Liikkuva koulu -hankkeen palkinto Salon kaupungille

0
Salon Ollikkalan koulun välkkärivalvojat Anastasia Ylitalo ja Stiina-Linnea Elonen Liikkuvasta koulusta vastaavan opettaja Tiina Kirjavaisen kanssa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Salon kaupunki saa tänä vuonna valtakunnallisen Liikkuva koulu -palkinnon, joka on aiemmin annettu muun muassa Turulle ja Jyväskylälle. Salon palkitsemisperusteena oli muun muassa hyvä tiedotus Liikkuvasta koulusta.

Salon Ollikkalan koulun välituntia vietetään liikkuen. Seisoskelu koulun nurkalla on unohdettu ja porukka on laitettu liikkumaan. Ollikkalan koulun vs.rehtori Kati Huldén sanoo, että kaikki välitunnit ollaan yleensä ulkona. Koulussa on noin 230 oppilasta, joista ykkösluokkalaisia on noin 40.

– Salon saama tunnustus tuntuu todella hienolta. Kaikissa Salon kouluissa on toimintaa Liikkuva koulu -hankkeen puitteissa.

Ollikkalan koulun piha on yksi kaupungin lähiliikunta-alueista. Siellä on pallokenttä, erillinen koripalloalue, parkour-kenttä, kiipeilyseinä, keinut ja monipuolinen kiipeilyteline. Vaikka luontoa ei ihan koulun nurkalla olekaan, niin tekemistä löytyy pihalta.

– Opettajat antavat toiminnallista opetusta, esimerkiksi matematiikan tunnilla ykkösluokkalaisilla on toisinaan liikunnallista matematiikkaa: toimitaan liikkumalla ja hyppimällä, kertoo Huldén.

Tiistaisin ja torstaisin ”välkkärit” ohjaavat liikuntaa pitkillä välitunneilla vastuupäivinään, sillä heitä on koulussa kaikkiaan 20. Se on vertaisliikuttamista, kun koulun 5–6-luokkalaiset oppilaat on koulutettu välituntiohjaajiksi.

Välituntitoiminnasta vastaa opettaja Saini Talvo ja Ollikkalan koulun Liikkuvan koulun toiminnasta vastaa opettaja Tiina Kirjavainen. Heillä on ykkösluokkien yhteisopettajuus. Kirjavainen korostaa liikunnan hyviä puolia lapsiin ja sen vaikutuksia oppimiseen.

– Peppu ylös penkistä, on hyvä toimintaohje. Lapsia yritetään liikuttaa muutenkin kuin välitunneilla, myös oppitunneilla. Ei ole oppiainetta, jolloin ei voisi liikkua tai toteuttaa tuntia toiminnallisesti, sanoo Kirjavainen.

Kirjavainen on todella ylpeä Salon kaupungin saamasta palkinnosta.

– Hieno asia. Kaikki koulut Salossa ovat tehneet hienoa työtä.

Ykkösluokkalainen Veera Söderman tykkää harrastaa ulkoliikuntaa, hypätä narua ja pelata ”surmapalloa”. Se on vähän niin kuin entisajan polttopalloa, mutta pelissä on kaksi palloa. Siinä ”poltettu” pääsee takaisin peliin mukaan. Matematiikan toiminnallisella tunnilla aamulla koodattiin. Siinä koodataan lapsia liikkumaan siten, että koodimerkkejä kirjoitetaan taululle ja lapset liikkuvat koodin mukaan.

– Tähti-merkki tarkoittaa esimerkiksi tuulimyllyä, selventää Kirjavainen koodausta.