Rinne ei antanut vielä periksi

0
Antti Rinteen asema pääministerinä on tukala. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Pääministeri Antti Rinne (sd.) ei vielä maanantaina taipunut keskustan heikosti peitellen esittämään erovaatimukseen. Sekä Rinne että puoluesihteeri Antton Rönnholm sanoivat maanantai-iltana SDP:n puoluehallituksen kokouksen jälkeen, että Rinteellä on täysi tuki.
Rinne kertoi haluavansa tiistaina selvän vastauksen, haluaako keskusta jatkaa hänen johtamassaan hallituksessa vai ei.

Antti Rinteen asema pääministerinä on tukala. Keskustan puoluehallitus ilmoitti maanantai-iltana toivovansa, että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että pääministeri on vaihdettava, vaikka Rinnettä ei nimeltä mainittukaan.
Antti Rinteen sunnuntaina antamat selvitykset Posti-tapauksesta eivät vakuuttaneet keskustaa.
Keskusta ei kuitenkaan halua muuttaa hallituspohjaa, eikä hallitusohjelmassakaan ole sen mielestä vikaa. Luottamus on mennyt vain Antti Rinteen kykyyn johtaa hallitusta.

Pääministeri Antti Rinteen ja perjantaina eronneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron toimintaa Postin työehtosopimusjärjestelyissä ja pakettilajittelun liikkeenluovutuksessa on julkisuudessa käyty läpi kalenterien kanssa. Postin johdolla ja ministereillä on erilaisia näkemyksiä siitä, missä vaiheessa mitäkin tietoa on annettu.

Ministerien kannalta tilanne näytti pahenevan joka kerta, kun he avasivat suunsa.
Haparoiva viestintä avasi oppositiolle tilaisuuden hyökätä. Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja nyt-liikkeen välikysymyksen ydin on, onko Rinne puhunut eduskunnassa totta.
Hallituksen on määrä vastata välikysymykseen tänään iltapäivällä. Hallituksen luottamuksesta äänestettäisiin keskiviikkona. Maanantaisten puheiden perusteella keskustalta ei heru Rinteelle tukea.

Antti Rinne valittiin SDP:n puheenjohtajaksi keväällä 2014. Hän ei ollut silloin kansanedustaja, vaan ammattiliitto Pron puheenjohtaja. Olisi paradoksaalista, jos vahvasti ay-taustaisen Rinteen pääministeriyden lopettaisi lyhyeen juuri työmarkkinariidasta syntynyt sotku.