Professori Ruostetsaari: Rinne ei pääministeri enää huomenna – keskusta tuskin haluaa odottaa huomista välikysymyskeskustelua

0

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei enää ole pääministeri huomenna, uskoo Tampereen yliopiston valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari maanantaina alkuillasta.
Aiemmin tänään keskustan eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, että puolueessa on henkilöön liittyvää epäluottamusta.
– Meillä on epäluottamusta tällä hetkellä olemassa, Kulmuni muotoili.
– Keskusta on erittäin tyytyväinen hallituspohjaan, hallituspuolueisiin, ja keskusta haluaa, että meillä on toimintakykyinen hallitus tässä maassa, hän sanoi.
Ruostetsaari ei usko, että keskusta kriittisten kommenttiensa jälkeen antaa Rinteen jatkaa pääministerinä.
Jos Rinne eroaa tänään maanantai-iltana, seuraava askel on, että hallituspuolueet keskustelevat jatkosta ja uuden pääministerin valitsemisesta.
– Tässä voi tapahtua sama kuin Jäätteenmäelle tapahtui 2003. Eihän keskusta missään nimessä halua uusia vaaleja tässä kannatustilanteessa, Ruostetsaari sanoo.
Anneli Jäätteenmäki (kesk.) oli pääministeri 17. huhtikuuta – 24. kesäkuuta 2003. Hän päätyi eroamaan niin sanotun Irak-vuodon takia, ja uudeksi pääministeriksi nousi saman puolueen Matti Vanhanen.
Marin, Lindtman vai ehkä jopa Heinäluoma?

Keskusta vaatinee Ruostetsaaren mukaan, että Rinne eroaa jo tänään, ennen huomista välikysymyskeskustelua. Välikysymyksellä oppositio pyrkii kaatamaan koko hallituksen. Mediatietojen mukaan vasemmistoliitto, vihreät ja RKP tukevat Rinnettä.
Ruostetsaari näkee todennäköisimpänä vaihtoehtona, että Rinne väistyy tänään ja hänet korvaa joku muu SDP:n jäsen.
– Sanna Marinista on puhuttu, Antti Lindtmanista, ja jopa Eero Heinäluoman nimi on ollut esillä, Ruostetsaari kommentoi.
Hän muistuttaa, että kyseessä on iso asia SDP:ssäkin.
– Keskustan puoluehallitus on vielä koolla, mutta voiko se muuttaa lopputulosta, eli luottamuksen palautusta? Kun kerran puolueen eduskuntaryhmä sanoo, ettei luottamusta ole, niin se näyttää aika lohduttomalle Rinteen kannalta.
Jos keskusta vastoin odotuksia päätyy kantaan, että Antti Rinne saa jatkaa pääministerinä, keskusta tulee olemaan vahvoilla hallituksen politiikassa, sanoo Ruostetsaari.

STT

Kuvat: