Pakki puuttui mutta löytyi – Vilpas heräsi puolustamaan, ja 39-vuotias ratkaisi maailmanluokan heitoilla

0
Vilppaan DJ Laster oli omalla korilla monin paikoin vaikeuksissa muiden muassa Reggie Keelyn kanssa, mutta hyökkäyksessä hänen panoksensa oli jälleen merkittävä. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Pualustakka ja!

Satunnaisen katsojan kehotus Salon Vilppaalle kaikui Salohallissa, kun Lapuan Kobrien Brandon Boggs kavensi kolmen pisteen heitollaan tilanteeksi 90–81. Miesten Korisliigan ottelua oli jäljellä runsaat seitsemän minuuttia.

Siinä vaiheessa Vilppaan puolustusvire oli vähitellen alkanut löytyä, ja lopulta voitto irtosi suhteellisen selkein numeroin 105–91.

Yritetään tehdä sellainen Vilppaan erinomaista puolustamista kuvaava kokonaisuus. Vilpas on ollut kaikilla mittareilla liigan selkeästi paras puolustusjoukkue.

Satunnaisen yllekirjoittaneen toimittajan ottelubriiffaus Salkkarin yllekirjoittaneelle valokuvaajalle ei ottanut pelistä tuulta alleen. Tämä ottelun kokonaispistemäärä ohitti lukemiin 59–69 päättyneen marraskuisen Kouvot–Vilpas-ottelun jo kolmannen neljänneksen alkupuolella. Kobrat teki eniten pisteitä tällä kaudella Salohallissa vierailleista joukkueista.

Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen piti hallin sujuvasti läpäisseellä äänellä ”lay-up, lay-up, lay-up” -tyyppistä puhuttelua jo ensimmäisen neljänneksen aikalisällä. Tuolloin, runsaan kuuden minuutin kohdalla Kobrat oli jo saanut juosta useamman helpon lay-upin eli nostaa pallon vapaasti koriin.

Ensimmäisellä puoliajalla Kobrien kahden pisteen heittojen onnistumisprosentti oli häkellyttävästi 86,7. Yhtä häkellyttävästi se oli päässyt suorittamaan peräti 18 vapaaheittoa.

– Oltiin ensimmäisellä puoliajalla todella pehmeitä ja huonoja puolustuksessa, Tuominen manasi ottelun jälkeen.

Etenkin DJ Lasterin peli oli Jekyll & Hyde -osastoa. Hyökkäyksen osalta hän ansaitsi saamansa tunnustuksen ottelun jälkeen, puolustuksen osalta Tuominen olisi halunnut ottaa miehen vaihtoon. Niin ei tapahtunut, sillä Jamuni McNeacella oli neljä virhettä jo ennen päätösneljänneksen alkua.

Negatiivisuus Vilppaan peliesitystä kuvaillessa on kuitenkin syytä lopettaa viimeistään tähän. Hyökkäyksessä taidot riittivät erinomaisesti puhkomaan Kobrien puolustus. Ottelun lopullinen ratkaisu häämötti jo varsin pitkään ennen kuin Lasterin neljä peräkkäispistettä kasvattivat eron kaksinumeroiseksi kolmisen minuuttia ennen loppua.

– Näillä todella suurilla heittomäärillä Kobrien 40 pistettä toisella puoliajalla ei ollut meiltä huonoa puolustamista, Tuominen mietti.

Heittopaikkojen laatu huomioiden Vilppaan kolmosprosentti olisi voinut nousta helposti vielä nyt nähtyä paremmaksi. Omalta osaltaan tuota prosenttia nosti Teemu Rannikko, joka onnistui seitsemässä kymmenestä kaukoheitostaan.

– Olisimme voineet vielä jotenkin kestää Lasterin korinaluspelaamisen kanssa. Mutta jotkut Teemun kaukoheitot nopeissa hyökkäyksissä olivat sellaisia, että aika nuorelta mieheltä hän näytti. Oli kyllä maailmanluokan heittoja, joille puolustus voi vain taputtaa, suitsutti Rannikon esitystä Kobrien päävalmentaja Ville Turja.

Teemu Rannikko ja Antto Nikkarinen (pelinumero 4) kävivät tasoltaan erinomaista kotimaisten takamiesten taistelua.

