LP Viestin joulutodistus: Rasahdus on taas pelkkä rasahdus

0
Nette Peitiltä on syytä odottaa parempaa kevätkaudella.

LP Viestin seurahistoria on niin menestyksekäs, että se sokaisee.

Pienikin rasahdus tuntuu rusahdukselta ja erätappiot ottelutappiolta. Voittamiseen on osin turruttu niin seuran sisällä kuin sen lähipiirissä. Kokonaiskuva on hämärtynyt.

Siksi synkähkö syyskausi oli kaikkine ongelmineen jopa piristävä – rasahdus on jatkossa rasahdus ja voitot merkitsevät aidosti jotain.

LP Viestin päävalmentaja ja urheilutoimenjohtaja Tomi Lemminkäinen ei ole tottunut virheisiin. Lemminkäinen on rakentanut mestarijoukkueensa kaavalla, jossa aloitusseitsikko on ollut aina liigan paras ja vaihtopenkillä on kasvanut pelaajia seuraavien kausien aloitusseitsikkoon.

Aina ei Lemminkäinenkään onnistu.

Lotta Piesasesta piti tulla uusi Noora Kosonen – puolentoista kauden jälkeen matka sille tasolle on pitkä.

Nette Peitin piti olla liigan paras yleispelaaja – syyskauden päätteeksi hänet penkitettiin.

Eveliina Rautiaisen piti korvata Hillaelina Hämäläinen – polvivamma ei vaan ota toipuakseen.

Kayla Hanelinen ja Nea Haataisen piti täydentää liigan paras keskipelaajaosasto – Hanelinen vatsalihasvamma uusiutui ja Haatainen ei ole ollut vielä valmis vastuuseen.

Viktoriia Tuchashvilin piti olla kaiken tekemisen selkäranka – ikä ja sen tuomat vaivat näkyvät epätasaisuutena.

Nyt on helppo huomata, että Lemminkäinen otti – osin pakon sanelemana – enemmän riskejä joukkueen rakennusvaiheessa kuin ennen. Muutokset olivat suuria ja monella avainpelaajalla oli alla vammoja. EM-kisat rikkoivat valmistautumista ja pääiskijä Katarina Pilepic hankittiin vain kuukausi ennen sarjan alkua.

Lemminkäistä ei ole koskaan ollut helppo lukea. Kun kuuntelee nyt kesän ja alkusyksyn haastattelunauhoja, niin Lemminkäinen taisi tietää, miten vaikea kaudesta saattaa tulla.

Siinä mielessä tilanne ei ole muuttunut mihinkään, että LP Viestin aloitusseitsikko olisi edelleen liigan paras, jos se vain saataisiin terveeksi ja samaan aikaan kentälle.

Loukkaantumiset ovatkin suurin, mutta eivät ainoa syy LP Viestin vaikeaan syyskauteen.

Lemminkäinen kritisoi LP Kangasala -tappion jälkeen poikkeuksellisen kovasanaisesti joukkueen harjoitusasennetta. Harjoituksia on jopa keskeytetty heikon suorittamisen vuoksi. Vastaavaa (julkista) herätystä ei ole ensimmäisen mestaruuden jälkeen koettu. Siksi kommentit herättivätkin normaalia kovempaa kohinaa.

Vaikka LP Viesti menetti syyskauden aikana enemmän pisteitä kuin koskaan, joukkueen tilanne on silti enemmän huolestuttava kuin huono. Runkosarjan voitto on edelleen realistinen, joskaan ei enää täysin omissa käsissä. Päävastustajat kärsivät myös loukkaantumisista ja LP Viesti tulee suurella todennäköisyydellä olemaan vähintään runkosarjan kakkonen.

LP Viestin loukkaantumistilannekin selkiytynee pitkän joulutauon aikana. On silti vaikea uskoa, että Lemminkäinen lähtisi hakemaan runkosarjan voittoa hinnalla millä hyvänsä – riskikiintiö on jo täynnä.

Joukkueen seuraava maali on 18. tammikuuta pelattava Suomen cupin finaali LiigaPlokia vastaan. Sen jälkeen katse kääntyy jo kevääseen.

Vaikka sitä ei syksyn perusteella uskoisi, niin tänäkään keväänä mestaruuslippiksiä ei tarvitse viedä Korvenmäelle hävitettäväksi.

Plussat:

+ Akatemiajoukkueesta nousseet raikkaat vaihtoehdot, kuten Arita Ternava ja Netta Laaksonen
+ Entistä vahvemmin seuran kasvoksi noussut Anna Czakan
+ Anu Ennokin kokonaisvaltainen pelaaminen

Miinukset:

– Nette Peitin epätasaisuus
– Mestarien liigan vaikutus
– Mahalasku Kangasalla 13. joulukuuta

Arvosana: 7