamuni McNeace, Riku Laine, DJ Laster, Trenton Thompson. Poissa: Tim Coleman, Justin Baker, Juho Nenonen, Leevi-Matias Taimela ja Tuukka Juntunen.

Ura Basket: Jaytornah Wisseh, Ville Hänninen, Trey Niemi, Edvard Gullichsen, Marius Van Andringa, Eero Sahlberg, Tre’Shaun Fletcher, Darious Moten, Joona Airenne, Atte Perttu, Dustin Thomas, Miikka Luosmaa. Ei poissaoloja.

Tulosennuste: 91–77.