Myös lemmikin joulu pitää valmistella

0
Lemmikki nauttii joulunakin rapsutuksista. Myös herkuilla sitä voi hemmotella, mutta vain eläimille sopivilla. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Jarno Keskinen

Joulunalusaika voi olla lemmikille stressaavaa. Varsinkin rauhaa rakastavat kissat ja aremmat koirat voivat hämmästellä yömyöhään jatkuvaa siivousta ja ruoanlaittoa. Silloin lemmikin joulustressiä pitää lievittää varmistamalla, että se löytää talosta aina myös rauhallisen sopen.

Joulurauhan laskeutuessa stressi hellittää, mutta monen joulukukan ja -ruoan tuomat vaarat vasta alkavat. Vaikka rakasta perheenjäsentä haluaa jouluna hemmotella, rakkautta kannattaa ensisijaisesti osoittaa viettämällä aikaa yhdessä, ei tarjoamalla ihmisten joulupöydän herkkuja.

Vaikka haluaisi tarjota lemmikilleen kinkkua, savulohta tai maksapasteijaa, kannattaa ylimääräisten vatsavaivojen välttämiseksi tarjota sitä ravintoa mitä kissa tai koira arkenakin syö. Jos koira ei ole erityisen herkkävatsainen ja on tottunut syömään kotiruokaa, voi ruoan sekaan laittaa hitusen esimerkiksi porkkanalaatikkoa tai pienen palan kinkkua. Erityisen maustetut ja suolaiset ruoat eivät kuitenkaan kuulu eläimen ruokavalioon joulunakaan.

Kaikkein vaarallisimpia lemmikille ovat kypsennetyt luut. Kypsänä särkyvä luu vahingoittaa lemmikin suolistoa vakavasti. Myöskään raakoja luita ei tule tarjota niihin tottumattomalle lemmikille.

Hengenvaara vaanii myös konvehtirasiassa. Suklaan sisältämä teobromiini on lemmikille myrkkyä. Lemmikin saama suklaamyrkytys oireilee lisääntyneenä juomisena ja virtsaamisena, oksenteluna ja ripulina. Myrkytystilassa eläin on levoton, saattaa horjua ja sen sydän lyö tiheästi. Oireet saattavat ilmaantua vasta tunteja suklaan syömisen jälkeen ja vaativat aina ensiapua. Myös ksylitolin syöminen on koiralle vaarallista. Varminta on pitää kaikki joulukarkit ja rusinat nelijalkaisten ulottumattomissa.

Kissakodeissa kannattaa suunnitella jo ennen joulua huolellisesti, mitä kukkia hankitaan ja miten kukat sijoitellaan. Kasvit ovat suurin kissojen myrkytystapausten aiheuttaja. Myrkytysriski on suurin jouluna. Selkeästi myrkyllisin ja vaarallisin huonekasvi kissalle on joulutähti. Myös jouluruusu sekä hyasintti ovat kissalle haitallisia.

Lemmikille kuuluu tietenkin myös joululahja. Useimmille lemmikeille itse paketin avaaminen voi kuitenkin olla se pääasia. Lemmikin paketti kannattaa tehdä vaikka sanomalehtipaperista ja jättää naru pois, jotta karvakaveri voi itse avata oman pakettinsa. Lahjanaru voi nimittäin suolistoon päätyessään olla vaarallista. Avaamisintoa voi lisätä piilottamalla pakettiin voimakkaasti tuoksuvan koirannamin tai vähän kissanminttua.

Lähde: Suomalainenjoulu.fi

 

Yleisimpiä myrkyllisiä joulukukkia

  • Amaryllis eli Ritarinkukat
  • Atsaleat eli Alppiruusut
  • Hyasintti sekä hyasintin sipuli
  • Ilex eli Japanin talvimarja
  • Jouluruusut
  • Joulutähti
  • Kielo. Myös kielojen maljakkovesi on myrkyllistä.
  • Misteli
  • Lue lisää aiheesta
  • Joulu