Raskasta joulua sai alkusysäyksen Tsaikovskista

0
Raskasta joulua -orkesteri ja solistit kiittelivät salolaisyleisöä hyvästä fiiliksestä ja osallistumisesta vuoden takaisessa konsertissa. Uusi konsertti on luvassa joulukuussa.

15 vuotta sitten kitaristi Erkka Korhonen sai joululahjaksi vanhoilta bändikavereiltaan cd-levyn, joka sisälsi sekalaista joulumusiikkia Jope Ruonansuusta alkaen.

Kesken sekametelisopan Korhosen havahdutti erikoinen sovitus: mahtipontinen metallibändi soitti omaa versiotaan Pjotr Tsaikovskin Pähkinänsärkijä-baletin musiikista. Heti joulun mentyä hän hankki kuultavakseen levyn verran Trans-Siberian Orchestran soittoa ja piti kuulemastaan.

– Joku siinä touhussa viehätti. Musiikkia oli tehty pilke silmäkulmassa, mutta hirveän hyvin. Mietin, menisikö tämmöinen läpi Suomessa. Meillä on alun perin suhteellisen synkkä joulu, joka taipuisi tuontyyppiseen musaan.

Korhonen esitteli ideansa tutulle keikkamyyjälle, jonka työnantaja sattui omistamaan levy-yhtiön. Korhosen ajatuksissa oli yhden biisin sovittaminen ja levyttäminen, mutta lopputuloksena syntyikin vuonna 2004 julkaistu Raskasta joulua -levy.

Sittemmin kokoelmia on ilmestynyt yhteensä seitsemän, joista yhdellä rock- ja metallimuusikot versioivat tuttuja joulukappaleita akustisesti. Vaihtuvien solistien tähdittämä Raskasta joulua -ryhmä puolestaan kiertää Suomea jo viidettätoista vuotta ja saapuu joulukuun puolivälissä esiintymään Salohalliin. Mukana kulkevat edelleen ensimmäiselle levylle tehdyt sovitukset Oi jouluyö- ja Varpunen jouluaamuna -kappaleista.

Joululauluja on vuosien mittaan tulkinnut mittava joukko koti- ja ulkomaisia artisteja Marco Hietalasta Twisted Sistersin Dee Snideriin ja Jarkko Aholasta Deep Purple- ja Rainbow-mies Joe Lynn Turneriin. Aluksi tosin Korhosella ei suhteita nimekkäisiin solisteihin ja heidän edustajiinsa ollut.

– Tutulla keikkamyyjällä eli Kumpuvuoren Minnillä oli tiedossaan tyyppejä. Kun Hietalan Marco lähti messiin, olikin helpompi saada muita mukaan. Nykyisin laulajalistaa on lisätty tarpeen vaatiessa tarkan harkinnan kautta. Tulijoita olisi paljon.

Vanhoista rokkareista osaa on kysytty mukaan heidän edustajansa välityksellä, ja esimerkiksi Uriah Heepistä tuttu Bernie Shaw kyseli itse mahdollisuutta päästä matkaan. Kiinnostusta on riittänyt, sillä kuten Korhonen muotoilee, aivan jokaisen solistin vetovoima ei ehkä enää riittäisi täyttämään jäähalleja yksin.

– He saavat statuksensa mukaisen korvauksen työstään ja pääsevät esiintymään yleisölle, joka ei ole heitä nähnyt.

Kiertueen naisartisteista Korhonen nostaa esille Tarja Turusen. Entinen Nightwish-solisti esiintyi yhdessä entisen bändikaverinsa Hietalan kanssa yhdessä yli 10 vuoden tauon jälkeen juuri Raskasta joulua -kiertueella kaksi vuotta sitten.

– Se oli huikeaa. Tänä vuonna Hartwall Areenalla on kolme Nightwish-laulajaa, kun mukana on myös Floor Jansen, Korhonen kertoo.

Sopivien kappaleiden ja solistien yhdistämisestä vastaavat pitkälti kiertueen tuottajat, mutta artisteilta tulee myös omia ehdotuksia. Korhosen mukaan valinnat on saatu tehtyä hyvässä sovussa, vaikkei aina jokainen pääsisikään juuri omaa suosikkiaan tulkitsemaan.

– Aina on mahdollista pistää duetto pystyyn. Juuri viime viikolla Bernie Shaw ja Jarkko Ahola vetivät yhdessä Valkeaa joulua.

Raskasta joulua -kiertue päättyy kaksi päivää ennen aattoa Helsingin Tavastialle. Kitaristi Korhonen aikoo viettää joulun yhdessä kolmilapsisen perheensä kanssa.

– Toivottavasti he haluavat iskän jo kotio. Pari päivää kyllä vaatii, että pääsen kiertuemodesta ulos. Se ei onnistu kytkintä kääntämällä.

Jouluna Korhosen perheessä ei pakkosyötetä isälle joululauluja, mutta omaa soittamistaan hän kyllä joutuu katsomaan.

– Lapset haluavat katsoa meidän konserttimme tv:stä aattona. Taltionti on tulossa tänäkin vuonna, ja siitä sitten näkee, mitä on tullut tehtyä.

”Lapsikuoron osuus on napakymppi”

Salon Raskasta joulua -konsertin solistit ovat ruotsalaisen Amaranthen laulaja Elize Ryd , Ville Tuomi , Tuple Salmela ja Kimmo Blom. Mukana on myös Salon seurakunnan Allegro-lapsikuoro.

Paikkakunnittain vaihtuva lapsikuoro on ollut osa syksyn jokaista konserttia.

– Mietimme tuotannon kanssa, että lapsikuoro olisi aika magee juttu. Keksimme kuorolle hyvän paikan show’ssa. Se on tosi dramaattista, ja joka esityksessä tietyllä tapaa napakymppi, Raskasta joulua -kiertueen kitaristi ja perustaja Erkka Korhonen kertoo.

Kaikki lapsikuorot saivat tuotannolta etukäteen esityksestä videot, tekstit ja äänitiedostot, ja ne ovat harjoitelleet itsenäisesti.

Kuoro ja Raskasta joulua -poppoo käyvät esityksen yhdessä läpi ainoastaan keikkapäivänä.

– Joku lapsikuoronjohtajista kysyi, että jännittääkö. Sanoin, että jos lakkaa jännittämästä, lopetan,

Vajaa vuosi sitten joulurokkarit saivat Salohallin 1500-päisen yleisön laulamaan yhdessä ääneen. Keikka on jäänyt myös Korhosen mieleen – ja erikseen asiasta kysymättä.

– Ai sä soitat Salosta? Siellä oli tosi hauskaa viime vuonna, hyvä meininki! Olimme iloisesti yllättyneitä, ja on mukava tulla takaisin.

Raskasta joulua 19. joulukuuta klo 19 Salohallissa.