Poikkeuksilla eteenpäin

0
Krista Kiuru, Sirpa Paatero ja Jan Vapaavuori olivat tyytyväisiä Uudenmaan ja Helsingin sote-selvitykseen.

Joulun alla valmistui selvitys Uudenmaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottamisesta. Pääkaupunkiseudun erityisasemasta sote-uudistuksessa puhuttiin Juha Sipilän (kesk.) aikana, ja se on iso pala myös Sanna Marinin (sd.) johtaman hallituksen sote-uudistuksessa.
Sosiaali- ja terveysministeriön julkistama selvitys tehtiin yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kanssa. Siihen olivat tyytyväisiä niin kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kuin sote-uudistuksen ykköskriitikko, Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Krista Kiurun mukaan sote-uudistuksen keskeisistä asioista on jo tehty päätöksiä, ja niistä kerrotaan ensi vuoden puolella.
Ainakin Uudellemaalle ollaan tekemässä muusta maasta poikkeavaa ratkaisua. Jos kuntien selvityksen mukaan edetään, siellä sote-palvelut ja pelastustoimen järjestäisivät Helsingin kaupunki ja neljä itsehallintoaluetta. Muuten sote-uudistuksen kantavana ajatuksena on ollut, että vastuu palveluiden järjestämisestä siirtyy kunnilta maakunnille.

Jäävätkö Uudenmaan ratkaisut ainoiksi poikkeuksiksi? Tuskin. Suurimmilla kaupungeilla on ollut mielenkiintoa poiketa pääsäännöstä. Kuntien edunvalvojan Kuntaliiton toimitusjohtajan Minna Karhusen (kok.) mielestä muuallakin maassa pitäisi voida toimia niin kuin Uudellamaalla suunnitellaan.
Tätä viestiä viedään varmasti myös hallitukselle ja eduskunnassa uusia lakeja valmisteleville valiokunnille.

Sote-uudistuksessa on korostettu järjestämis- ja tuottamisvastuun erottamista. Hallitusohjelmassa järjestämisvastuu on maakunnilla. Ne myös tuottaisivat suurimman osan palveluista. Yksityinen ja kolmas sektori täydentäisivät niitä. Kuntien roolia selvitettiin syksyn aikana, ja vastausten perusteella myös tuottamisessa tarvitaan eri paikkakunnille erilaisia ratkaisuja.
Salon kaupunki vastasi sosiaali- ja terveysministeriölle, että sen mielestä kunnat voisivat tuottaa palveluita maakunnan kanssa sopimalla ja korvausta vastaan. Tällaisella yhdistelmällä sote-palvelut pysyisivät vahvasti julkisen sektorin hallinnassa.