Poliisi kohtaa väkivaltaa

0

Poliisit tekevät työtään yhä suuremman väkivallan uhan alla. Väkivalta virkatehtävissä olevia poliiseja kohtaan on viime vuosina lisääntynyt.
Kyseessä on merkittävä ja vakava muutos, sillä tilastojen mukaan poliisiin kohdistunut väkivalta on kaksinkertaistunut 20 vuodessa.

Vuoden 2019 aikana poliisiin kohdistui vakavaa väkivaltaa Jyväskylässä, Porvoossa ja Kuopiossa.
Jyväskylässä mies ampui elokuussa poliisia kasvoihin kaasutoimisella ilma-aseella. Poliisi haavoittui.
Pian edellisen jälkeen tapahtui Porvoossa vakava välikohtaus, jossa kahta poliisia ammuttiin virkatehtävissä. Runsaasti julkisuudessa olleessa väkivallanteossa poliisit houkuteltiin ansaan tekaistun hälytysilmoituksen avulla. Paikalta paenneet ampujat tulittivat myös pakoautosta heitä takaa ajavia poliisiautoja.
Kuopiossa lokakuussa tehdyssä koulusurmassa sapelilla yhden opiskelijan surmannut ja useita haavoittanut tekijä haavoitti myös poliisia.
Edellisten lisäksi yksi poliisi loukkaantui vakavasti syyskuussa liikennevalvonnassa, kun ylinopeutta ajanut autoilija törmäsi häneen.

Poliisin kohtaama väkivalta on viime vuosina sekä lisääntynyt että raaistunut. Samalla väkivallanteot ovat saaneet uusia muotoja, kuten Porvoossa poliiseja vastaan tehty väijytys osoittaa.
Se, että poliisit joutuvat kokemaan työssään virkatehtäviä hoitaessaan yhä useammin väkivaltaa, kertoo samalla koko yhteiskunnan raaistumisesta.

Onko poliisien kohtaamalle väkivallalle sitten mitään tehtävissä? Poliisien ammattijärjestö korostaa, että hyvin merkittävä tekijä poliisin turvallisuuden takaamisessa on riittävä poliisien määrä.
Riittävä määrä poliiseja tarvitaan niin tutkintaan vaaratilanteiden ennalta ehkäisemiseksi kuin siihen, että uhkaaviin tilanteisiin voidaan varautua riittävällä vahvuudella.
Toimia väkivaltaa vastaan tarvitaan, sillä uhka vaikuttaa myös poliisin työn kuormittavuuteen ja työssä jaksamiseen. Kyseessä on tärkeä asia, sillä poliisit tekevät työtään sen eteen, että jokaisella olisi mahdollisimman turvallista elää ja olla.