Moisionkosken jääpato toimii – iso putki tyssäsi siihen

0
Kuusi metriä pitkä rumpuputki nappasi kiinni Moisonkosken jääpatoihin. Pelastuslaitos tulee nostamaan putken pois, kun virtaama heikkenee ja vesi koskessa laskee. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Salon Moisionkosken kahteen jääpatoon kiinni jäänyt rumpuputki osoittaa, että rakennelma toimii suunnitellusti.

Koetilanne syntyi yllättäen ja pyytämättä, kun Haukkalankoskeen asennettu muoviputki lähti viime viikolla liikkeelle ja ui Moisionkoskeen, johon sen matka tyssäsi.

– Ely-keskus on tehnyt Haukkalankoskessa kalataloudellista kunnostusta. Vesi on ollut niin korkealla ja veden virtaama kova, että putki lähti uimaan. Luonnolla on valtavat voimat, Salon kaupungin yhdyskuntatekniikan kaupungininsinööri Petri Virtanen kertoo.

Siltarumpuna käytettävällä putkella on pituutta kuusi metriä ja sen halkaisija on metrin. Painoa Virtanen arvelee olevan 500–1 000 kiloa.

Putki oli asennettu Haukkalankoskeen niin, että sitä pitkin olisi kesällä voinut sillan lailla kävellä koskessa olevaan pikku saareen. Putki oli upotettu koskeen ja sen sisällä oli hiekkaa ja kiviä.

Virtasesta rumpuputken liikkeelle lähdöstä ei syntynyt suurta vaaraa. Jos putki olisi uinut merelle asti, se olisi aikoinaan löytynyt jonkun mökkirannasta.

– Hyvä, että jäi kiinni patoon. Noin sen on ajateltu toimivan.

Pelastuslaitos tulee nostamaan putken pois, kun se on turvallista. Toistaiseksi veden virtaama on liian kova ja pinta liian korkealla. Virtanen arvelee, että putkea tuskin laitetaan uudelleen Haukkalankoskeen, vaan paikalle on keksittävä jotain muuta.

Salon Uskelanjoen kolmeen koskeen on rakennettujäänpidätysrakenteita. Yyrönkosken, Haukkalankosken ja Moisionkosken rakenteiden tarkoitus on pysäyttää jäät, jolloin ne hajoavat pienemmiksi lautoiksi ja sulavat paikkaansa. Näin jäät eivät pakkaudu jokeen ja jokivarsille kaupungin keskustassa.

Moisionkoskessa on kahdeksan betonikaukaloa, jotka on täytetty suurilla ja pienillä luonnonkivillä. Betonielementit ovat veden pinnan alapuolella ja pinnalla on näkyvissä osa luonnonkivistä.

Salon kaupungin ja Varsinais-Suomen ely-keskuksen hanke on Suomessa ainutlaatuinen. Siihen on otettu mallia Kanadasta.