Vilppaan Henri Kantonen ei puolestaan tällä kertaa onnistunut juurikaan korilleajoyrityksissään, mutta hiipi kuin huomaamatta jälleen lähelle tripla-tuplaa. Marraskuisessa Kataja-ottelussa se jäi tarkistuslaskennan jälkeen kahden koriin johtaneen syötön päähän, perjantaina kolmen.

Vilpas ja Seagulls etenevät tasatahtia kohti koko liigan syyskauden maukkainta herkkupalaa, ensi tiistain keskinäistä ottelua Helsingissä. Seagulls haki perjantai-iltana 90–83-vierasvoiton BC Nokiasta.

– Pelasimme toisella ja kolmannella jaksolla erinomaista hyökkäyspeliä. Pistimme kuitenkin paljon vapaita heittoja ohi, joten ero olisi voinut olla isompikin, totesi Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso.

Helsinkiläisjoukkue on voittanut kymmenen yhdestätoista ottelustaan sen jälkeen, kun se hävisi lokakuun lopussa Salohallissa.

Palloa oivallisesti muille jaellut Henri Kantonen oli jälleen suhteellisen lähellä tripla-tuplaa.

MIESTEN KORISLIIGA

Vilpas–Kobrat 105–91 (26–25, 32–26, 24–21, 23–19)

Vilppaan pisteet/levypallot: Teemu Rannikko 27/3, DJ Laster 23/4, Henri Kantonen 13/10/7 syöttöä, Jamuni McNeace 10/7, Juho Nenonen 9/2, Chris Flemmings 7/3, Justin Baker 6/1, Aatu Kivimäki 5/1, Mikko Koivisto 3/1, Riku Laine 2/2.
Kobrat: Jordan Capps 24/6, Brandon Boggs 24/6, Antto Nikkarinen 22/1/9 syöttöä, Reggie Keely 10/3, Julien Lewis 4/9, Jussi Turja 4/2, Lauri Toivonen 3/1, Juho Lehtoranta 0/2.
Levypallot: 35–34
Syötöt: 18–19
Menetykset: 9–14
Heittoprosentit:
1 p: 77–74
2 p: 58–60
3 p: 42–42
Tuomarit: Pekka Saros, Lauri Jäämaa, Mikko Tähtinen
Yleisöä: 1 108.

OHO!

Takamiesten huipputasoinen kaksintaistelu päättyi lopulta lukemiin +22 (Teemu Rannikko) ja –22 (Antto Nikkarinen).

Vilppaan seuraava ottelu: tiistaina 16. joulukuuta Seagulls–Vilpas kello 18.30 Töölön Kisahallissa.

”Laatu-Aatu” Kivimäki pysyy Vilppaan kannattajien ilona vielä pitkään.

Karkkilan Kisnerin pikkujouluyllätys

Vilpas järjesti ottelun jälkeen vielä pienen pikkujouluyllätyksen tuomalla Lucian tavoin valoa perjantain 13. päivän iltaan. Seura tai pikemminkin Aatu Kivimäki itse tiedotti Salohallin yleisölle jatkavansa Vilppaassa kaksi seuraavaakin kautta eli kevääseen 2022 asti.

– Tosi hyvältä tuntuu. Tämä on todellinen koripallokaupunki, ja Salohalli on upea paikka pelata. Ei voisi olla parempaa, Kivimäki kertoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

22-vuotias takamies on viettänyt Vilppaassa jo kolme ja puoli kautta. Hän on välttynyt lähes kokonaan loukkaantumisilta, minkä myötä liigapelejä on takana jo 152.

– Salossa on parhaat fanit, Kivimäki luetteli sen jälkeen kun Vilpas Ultras oli palkinnut jatkosopimusuutisen rytmikkäällä ”Karkkilan Kisner” -serenadilla.

Kivimäen itsensä mainitsemissa asioissa lienevät pääsyyt jatkosopimuksen tekemiseen. Ottajia olisi ollut todennäköisesti muissakin korisliigajoukkueissa.

Pelillinen vastuu Vilppaassa on kasvanut pikku hiljaa. Tällä kaudella pistekeskiarvo on 7,0, ja koriin johtaneita syöttöjä on kertynyt 2,6. Keskimääräinen peliaika on noussut ensimmäistä kertaa liigauralla yli 20 minuuttiin.

Kivimäen lisäksi ensi kauden jatkosopimuspelaajia Vilppaassa ovat Mikko Koivisto ja Juho Nenonen.